EPS (Expanded Polystyrene) isolatie staat ook wel bekend als tempex, Airpop of piepschuim. Het materiaal bestaat uit 2% EPS parels en 98% stilstaande lucht. Hierdoor is het materiaal licht en heeft goede isolerende eigenschappen.
Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen. Dit betekent dat wanneer je gaat isoleren met EPS, je een dikke laag EPS isolatie moet aanleggen om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen. Aan de andere kant zijn PIR platen weer duurder dan EPS platen.
PIR wordt dan weer meer gebruikt voor het isoleren van daken en spouwmuren. Nog een belangrijk verschil tussen beide? Aangezien de isolatiewaarde van EPS lager ligt dan die van PIR moet je met een dikkere laag EPS isoleren om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen.
EPS isolatie is vochtbestendig en rot niet. Zeer vormvast onder lichte belasting.
Een van de nadelen van piepschuim is dat het niet milieuvriendelijk is, omdat het uit kunststof verkregen wordt. Daarentegen is EPS volledig recyclebaar en niet schadelijk voor de gezondheid.
Als we voor de beste spouwmuurisolatie kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan kunt u het best kiezen voor EPS-parels of glaswol. Deze isolatiesoorten geven het hoogste rendement. Dit is ook te herkennen aan het HR++ label (terug te vinden op onder andere de verpakking).
Zijn natuurlijke isolatiematerialen beter voor het milieu? Natuurlijke isolatiematerialen zijn gemaakt van biobased, hernieuwbare grondstoffen. Bijvoorbeeld van vlas, hennep, katoen of schapenwol. Een aantal van die materialen zijn beter voor het milieu dan de meeste materialen van mineralen of aardolie.
Bij gebruik in de spouw is de geschatte levensduur van de parels wel 100 jaar. Aan het gebruik van EPS parels als isolatiemateriaal kleven alleen maar voordelen. Het zijn kleine pareltjes die op moeilijk bereikbare plekken komt in de spouwmuur. EPS parels hebben zeer bijzondere eigenschappen.
EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan. Dit zijn openingen tussen de platen, waardoor warmte toch nog naar buiten kan.
Wat kost EPS isolatie? Gemiddeld kost EPS isolatie € 23 euro per m2 inclusief btw en plaatsing. De totale prijs van EPS isolatie in jouw woning is natuurlijk afhankelijk van welk gedeelte van je woning je laat isoleren, het soort isolatiemateriaal en de hoeveelheid gebruikt isolatiemateriaal.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Een EPS-laag die evengoed isoleert als PUR moet namelijk veel dikker zijn, waardoor de vloer ineens een heel stuk hoger komt te liggen. En dat heeft dan weer een effect op deuropeningen en raamkozijnen die al geplaatst zijn, of op een toilet dat veel te laag zal komen te hangen ten opzichte van de vloer.
Voordelen EPS isolatie
EPS is een relatief goedkope manier van isoleren vanwege de duurzaamheid van het isolatiemateriaal. EPS heeft een goede luchtdichtheid waardoor vocht en kou in uw woning zo goed mogelijk beperkt worden. Hierdoor bespaart u flinke op uw jaarlijkse stook- en energiekosten.
EPS is populair in de bouw voor bijvoorbeeld warmte- en geluidsisolatie. Het helpt goed bij het tegengaan van trillingen waardoor het dus ideaal is voor geluidsisolatie. Daarnaast heeft het ook als groot voordeel dat het tot wel vijf keer hergebruikt kan worden.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Om dit tegen te gaan kies je dan ook best voor een vochtregulerende isolatie zoals EPS-parels. Deze EPS parels zijn tegenwoordig de koploper als het aankomt op spouwmuren isoleren. PUR wordt steeds minder gebruikt. De muren langs de regenzijde worden ook best geïmpregneerd met een vochtafstotende laag.
– EPS is geen dampopen isolatiemateriaal. Indien je dus EPS isolatieplaten in de spouwmuur plaatst, dan kan vocht van binnenuit niet ontsnappen via de muren, en heb je kans op vochtproblemen in de spouwmuur. Dit kan je vermijden door met EPS-parels te werken.
EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd. De EPS korrels hebben een uitstekende isolatiewaarde en zijn daarnaast zeer vochtbestendig.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is een veelzijdig kunststof, heeft een harde structuur en is daarom goed te hergebruiken. EPS is duurzaam, brandvertragend, recyclebaar en sterk isolerend. Je past EPS toe bij vloer-, dak- en gevelisolatie.
PIR platen zijn ideaal voor isolatie plafond
Harde isolatieplaten zoals PIR zijn dan vaak een betere keuze, omdat deze een lagere lambda waarde hebben. De lambda waarde zegt iets over de isolatiewaarde. Het materiaal met de laagste lambdawaarde isoleert per centimeter het beste.