Een laagje warmtebestendige epoxy helpt om de oppervlakte mooi te houden. Wil je een transparante, glanzende laag dan is de Eli-Chem UltraCast Epoxyhars de eerste keus. Deze epoxy heeft namelijk een temperatuurbestendigheid van circa 70ºC en is dus goed bestand tegen bijvoorbeeld een warme kop koffie of thee.
Epoxy is beperkt hittebestendig, de meeste van onze epoxyharsen zijn bestand tot circa 70 graden tenzij anders aangegeven. Er zijn bepaalde epoxyharsen die geschikt zijn voor hogere temperaturen, deze hittebestendigheid wordt echter pas bereikt nadat de epoxy wordt afgebakken op de aangegeven temperatuur.
Hoewel over het algemeen epoxy na twee weken wel helemaal is uitgehard, heeft iedere epoxy een temperatuur waar deze zacht en vervormbaar wordt. Het is niet dat de epoxy smelt, maar het kan wel uit vorm gebogen worden. Zo kan het ook weer worden teruggebogen, overigens.
Zo kan het zijn dat de epoxy in je mengbeker al is uitgehard terwijl de in een dunne laag aangebrachte epoxy nog kleverig is. De uitharding van de dunne laag kan enkele uren extra kosten. Door het toevoegen van warmte met bijvoorbeeld een kacheltje kan het uithardingsproces worden versneld.
Geniet van je epoxy tafel buiten
Mits je het goed doet. De epoxy zelf is goed bestand tegen water-, en weersinvloeden. Zelfs temperaturen zijn niet direct een probleem.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Een laag epoxy kan worden aangebracht op hout en geeft een mooi glanzend uiterlijk. Kiertjes en scheuren worden gevuld en het hout wordt beschermd tegen indringen van vocht en vervuiling.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
In eerste instantie leidt aanraking van de huid met epoxyharsen, verharders en/of reactieve verdunner tot roodheid, jeuk en pijn. Langer durend contact kan leiden tot irritatie-eczeem. De huid is dan beschadigd. Ongeveer 1 op de 5 mensen die met epoxy werken ontwikkelt daarnaast een allergie.
Epoxy verwijderen van je huid: Hoewel het is aangeraden om handschoenen te dragen als je epoxylijm gebruikt, is het mogelijk dat je toch iets op je huid krijgt. Als dit zo is, verwijder het dan zo snel mogelijk met warm water en zeep.
Universele epoxy heeft een relatief korte verwerkingstijd van ca. 45 minuten. Het uitharden zal gebeuren, afhankelijk van de laagdikte na enkele uren. Deze epoxy ontwikkelt relatief veel warmte en kan bij het mengen van grote volumes tot wel 80 graden heet worden en zelfs gaan roken.
Van een epoxy kunstwerk tot een epoxy tafel: na verloop van tijd kunnen er krassen op het oppervlak ontstaan. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen: je kan namelijk epoxy giethars schuren en polijsten om krassen te verwijderen.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Epoxy hecht zich aan vrijwel alle materialen, dus ook aan glas. Het is toe te passen voor glasreparaties en om objecten op of aan glas te lijmen.
Epoxy is zeer sterk als lijm maar de hardheid maakt het ook vrij broos en onflexibel als laagje over polystyreen (EPS). Als je alleen een laag epoxy op polystyreen smeert geeft dit wel een zeer hard oppervlak maar ook een oppervlak dat snel zal barsten.
De mechanische sterkte van epoxy is veel hoger dan die van polyester. Dit uit zich in zaken als trek-, druk- en afschuifsterkte, waarbij epoxy wel 3-4 maal zo sterk kan zijn.
Epoxy lijmen Koel en vorstvrij bewaren tussen +10°C en +30°C.
Epoxy mal maken met polyethyleen
Een andere optie is het gebruiken van verpakkingstape. Dit kun je op bijvoorbeeld MDF plakken om te voorkomen dat de epoxy hieraan hecht. Als je meerdere banen tape naast elkaar moet plakken, zullen de randen in het eindresultaat te zien zijn.
Zeer goede UV-bestendigheid en geschikt voor zowel particulier als industrieel gebruik. Eenvoudige mengverhouding. Hardt kleefvrij uit. Bestand tegen zeewater, olie, benzine en verdunde zuren en logen.
Een epoxy coating kan aangebracht worden met een kwast of roller. Gebruik wegwerpartikelen want het gereedschap is naderhand niet meer te reinigen. Je kunt de roller van tevoren afnemen met een stuk tape om eventuele pluisjes tegen te gaan.