Vanaf het eerste moment dat je als meisje begint met de anticonceptiepil krijg je het advies na drie weken een zogenoemde 'stopweek' in te lassen. In Groot-Brittannië is dit advies nu aangepast: de pil mag elke dag van de maand worden geslikt. Stoppen zou geen enkel gezondheidsvoordeel opleveren.
Zijn er risico's bij het doorslikken? Voor je gezondheid, vruchtbaarheid of de bijwerkingen van de pil maakt het op korte termijn niet uit of je de pil doorslikt of niet. Maar het kan voorkomen dat je last krijgt van tussentijds bloedverlies (ook wel spotting of doorbraakbloedingen genoemd).
Korte stopweek
Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
Je kunt op dat moment een stopweek inlassen, ongeacht hoever je op dat moment in de pilstrip bent. Zorg wel dat je na maximaal 7 dagen weer met een nieuwe strip begint: dus niet de restjes van de vorige strip opmaken. Doorslikken van de pil kan ook als je bijvoorbeeld niet ongesteld wilt worden in je vakantie.
Om de menstruatie uit te stellen kun je inderdaad de pil een week doorslikken. In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen.
U kunt de pil gedurende 1 jaar veilig doorslikken. U heeft dan tussendoor wel meer risico op doorbraakbloedingen.
Ja. Je kan op elk moment stoppen met de pil. Je bent dan wel meteen niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. Let op, dit is niet bij elke pilsoort het geval. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.
Vanaf het eerste moment dat je als meisje begint met de anticonceptiepil krijg je het advies na drie weken een zogenoemde 'stopweek' in te lassen. In Groot-Brittannië is dit advies nu aangepast: de pil mag elke dag van de maand worden geslikt. Stoppen zou geen enkel gezondheidsvoordeel opleveren.
Wanneer er geen eisprong plaatsvindt, kun je feitelijk dus ook niet meer ongesteld worden. Wel krijg je in het geval van een stopweek, zoals bij de anticonceptiepil, te maken met wat bloedverlies. Dat voelt en ziet eruit als een menstruatie, maar dat is het eigenlijk dus niet.
De stopweek mag 4 tot 7 dagen duren (niet langer anders ben je niet meer tegen zwangerschap beschermd). Daarna kun je het weer enkele maanden achter elkaar gebruiken als je dat wilt.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.
Een nieuwe, Britse richtlijn zegt dat vrouwen de anticonceptiepil gerust mogen doornemen. Volgens de richtlijn is er geen enkel gezondheidsvoordeel aan een maandelijkse "pilpauze". Waarom komen veel anticonceptiepillen dan nog altijd op de markt in strips van 21 pillen.
Bij een driefasenpil kan eerder worden gestopt met de pillen van de laatste fase. Je begint weer met een nieuwe strip op de eerste dag van de menstruatie of op de vijfde dag van de stopweek. Bij langer stoppen neemt de kans op een zwangerschap toe.
Als je 1 dag te laat gestart bent met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Het enige wat je dan kan doen is: Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt.
De pil is een heel betrouwbaar middel om niet zwanger te worden. Maar het werkt alleen als je de pil elke dag slikt. En als je op tijd weer met een nieuwe strip begint. Zonder de pil wordt het slijmvlies in je baarmoeder dikker, zodat een bevrucht eitje er goed in kan nestelen.
Je hebt minder last van stemmingswisselingen
Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.
Als je stopt met de pil komt je natuurlijke cyclus weer op gang. Bij de één duurt het langer dan bij de ander voordat je cyclus weer op orde is. Doordat de hormonen die je cyclus verzorgen weer vrij spel krijgen kun je klachten krijgen die vrouwen die geen pil gebruikt hebben zullen herkennen: Buikkrampen.
Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Met dit type pil kun je incidenteel de stopweek en dus je menstruatie overslaan. Dit doe je door na de vorige pilstrip meteen met de volgende strip te beginnen. Ook is het met dit type anticonceptiepil mogelijk om de stopweek te verschuiven.
Het maakt niet uit hoelang je de pil doorslikt.
Hier zijn alleen geen wetenschappelijke bewijzen voor, dus de pil doorslikken kan zolang als jij dat wil. Wel wordt er aangeraden om even een stopweek in te lassen wanneer je last krijgt van doorbraakbloedingen.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Nee, deze methode wordt niet beschouwd als een effectieve vorm van anticonceptie. Er is niet alleen een kans dat het voorvocht levend sperma bevat, maar de kans om zwanger te worden is groter dan bij andere anticonceptiemethoden.
Onderzoekers waarschuwen voor het breken en in stukjes doorslikken van pillen. Bij bepaalde types kan dat de samenstelling en de werkzaamheid van de pil ernstig aantasten.
In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen. Ook als je dan nog bloedverlies hebt.