Ketchup wordt volgens hen gezien als de traditionele saus die bij een speciaal hoort. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en is er geen goed of fout. De frikandel speciaal met curry is de standaard.
Hela Speciaalsaus is een snacksaus op basis van Hela Kruiden Ketchup Curry, fritessaus en stukjes ui.
In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven. Curry wordt eigenlijk alleen in Duitsland, België en Nederland gegeten. Samen met frietsaus en uitjes vormt curry een friet speciaal.
Frikandel Speciaal frikandel-speciaal
De frikandel speciaal is een frikandel die op z'n speciaal geserveerd wordt. Eerst wordt in de lengterichting van de frikandel een snede gemaakt die vervolgens gevuld wordt met frietsaus, curry en gesnipperde uitjes.
En de winnaar is...
Er is weinig ruimte voor twijfel: ketchup scoort het best op vrijwel elk vlak. Het rode goedje is veel minder calorierijk en vet dan andere sauzen. Het is wel vrij suikerrijk, maar juist op dat vlak scoort de enige concurrent (curry) nog slechter.
Een frikadel is een soort gehaktbal die vooral in België gegeten wordt. Een frikandel is behalve in Belgische snackbars ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt een frikandel ook wel curryworst genoemd.
'Ze zeggen altijd dat ik veel kan eten, maar tussen veel eten en veel frikandellen eten zit een wereld van verschil. ' De grote winnaar van de dag was dan wel niet John zelf, maar de staande records zijn wel verbroken. Die eer ging naar Aart uit 't Harde, die maar liefst 23 frikandellen wist weg te werken.
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.
De prijs varieert van 1,575 euro/l voor Kania Curry Ketchup Mild (Lidl) en Kania Kerry Ketchup Hot (Lidl) tot 6 euro/l voor Zeisner Curry Ketchup (Delhaize, ook elders te koop). Met een score van 9/10 kwam Regalo Curryketchup (Aldi) als beste uit de bus en met een prijs van 1,58 euro/l de absolute topper.
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
Het woord curry is afgeleid van het woord kaṟi uit het Tamil, dat zoiets als saus of genieten van rijst betekent.
Een Friet Super (ook Supertje) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met één frikandel. Met twee frikandellen wordt het een Friet Waterfiets. Als de frikandellen op hun beurt ook weer speciaal zijn, dan heb je een friet dubbel speciaal.
Welke saus bij de frikandel
Een frikandel is ook lekker met mayonaise, pindasaus, ketchup of curry. Daarnaast is een frikandel op een broodje ook echt een aanrader.
Een friet speciaal is een portie friet met mayonaise of frietsaus, curry of ketchup en (meestal) uitjes.
Tom Waes is de snelste pizza-eter ter wereld. In het Eén-programma Tomtesterom verorberde hij een pizza van dertig centimeter in twee minuten en negentien seconden. Dat is een verbetering van het vorige wereldrecord met 41 seconden. Waes haalt er het Guinness World Records Book mee.
2. De meeste eieren eten. Het wereldrecord gekookte eieren eten ligt op 141 eieren in acht minuten. Dit record werd gewonnen door de Amerikaanse Joey Chestnut, die vaker meedoet aan eetwedstrijden.
5. Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
Frikandel overseas
Een hotdog aan de steroïden; zo noemen ze de frikandel in Amerika. Naast België en andere Europese landen waar de frikandel een bekende Nederlandse 'delicatesse' is, heeft de frikandel ook de Atlantische oceaan over weten te steken.
In Limburg is de bol een 'frikadel', de platte versie een 'platte hamburger' en de lange een '(lange) hamburger'. En in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen is een frikandel de lange versie, een hamburder de platte snack en een boulet de ronde bol.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Mayonaise: vol en rond
Zo ook de bekendste saus in de Nederlandse keuken. Het verschil in smaak is groot: de één smaakt zurig, de ander zoet en weer een ander vol en rond.
Mosterd bevat minder suiker dan de rode sauzen en minder vet dan de witte sauzen. Het product staat qua calorieën ook onderaan, dus deze saus zien wij op basis van de vergelijking als minst ongezond. Helaas is ook mosterd niet goed om elke dag te eten, omdat hier dan weer relatief veel zout in zit.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.