Vloeren van vinyl of pvc (polyvinylchloride) zijn een veelzijdig alternatief voor laminaat. Het zachte kunststof is van nature voetwarm, goed voor de gewrichten en contactgeluiddempend. Moderne vinylvloeren zijn in uiteenlopende designs verkrijgbaar, bijvoorbeeld met het uiterlijk van hout of steen.
PVC is zeer hard en goed bestendig tegen vallen, stoten en vocht. Dit maakt PVC tot een uitstekende keuze voor bijvoorbeeld gezinnen met (jonge) kinderen. Het is een zeer duurzaam type vloer dat ook bij intensief gebruik lang mooi blijft. Een goed onderhouden PVC-vloer gaat makkelijk enkele decennia mee.
Een zacht gevoel aan je voeten is heerlijk om mee op te staan. Dat gevoel verzorgt PVC je. Deze vloer voelt, ook zonder vloerverwarming, warmer aan dan bijvoorbeeld tegels of steen. Ook voor de kleintjes vormt de PVC vloer een prettig en veilig speeloppervlak zonder oneffenheden.
PVC-vloeren
PVC is harder dan laminaat en zo beter bestand tegen slijtage en komt een fabrieksgarantie tot 20 jaar.
Toch is het pvc iets zachter dan laminaat waardoor het niet volledig immuun voor beschadigingen is. Meubels over de vloer slepen kan bij een pvc-vloer scheuren in de plank opleveren.
De PVC vloer heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en de vloerverwarming is dan ook te gebruiken als het primaire verwarmingssysteem in je woning! Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer.
De volgende stap is het egaliseren van de vloer, na het egaliseren mag er 5 uur niet gelopen worden op de vloer. Als de egaline goed droog en hard is, wordt de vloer geschuurd met een schuurmachine, hierna word nogmaals stof gezogen en geveegd.
Pvc-vloeren voelen warm aan
Waar laminaat of tegels nog weleens koud aan kunnen voelen in de winter, voelen pvc-vloeren altijd warm aan. Zelfs zonder vloerverwarming kunt u genieten van een warme vloer in de winterperiode. Als u vloerverwarming heeft, zijn pvc-vloeren ideaal.
PVC vloeren zijn geluiddempend
Het is zeer vervelend om een krakende vloer in uw huis of appartement te hebben. Op het moment dat u jarenlang elke keer een kraak hoort op het moment dat u over uw vloer loopt kan dat irritaties oproepen. Dit is ook zeer vervelend voor eventuele onder- of bovenburen.
In de meeste PVC vloeren zit een glasvlies laag, ook wel een stabilisatielaag genoemd, hierdoor kan de plank niet werken. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in een plak of click vorm, wat is nu precies het verschil en wat zijn de voor- en nadelen.
Pvc vloeren zijn helaas niet allemaal veilig en kunnen schadelijke stoffen bevatten die echt schadelijk kunnen zijn, met name voor baby's en jonge kinderen want deze zijn extra gevoelig voor schadelijke stoffen. Het is belangrijk dat je let op keurmerken over o.a. luchtkwaliteit en veiligheid.
Onder zachte vloerbedekking verstaan we: - Tapijt en een geluidsisolerende ondervloer - Tapijttegels en een geluidsisolerende ondervloer - Vinyl met een schuimrug (3-4 mm) - Novilon met een geluidsisolerende ondervloer. Zachte vloerbedekking voorkomt geluidsoverlast voor aangrenzend wonende buren.
Het beste is om de pvc vloer minimaal 1 keer wekelijks te dweilen. Op deze manier verlengd de levensduur van de vloer aanmerkelijk en blijft deze natuurlijk altijd redelijk schoon en zuiver. Het grote voordeel van een pvc vloer is natuurlijk dat vuil eenvoudig te verwijderen.
PVC vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, maar niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Neem daarom voorzorgsmaatregelen zoals een goede inloopmat.
De lijm moet eerst even uitdampen alvorens de vloer te plaatsen. Na het plaatsen van enkele meters is het van belang dat de vloer wordt aangewalst met een PVC wals, zo worden de stroken lekker in de lijm gedrukt en zal de lijm beter hechten.
Als de pvc vloer er helemaal in ligt, mag je er vrijwel direct op lopen en kunnen de meubelen ook op de pvc vloer worden geplaatst. De pvc vloer kan over het algemeen direct na oplevering in gebruik worden genomen.
Ondervloer PVC en laminaat
De ondervloer moet hard, droog, vlak en stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit zichtbaar zijn in de vloer. Om dit te voorkomen kun je de ondervloer het beste egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van egaline.
Eén van de grote voordelen van PVC is de extreem lange levensduur. Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl. PVC is zó robuust, dat het zelden voorkomt dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Een PVC-vloer oogt sneller als één egaal vlak, waardoor je het minder makkelijk laat lijken op een echt houten vloer. PVC heeft een zachtere samenstelling en hierdoor heb je minder last van contactgeluid dan bij een laminaatvloer. Beide vloeren zijn beschikbaar in vele kleuren en dessins.
Over het algemeen kun je zeggen dat pvc-vloeren duurder zijn dan laminaatvloeren. Prijzen van laminaatvloeren variëren sterk, afhankelijk van kwaliteit, dikte en afwerking. Sterker, je hebt al een laminaatvloer voor €5,- per m2. Dit kan oplopen tot €50,- per m2.