Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief Gibraltar , zonder Kanaaleilanden, BNO-paspoorthouders en Isle of Man) Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 geen EU/EER-lidstaat meer.
De EVA werd in 1960 opgericht door Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Deze landen gingen de samenwerking aan om de welvaart te vergroten, maar wilden hierbij niet zoveel eigen zeggenschap opgeven als de lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap (EEG).
Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. De VK en de EU hebben in 2020 een akkoord bereikt over hun nieuwe partnerschap. In het akkoord staan afspraken en regels die sinds 1 januari 2021 gelden.
EU-/EER-landen en Zwitserland
De landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland hebben afspraken met elkaar gemaakt over werken en sociale zekerheid.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Het Verenigd Koninkrijk omvat Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Vanaf 1973 maakte het deel uit van de Europese Unie (destijds Europese Gemeenschap) .
Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Het Verenigd Koninkrijk (VK), Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, zal vanaf 1 januari 2021 in het kader van het EU-inreisverbod wegens Covid-19, als derde land worden beschouwd.
Bij de Britse Douane hebt u een EORI-nummer nodig om invoeraangifte te kunnen doen. Een douanevertegenwoordiger in het VK kan u helpen met de aanvraag van dit nummer.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
De samenstelling van de Europese Unie per 1 januari 2013: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, ...
Canarische Eilanden (Spanje)
De Canarische Eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan en vormen een autonome regio van Spanje. Als een "ultraperifeer gebied" van de EU maken de eilanden deel uit van het eurogebied, ook al behoren zij in geografische zin niet tot Europa.
Eer is het persoonlijke of maatschappelijke aanzien dat men heeft. Eer is gekoppeld aan het morele bestaan van mensen, hun gevoel van eigenwaarde en de erkenning daarvan door anderen.
De bekende stickers met "GB" en een Europees vlaggetje zijn niet meer toegelaten. In de plaats komt de landcode "UK" met een Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk. De wijziging komt er in navolging van de Brexit. De Britten willen zich voortaan profileren onder de naam Verenigd Koninkrijk.
Het Britse Imperium: het Verenigd Koninkrijk was ooit het grootste wereldrijk uit de geschiedenis van de mensheid. Het omvatte niet alleen Groot-Brittannië maar onder andere ook Ierland, een deel van de latere Verenigde Staten van Amerika, India, Zuid-Afrika en Australië.
Bijna twintig procent (19,8 procent) van de volwassen Engelsen en Welshmen rekent zichzelf tot de Anglicaanse Kerk, 8,3 procent tot de katholieke Kerk, 4,4 procent tot de islam, en 3,3, procent tot lid van een andere niet-christelijke godsdienst.
Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit de landen van Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) plus Noord-Ierland. De volledige naam in het Engels is The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
Portaal Landen & Volken
Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier constituerende landen: Engeland in het midden en zuiden (56.286.961 inwoners, 2019); Schotland in het noorden (5.463.300 inwoners, 2019), Wales in het westen (3.153.000 inwoners, 2019) en Noord-Ierland in het noordwesten (1.893.700 inwoners, 2019).
Groot-Brittannië is vooral een geografisch begrip: het is het grootste eiland van de Britse Eilanden en omvat Engeland, Wales en Schotland (dus niet Noord-Ierland). De kleine eilanden om het grote heen, zoals de Hebriden en het Isle of Wight, worden staatkundig gezien ook tot Groot-Brittannië gerekend.
De EU heeft bij gebrek aan dwangmiddelen geaccepteerd dat Zweden nog niet is toegetreden tot de eurozone. Olli Rehn, de toenmalige Commissaris voor Economische Zaken, antwoordde op parlementaire vragen dat het aan de Zweden zelf is om deze beslissing te nemen.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.
Kandidaat-lidstaten van de EU
Montenegro. Noord-Macedonië Servië Turkije.