Een EPS-laag die evengoed isoleert als PUR moet namelijk veel dikker zijn, waardoor de vloer ineens een heel stuk hoger komt te liggen. En dat heeft dan weer een effect op deuropeningen en raamkozijnen die al geplaatst zijn, of op een toilet dat veel te laag zal komen te hangen ten opzichte van de vloer.
Er zijn een aantal verschillen tussen de isolatiematerialen EPS en PIR. Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen.
EPS (Expanded Polystyrene) isolatie staat ook wel bekend als tempex, Airpop of piepschuim. Het materiaal bestaat uit 2% EPS parels en 98% stilstaande lucht. Hierdoor is het materiaal licht en heeft goede isolerende eigenschappen.
EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het fijne aan de EPS parels is dat deze voor 98% uit lucht bestaan. De EPS parels zijn goed vochtbestendig en daarnaast ook nog eens brandwerend.
XPS is ook waterbestendiger dan PIR. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kies je daarom het best voor XPS. Isolatiewaarde: de isolatiewaarde van XPS is ongeveer gelijk aan die van EPS, terwijl die van PIR beduidend beter is.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan. Dit zijn openingen tussen de platen, waardoor warmte toch nog naar buiten kan.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er alleen water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
Een van de nadelen van piepschuim is dat het niet milieuvriendelijk is, omdat het uit kunststof verkregen wordt. Daarentegen is EPS volledig recyclebaar en niet schadelijk voor de gezondheid.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is een veelzijdig kunststof, heeft een harde structuur en is daarom goed te hergebruiken. EPS is duurzaam, brandvertragend, recyclebaar en sterk isolerend. Je past EPS toe bij vloer-, dak- en gevelisolatie.
Spouwmuurisolatie
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.
EPS is populair in de bouw voor bijvoorbeeld warmte- en geluidsisolatie. Het helpt goed bij het tegengaan van trillingen waardoor het dus ideaal is voor geluidsisolatie. Daarnaast heeft het ook als groot voordeel dat het tot wel vijf keer hergebruikt kan worden.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Voordelen EPS isolatie
EPS is een relatief goedkope manier van isoleren vanwege de duurzaamheid van het isolatiemateriaal. EPS heeft een goede luchtdichtheid waardoor vocht en kou in uw woning zo goed mogelijk beperkt worden. Hierdoor bespaart u flinke op uw jaarlijkse stook- en energiekosten.
Bij gebruik in de spouw is de geschatte levensduur van de parels wel 100 jaar. Aan het gebruik van EPS parels als isolatiemateriaal kleven alleen maar voordelen. Het zijn kleine pareltjes die op moeilijk bereikbare plekken komt in de spouwmuur. EPS parels hebben zeer bijzondere eigenschappen.
EPS-isolatieplaten
goedkoper dan isolatieplaten in PUR of PIR. licht en makkelijk hanteerbaar (EPS-platen laten zich makkelijk snijden of zagen) beloopbaar na de plaatsing. ongevoelig voor vocht (daardoor zijn EPS-platen rot- en schimmelvrij, ideaal voor vochtige ruimtes dus)
Wat kost EPS isolatie? Gemiddeld kost EPS isolatie € 23 euro per m2 inclusief btw en plaatsing. De totale prijs van EPS isolatie in jouw woning is natuurlijk afhankelijk van welk gedeelte van je woning je laat isoleren, het soort isolatiemateriaal en de hoeveelheid gebruikt isolatiemateriaal.
– EPS is geen dampopen isolatiemateriaal. Indien je dus EPS isolatieplaten in de spouwmuur plaatst, dan kan vocht van binnenuit niet ontsnappen via de muren, en heb je kans op vochtproblemen in de spouwmuur. Dit kan je vermijden door met EPS-parels te werken.
EPS (piepschuim)
EPS (geëxpandeerd polystyreen), ook wel bekend als piepschuim, tempex of hardschuim. Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa. Het verbod komt er vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blaasgassen, HFK's, die broeikasgassen zijn met een zeer hoog CO2 gehalte. SYSTEEM BETOPOR SILVER PLUS is het BESTE ALTERNATIEF voor in situ gespoten PUR.
EPS isolatie en brandveiligheid
EPS isolatie valt onder Brandklasse C en wordt dan ook gezien als brandbaar isolatiemateriaal. Echter beschikt de EPS in ons assortiment over een speciale laag met SE-kwaliteit. De afkorting SE staat voor 'schwer entflammbar' en is een door het Ministerie van VROM erkende brandvertrager.