Dit is een beladen onderwerp. Hoewel er genoeg mensen zijn die zeggen dat eenmaal uitgeharde epoxy volledig voedselveilig is, is dat helaas niet het geval. Ja, kort contact met voedsel is geen probleem.
Epoxy of polyurethaan zijn grondstoffen waarmee een gewone gietvloer gemaakt is. Dit materiaal kent dus een aantal nadelen. Epoxyvloeren worden gemaakt van aardolie, een grondstof die niet hernieuwbaar is. Ook hebben Epoxyvloeren vluchtige organische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Standaard epoxies hebben een hittebestendigheid van niet hoger dan zo'n 45-50°C. Sommige kopjes, vooral met een dikke bodem, blijven daar net onder. Ook zullen kopjes met een platte bodem minder snel "in de epoxy zakken".
Daarnaast is het verstandig om bij hoge temperaturen geen grote gietingen te doen omdat dit te warm kan worden, hierdoor kan epoxy geel worden of zelfs scheuren, de aangegeven maximum laagdikte geldt dus niet bij een hogere verwerkingstemperatuur dan aangegeven in de handleiding.
Het ontbreken van oplosmiddelen betekent echter ook dat de epoxy niet te verdunnen is. Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV. Dat betekent dat je het in toepassingen die veel UV licht krijgen af moet lakken met een UV bestendige lak.
Door het inademen van dampen van epoxygebonden reparatiemiddelen kunnen de slijmvliezen van ogen en luchtwegen geprikkeld raken en kan een allergie van de luchtwegen ontstaan, maar dit komt veel minder vaak voor dan een huidallergie.
Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten, het ingieten van objecten en voor creatieve toepassingen zoals resin art en schilderijen.
Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Bij sommige mensen treedt na enkele dagen werken met epoxy al eczeem op, andere mensen krijgen het pas na jaren gewerkt te hebben met epoxy. Inademen van dampen kan de luchtwegen irriteren. Op den duur kan zich een luchtwegallergie ontwikkelen. Symptomen zijn astma-achtig (benauwdheid, kortademigheid, hoesten).
H302 Schadelijk bij inslikken. H318 Veroorzaakt ernstig oogletsel. H335 Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. H410 Zeer giftig voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen.
Epoxy is een kunststof polymeer, gewonnen uit aardolie. Het materiaal bestaat uit twee componenten: een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. De combinatie van deze twee componenten resulteert in een solide en plastic-achtig materiaal dat gemakkelijk te verwerken is.
Epoxy is een kunsthars met zeer uitgebreide mogelijkheden. Epoxy bestaat uit een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. Na menging van beide componenten zal het materiaal uitharden tot een hard, plastic achtig materiaal. Het materiaal is eenvoudig te verwerken, ook voor de doe-het-zelver.
Heb je bijvoorbeeld een rechte houten tafel, maar zou je deze graag van een glanzende laag willen voorzien? Dan kun je door middel van een mal en transparante epoxy giethars voor grote gietingen zelf jouw houten tafel van een glanzende toplaag voorzien.
Wat kunt u doen om contact met epoxyhars te vermijden? Als u allergisch bent voor epoxyharsen, dan moet u direct huidcontact met epoxyharsen vermijden, vooral als de epoxyhars nog niet 'uitgehard' is. U kunt beschermende handschoenen dragen om te proberen het contact met epoxyharsen te voorkomen.
“Gedurende het 3D-printen is er kans op inhalatie van de vrijgekomen stoffen als damp of in de vorm van nanodeeltjes die bij het printen ontstaan. Het vrijkomen van deze stoffen hangt af van parameters zoals het gebruikte filament, de printomstandigheden, en de grootte van het te printen object.
Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen. Bij het verwarmen van PLA, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je kunt dit merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen.
Resin is een veelzijdig en zeer sterk filamenttype dat gebruikt wordt in combinatie met SLA en DLP-printers. Het is goed bestand tegen warmte, ideaal voor het printen van extreem gedetailleerde objecten en verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Wat is Epoxy:
Epoxy is na uitharding volledig veilig voor mens, plant en dier.
De plantaardige stof colofonium zit namelijk van oorsprong in de hars van naaldbomen. En wanneer je hiervoor gevoelig bent, kun je dus allergisch reageren. Colofonium komt bijv. ook voor in andere producten zoals pleisters (met name bruine pleisters), plakband, lijm, of make-up.
Kleine restjes epoxyhars , glitter of stof kan je eenvoudig verwijderen met tape. Je plakt dit in de mal en het vuil is er zo uit. Blijft de mal vies? Dan kan je ze met azijn, alcohol of aceton goed schoonmaken.
Re: Matte epoxy
je kan het wat matter krijgen door er als het bijna droog is wat suiker over heen te strooien of zand.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.