Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Doordat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes van het riool niet in je huis terecht.
Nee. Het plaatsen van een duiker op de huisaansluiting wordt afgeraden, omdat dit het risico op verstopping vergroot. In sommige gemeenten is de plaatsing van een dergelijk toestel net vóór de aansluiting op de openbare riolering echter verplicht.
Wat doet een sifon? De hoofdfunctie van een sifon is het afsluiten van stank. Door de vormgeving van de sifon blijft er een laag water in de sifon staan. Dit water vormt een blokkade die er voor zorgt dat rioollucht niet in huis komt.
Het is belangrijk dat u tussen de wasmachine afvoer en de afvoerbuis een sifon plaatst. Als deze nog niet aanwezig is, dan is het verstandig om dit alsnog te doen. U kunt dit meestal gemakkelijk doen met een bijgeleverde knelkoppeling en een wartelmoer.
De sifon op de afvoer aansluiten
Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Onder elke wastafel hangt er een. Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in.
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
Als de afvoerslang te hoog is dan kan de afvoerpomp in de wasmachine het water er niet uit pompen. Zodra de pomp stopt met pompen, valt al het water dat in de slang zit weer terug in de pomp. Het gevolg: de wasmachine kan het water niet wegpompen, waardoor het wasprogramma stopt.
Een sifon houdt nare geurtjes tegen doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. Een sifon is bevestigd tussen het aangesloten toestel en de riolering. Een sifon wordt bijvoorbeeld aangesloten op een wastafel, douche, toilet of bad.
De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Een sifon, ook wel zwanenhals of waterslot genoemd, wordt gebruikt als stankafsluiter om nare geuren uit het riool te voorkomen. Dit universele sifon wordt gebruikt voor gootste... Een sifon, ook wel zwanenhals of waterslot genoemd, wordt gebruikt als stankafsluiter om nare geu...
Een sifon zorgt ervoor dat luchten uit het riool niet via de afvoer in de ruimte kunnen komen.
Sifon nodig bij afvoer CV ketel
De sifon houdt de rioollucht en ontploffingsgevaar tegen. Uit het riool komen namelijk ook brandbare gassen, waaronder moerasgas (methaan). Dit zou zonder sifon rechtstreeks door middel van de afvoerslang uw CV ketel binnenstromen.
Bij keukenspoelbakken, douches of een bad zijn sifons meestal niet zichtbaar, maar bij wastafels nemen ze plaats in de ruimte in. We raden je hier aan een designsifon te kiezen, zodat de stankafsluiter bij de stijl van je badkamer past. Bij hansgrohe vind je naast standaardsifons ook designmodellen, zoals Flowstar.
Zowel een wasmachine als een droger kan het water namelijk niet verder op pompen dan ongeveer 1 meter hoogte. Dit betekent concreet dat als u de wasmachine en droger op de grond in de kelder wil zetten u normaliter in de problemen zou komen.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Zorg dat de afvoer minstens een halve meter naar boven loopt, zodat de wasmachine tijdens het draaien niet leeg kan lopen. Dit kan langs de muur of langs de achterkant van de wasmachine.
Hoe werkt een sifon? Een sifon houdt nare geurtjes tegen doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. Een sifon is bevestigd tussen het aangesloten toestel en de riolering. Een sifon wordt bijvoorbeeld aangesloten op een wastafel, douche, toilet of bad.
De afvoer kun je pas bevestigen wanneer de wasmachine (bijna) op zijn plek staat. Zet de wasmachine zo goed mogelijk op de juiste machine en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Sluit de afvoer aan door de afvoerleiding om de steunbeugel te leiden en te voorzien van de afvoerdop. Plaats deze daarna in de afvoerbuis.
Het sifon van de waterafvoer schoonmaken
Trek de wasmachine waterafvoerslang uit de afvoerbuis en giet er wat water in. Loopt het water niet weg? Dan is de afvoerbuis verstopt. De verstopping zit in de meeste gevallen in de sifon dus deze gaan we eerst schoonmaken.
Een normale maat voor een wastafel of de afvoer van een wasmachine is 40 of 50 mm. Een riool afvoer is 110 mm en is vaak voor het grootste gedeelte in de kruipruimte van een woning gemonteerd.