Samsung toestellen zijn veilig voor normaal gebruik, óók na afloop van de softwaresupportperiode. Dat software een kwetsbaarheid bevat, betekent niet dat de software ook onveilig is. Bovendien is het updaten van software maar een van de vele maatregelen die Samsung neemt om haar telefoons veilig te houden.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
De basisbeveiliging van je mobiele apparaat bestaat uit een aantal standaardinstellingen en acties waarmee je een minimum aan beveiliging hebt geregeld: Stel een toegangscode voor je mobiele apparaat in. Voer regelmatig een update uit om je besturingssysteem en apps om ze up-to-date te houden.
Beveilig uw telefoon met een wachtwoord. Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn nog steeds genoeg mensen die het niet doen. Op Android-smartphones komen meerdere vormen van beveiliging voor: een pincode, een wachtwoord, een patroon en, afhankelijk van het model telefoon, soms een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Verschillende software kenmerken
De iOS software van Apple ziet er onder de streep een stuk veiliger uit dan Android. De gebruikers van een Android-smartphone kunnen namelijk op eigen houtje gaan sleutelen aan het besturingssysteem.
Conclusie. Of iOS of Android voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Waar iOS erg gebruiksvriendelijk is, heb je met Android de mogelijkheid om je toestel te personaliseren. Verder ben je met iOS minstens 5 jaar lang verzekerd van snelle software- en beveiligingsupdates.
Meer veiligheid door overstap van Samsung naar iPhone…
Het belangrijkste om te weten als je van Samsung naar iPhone overstapt, is dat iOS veel strenger beveiligd en gereguleerd is dan Android. Voor gebruikers is dat aan de ene kant prettig. Ze hebben altijd dezelfde ervaring op iPhones.
Het marktaandeel van de iPhone op de Nederlandse smartphonemarkt is verder gegroeid. Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Gebruikers kunnen de virusscanner activeren via Instellingen > Apparaatonderhoud > Apparaatbeveiliging. Gebruikers kunnen eventueel de app uitschakelen. Echter zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van de virusscanner voor Android.
Om virussen te detecteren en om deze van uw telefoon te verwijderen heeft u antivirus voor Android nodig, zoals F‑Secure SAFE. Antivirussoftware verwijdert Android-virussen van uw telefoon. Ook worden nieuwe virusinfecties op uw telefoon geblokkeerd.
Net als op uw pc is het raadzaam een virusscanner te installeren. Hiervoor download u een antivirus android beveiliging app (onderaan zet ik de verschillende gratis pakketten op een rij). Antivirus voor Android scant alle apps en bestanden op uw (micro) SD kaart. Daarnaast kunnen realtime scans worden uitgevoerd.
SeniorWeb adviseert om voor de zekerheid op de tablet en smartphone met Android een antivirusapp te installeren. Bekende gratis apps hiervoor zijn Antivirus gratis voor Android van AVG en Malwarebytes Beveiliging. Meer van dit soort apps staan in de Play Store.
Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Dat maakt virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc's aan te vallen lucratief voor elke internetcrimineel.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.