IJzererts komt op zeer bescheiden schaal ook in ons land voor, als 'moerasijzererts' (vooral in het gebied langs de Oude IJssel). Het wordt gevormd in beekdalen en moerassen. In de oudheid was dit een waardevol erts, tegenwoordig wordt het niet meer gebruikt.
De grootste exporteurs van ijzererts zijn Australië (873 miljoen ton in 2017) en Brazilië (383 miljoen ton). Samen zijn ze goed voor 75% van de wereldwijde export. De mijnen in Australië bevinden zich in het noordwesten en belangrijke exporthavens zijn Port Hedland, Dampier en Port Walcott.
Iedereen kent wel de hoogovens langs het Noordzeekanaal bij IJmuiden. Hier wordt uit geïmporteerde ijzererts vloeibaar ijzer geproduceerd. IJzererts uit ons land is echter vanaf het begin van de IJzertijd tot begin vorige eeuw van ongekende economische betekenis geweest.
Na uitputting van de winbare ertsen zit er nog steeds 99,99% in de grond, echter in een veel lagere concentratie. Zo belanden we in een vicieuze cirkel: bij een lagere ertsgraad heb je meer energie nodig, waardoor je weer meer installaties nodig hebt en dus meer metalen…
Met explosieven worden blokken ijzererts losgemaakt. Deze blokken worden vermalen tot kleinere stukken en naar boven gebracht. Een goederentrein brengt het erts van de mijn naar de hoogovens waar het wordt omgesmolten tot ijzer. De laag ijzererts zit zo'n 800 meter onder de grond.
Er kwam uit dat we met antimoon nog toe kunnen tot 2040, en met zink en molybdeen tot het einde van de eeuw. Over duizend jaar zijn van 15 grondstoffen de voorraden uitgeput, waaronder koper, nikkel, lood en ijzer.”
Als metaal is ijzer zeldzaam in de aardkorst, voornamelijk beperkt tot afzetting door meteorieten. IJzererts (hematiet, magnetiet, goehtiet) daarentegen, behoort tot de meest voorkomende vorm van ijzer in de aardkorst.
Het enige wat je nodig hebt is lucht. Met deze uitvinding wordt staal voor het eerst in de geschiedenis een massaproduct. Kost in 1867 één ton staal, gecorrigeerd naar huidige prijzen, ongeveer 2.500 euro, in 1884 betaal je er nog maar 750 euro voor. En zo komt het dat we leven in een wereld van staal.
Belangrijkste basismetalen zijn koper, zink, lood, aluminium, ijzer en nikkel. Op aluminium en ijzer na, dreigen al deze metalen schaars te worden, wat de hoeveelheid bijproducten ook doet krimpen.
Geband ijzererts. De roodachtige (en plaatselijk blauwachtige) kleur wordt veroorzaakt door het mineraal hematiet (Fe2O3). Lokaal komt in de banden ook wel magnetiet (Fe3O4), bruinzwart van kleur voor. Van deze gebande ijzerertsen zijn zeer grote afzettingen bekend.
Volgens de World Steel Association is China met maar liefst 832 miljard kg staal in 2017 de grootste staalproducent ter wereld, gevolgd door Japan, India, de VS, Rusland, Zuid-Korea en Duitsland.
Een makkelijke oplossing voor grondwater ontijzeren is gebruik te maken van een filtersysteem. Groot voordeel van dit soort ontijzerinstallaties is dat ze niet alleen het ijzer uit het grondwater filteren, maar ook bijvoorbeeld zand, resten van pesticiden en hoge concentraties van mangaan.
Het wordt gemaakt van kleine brokjes ijzererts, vermengd met kooks en kalksteen. Door dit mengsel te bakken 'koekt' het aan elkaar. Nadien wordt het sinter gebroken in kleine bruikbare stukken. Door het ijzererts te verwerken tot pellets en sinter wordt het hoogovenproces versneld en de capaciteit van de oven vergroot.
IJzererts verschijnt vanaf bodemsteen tot aan de zeespiegel (vanaf Y=1 tot Y=63). Echter, bijna alle ijzererts wordt gevonden op de lagere niveaus. Gemiddeld komen er 77 ijzererts voor per chunk. Aders komen voor in verschillende vormen, maar de meest voorkomende is 2×2×2.
IJzer vind je meestal in laag 5-40 en nooit dieper dan laag 63. Onderzoek alle blokken rond het ijzer dat je vindt. IJzer komt voor in groepen of aders, dus als je er één vindt, dan zijn er waarschijnlijk nog meer in de buurt. Controleer ook diagonaal.
IJzererts is een grondstof voor ijzer en het hardere staal. IJzererts is over de hele wereld te vinden in de ondergrond. Het ijzererts wordt samen met koolstof omgesmolten voor ijzer- en staalproducten.
Door de Russische invasie van Oekraïne worden pasta, brood, groente en ook vlees nog duurder, verwachten experts. Al voor de inval waren de voedselprijzen wereldwijd heel hoog, benadrukt Nadia Menkveld, landbouweconoom bij ABN Amro.
Zeldzame metalen zijn essentieel bij de productie van bijvoorbeeld halfgeleiders en accu's en batterijen. Denk daarbij onder meer aan lithium, magnesium, cobalt, arseen, gallium, germanium, hafnium, indium, scandium, seleen en telluur. Er zijn steeds maar kleine hoeveelheden nodig, maar die moeten wel voorhanden zijn.
Iets is schaars als er productiefactoren voor moeten worden opgeofferd. Bijna alle goederen zijn schaars. Zonlicht en het water van een rivier zijn uitzonderingen, er hoeven geen productiefactoren voor te worden opgeofferd.
Gerecycled bouwmateriaal
Ook bestaat er gerecycled metaal, waarbij geen mijnbouw nodig is om het metaal te winnen. Gerecyclede metalen als aluminium, koper of ijzer zijn dan ook een goede duurzame optie.
Metaal zoals goud wordt bijna kant-en-klaar uit de grond gehaald, net als zilver en platina. De meeste andere metalen worden gemaakt van erts dat gewonnen wordt in mijnen. Erts wordt getransporteerd naar verschillende landen (waaronder Nederland) waar het verhit wordt en het vloeibare metaal eruit loopt.
Bij het HYBRIT-principe wordt water via elektrolyse omgezet in waterstof en zuurstof. Het waterstof dient als zogenaamde reductor om in hoogovens vloeibaar gemaakt ijzererts om te zetten in zuiver ijzer, zogenaamd Direct Reduced Iron (DRI).
Platina staat bekend als het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal ter wereld. Maar hoe onderscheidt platina zich van goud? Tijd om dieper in te gaan op het edelste der edele metalen dat zowel geliefd is voor juwelen voor haar als voor juwelen voor hem.
Goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht, maar zacht, metaal, net iets harder dan zink.
Opsomming verschillende edelmetalen
De meest bekende edelmetalen zijn Goud, Platina en Zilver, vooral bekend om hun toepassing in sieraden. Minder bekende edelmetalen zijn Osmium, Rhodium, Iridium, Palladium en Ruthenium. Al deze edelmetalen worden ook binnen de techniek gebruikt.