De Piel de Sapo meloen is rijk aan vitamine C. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor de stevigheid van je huid, botten, tanden en bloedvaten én helpt het je weerstand goed te houden.
Kopen en bewaren
Groen maar toch rijp, in tegenstelling tot andere meloenen is de piel de sapo meloen rijp in de groene kleur. Als je een piel de sapo meloen koopt, kun je deze ook meteen eten. Zorg dat de meloen gaaf en onbeschadigd is. Een piel de sapo is rijp als de onderkant licht meegeeft bij druk.
Smaak. De Piel de Sapo heeft een heerlijk, karakteristiek zoet aroma. Het is een sappige meloen die erg lekker is met een beetje gembersiroop, limoensap of zout. Je kunt hem zo uit de schil eten of verwerken in een fruitsalade of punch.
Als het je gaat om voedingsstoffen, dan is de galiameloen duidelijk een betere keuze. Onderschat daarnaast de hoeveelheid vezels niet. Die ligt hoger bij de watermeloen dan bij de galiameloen. Dit soort natuurlijke vezels zijn heel belangrijk voor een gezonde darmflora.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Er zitten bijvoorbeeld vezels in, die goed zijn voor je weerstand, darmen en ontlasting, en ervoor zorgen dat je snel en gemakkelijk afvalt zonder hongergevoel te ervaren. Meloen bevat weinig calorieën en juist veel vitamines en mineralen. Ook fijn: het vocht uit meloen draagt bij aan een verzadigd gevoel.
Heb je last van obstipatie? Eet eens een meloen als ontbijt. Het watergehalte in de meloen draagt bij aan een goede stoelgang. De mineralen uit de meloen zorgen ervoor dat de zuurgraad van je lichaam in balans komt.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Waarom is de honing meloen goed voor je gezondheid:
Ook bevat de honingmeloen volop vitamine C, een vitamine die je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade en bijdraagt aan een gezonde huid, soepele bloedvaten en sterke botten en tanden.
Er zitten 38 kilocalorieën in 1 schaaltje (125 gram) honingmeloen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'honingmeloen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Afhankelijk van de rijpheid is de meloen meestal ca. 1 week te bewaren. Houd er wel rekening mee dat meloenen een sterke, zoete geur afgeven. Melkproducten bijvoorbeeld kunnen dit makkelijk opnemen, dus bewaar ze niet te dicht bij elkaar (in de koelkast).
Watermeloen – de naam zegt het al – bestaat voor zo'n 95 procent uit water. Ben je dus op zoek naar een echte dorstlesser? Dan is deze meloensoort voor jou de beste keuze. Lekker om een aantal slices mee te nemen naar het strand!
De gele watermeloen is een stuk zoeter. Op z'n lekkerst als hij gekoeld en puur wordt gegeten. Bestaat evenals zijn broertje voor 95% uit water en is hierdoor een echte dorstlesser op warme dagen.
De cantaloupe meloen is mooi rond, heeft een geelgroene schil en de binnenkant is knaloranje. De cantaloupe heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse stad Cantalupa, waar hij voor het eerste verbouwd werd. Van alle meloensoorten is de cantaloupe de zoetste, daarom wordt hij ook wel eens suikermeloen genoemd.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta's zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Watermeloen kan gebruikt worden als natuurlijk Viagra voor een betere erectie. Dat blijkt uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers onder 122 mannen met een erectiestoornis, waarbij lage bloedwaarden van citrulline en arginine werden gevonden.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.