Alle tenten zijn waterafstotend, ze zijn echter niet allemaal waterdicht en kunnen niet dezelfde hoeveelheid druk aan. Al vanaf 800 mm wordt een tent als waterdicht beschouwd.
De waterdichtheid wordt bij tenten uitgedrukt met de term 'waterkolom', vaak weergegeven als aantal mm PU. Tenten van polyester zijn voorzien van een coating (vaak van Polyurethaan) en daardoor waterdicht. Hoe meer je een tent gebruikt hoe sneller deze coating slijt, de PU waarde wordt hierdoor ook lager.
Vuistregel bij het waterdicht maken van je tent :
Stel je gebruikt de tent gemiddeld 2 tot 3 weken per jaar. Dan moet je om de paar jaar de tent opnieuw waterdicht maken. Dit zal ervoor zorgen dat de tent waterdicht blijft. Zodra je ziet dat de tent een beetje gaat lekken moet je de tent meteen impregneren.
Gemiddeld kun je van een polyester/nylon tent 15-20 weken plezier hebben. Berg je een katoenen tent altijd netjes droog op, dan gaat hij gemiddeld zo'n 30-50 weken mee.
Waterkolom geeft aan in welke mate een materiaal waterdicht is. Je komt deze eigenschap dan ook vooral tegen bij producten zoals tenten, jassen en waterdichte rugzakken. Hoe hoger het getal dat wordt weergegeven, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal en hoe langer het dus duurt voordat het materiaal doorlekt.
5 ATM, 5 Bar, 50 meter
Met dit horloge kun je zwemmen aan het wateroppervlak en douchen, mits je het horloge geen grote temperatuurverschillen later doormaken. Het horloge kan echter niet tegen hoge waterdruk, dus houd het niet om als je gaat duiken of snorkelen.
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Neem altijd de tijd om je tent goed op te zetten en voorkom spanningspunten in het doek. Hiermee voorkom je lekkages op naden. Eens in de 3 a 4 jaar doe je er goed aan om je tent te impregneren. Maak hiervoor je tent goed schoon, breng het middel aan, spoel hem af en laat hem goed opdrogen.
Een tent uit katoen of polyester geeft verschil: Een katoenen tent is duurzamer dan een tent, vervaardigd uit polyester stof. Hoewel katoen moeilijker schoon te maken is in geval van vogelpoep e.d. is katoen uiteindelijk toch makkelijker te onderhouden.
Tenten van polyamide, beter bekend als nylon, zijn sterk en (ultra)licht van gewicht. Een tent van nylon is de beste keuze als gewicht de belangrijkste factor is. Nylon is ongevoelig voor schimmelvorming en wordt niet zwaar als het nat is. Het is wel gevoelig voor UV-licht.
Partytenten van goedkoop materiaal zijn vaak heel open geweven. Dit maakt het waterdicht maken van de stof moeilijk. Wat u dan kunt proberen is de Partytent enkele malen impregneren. Er is een grote kans dat door de verschillende lagen de gaatjes alsnog dichten.
Houd het tentdoek goed schoon en verwijder vlekken op een vroeg stadium met lauw water en een doek of zachte borstel. Stof verwijderen kan het beste met een zachte veger. Schoonmaken met lauw water, een doek of zachte borstel. Reinigen met lauw water, een borstel en een sopje.
Nee! Was je tent nooit in de wasmachine of stomerij /wasserij en gebruik nooit agressieve vlekverwijderaars. Dat kan de coating van je tent ruïneren. Verwijder vuil met een zachte spons en een lauwwarme, milde zeepoplossing UNIVERSAL CLEANER PLUS.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Lekkende naden
Naadlekkage is meestal goed te verhelpen. Voor grondzeilen en synthetische doeksoorten (nylon, polyester) is speciale tape of naadafdichting te koop. Lekkende naden van katoenen tenten kun je door impregneren weer waterdicht maken.
U kunt de naden en het tentdoek waterdicht maken door te impregneren met de Sprayhood & Tent Protector van Ultramar. Met dit stappenplan maakt u uw tent snel weer waterdicht en geeft u het tentdoek een extra bescherming tegen schimmel, groene aanslag en vuil.
Waterdicht afdekzeil, u.v.-bestendig, H.D.P.E., voor € 1,99 per m2. Kopen vanaf 1 meter. Tentdoek – 280 uitvoeringen, van ripstop nylon tot 8 soorten katoen. Vanaf € 4,65 per m2.
Indien de voor/achter tent en luifels ook nat zijn zult u de hele combinatie losjes moeten opzetten op een grasveldje. Meestal is het geheel dan binnen 2 uur wel droog indien er een zacht windje waait en/of de zon schijnt.
Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed ademt, waardoor er een erg prettig leefklimaat in de tent ontstaat. Goed bestand tegen uv-straling. Erg geschikt voor warme gebieden.
“Als een katoenen tent na een regenbui weer opdroogt, krijgt het doek zijn oude vorm weer terug en is de tent waterdicht. Nat inpakken is echter wel uit den boze. Een nat ingepakte tent, of het nu katoen, nylon of polyester is, kan gaan schimmelen. Het 'weer komt erin' zoals we het ook wel zeggen.
Bleekwater helpt meestal om de grootste schimmel- of weerplekken weg te halen door het met een borstel of spons schoon te schrobben, maar het weer er helemaal uit halen lukt haast nooit. Ook al zijn de zwarte vlekken weg, onzichtbaar, is de schimmel dan toch nog aanwezig.
Het onderstel is ontwikkeld voor dagelijks gebruik met een levensduur van rond de 50 jaar. Ook de wagenbak is stevig en zal vele jaren mee gaan. Wat het minder lang volhoudt is het tentdoek.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Een product met een waterdichtheid van 10.000 mm Schmerber of meer beschermt de gebruiker tegen stormweer of 1,8 m regen in 4 uur (ook houden deze jassen de druk van de schouderbanden van een backpack tegen wanneer het regent).