Er zijn verschillende aandoeningen in de schouder goed te zien met een echo. Denk aan bijvoorbeeld:Peesontsteking. Slijmbeursontsteking.
Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.
Met een echo kan een arts binnenin uw schouder kijken, zonder dat hij of zij hoeft te snijden in uw schouder. Op de echo ziet de arts de spieren en pezen in uw schouder. Een echo-apparaat bestaat uit een echokop die verbonden is met een computer met beeldscherm.
Met dit onderzoek kunnen we via geluidsgolven mogelijke afwijkingen aan de spieren, pezen of andere weefsels in uw schouder, arm, pols of hand opsporen of beter in beeld brengen.
Bij een slijmbeursontsteking zit er vocht in de slijmbeurs. Dat is goed te zien op een echo of een MRI.
Een ontstoken gewrichtskapsel is op een echo goed te zien. Het kapsel heeft bij een frozen shoulder een zwelling. Ook zien we vaak vocht rond de biceps. Met echografie kunnen we goed het verschil zien tussen een frozen shoulder en de ontsteking van een pees of slijmbeurs.
Met een echografie wordt door middel van weerkaatsing van geluidsgolven een beeld gevormd van de structuren die op een röntgenfoto niet zichtbaar zijn. Op deze manier kunnen het zachte weefsel, de weke delen zoals spieren, pezen, vocht en slijmbeurzen worden afgebeeld en kunnen afwijkingen hierin worden ontdekt.
Een echo is een onderzoek om binnenin uw lichaam te kijken. U krijgt eerst gel op uw buik. De radioloog of laborant zet een echokop (soort microfoon) op uw buik en beweegt hem heen en weer. De echokop zendt geluidsgolven uit.
Bij een cuff ruptuur heeft u vaak pijn en minder kracht. De pijn wordt meestal verspreid in de schouders gevoeld met uitstraling naar de bovenarm en soms tintelingen in de hand. U heeft meestal 's nachts pijn, maar typisch voor een peesscheur van de schouder is dat de pijn erger wordt bij bewegen van de arm.
De radioloog bestudeert de gemaakte foto's. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend bij de behandelend arts. Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag.
De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek. Hij maakt een verslag en stuurt dit naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt met u de definitieve uitslag.
In grote lijnen zijn er drie soorten radiologische onderzoeken: onderzoeken die gebruik maken van röntgenstralen, zoals de klassieke röntgenopname of de CT-scan, onderzoeken op basis van geluidsgolven, met andere woorden de echografie, en technieken die werken met magneetvelden, de MRI.
Het detailniveau is bovendien een stuk hoger dan van echografie. Het verschil met MRI is dat deze techniek geen röntgenstraling gebruikt maar magnetische velden. MRI maakt ook plakjes, net als CT, maar is minder in staat botstructuren zichtbaar te maken.
Bij een spierecho-onderzoek maken we met echografie een afbeelding van de spieren.
De sterkte van het echosignaal wordt door het echo-apparaat omgezet in zwart, wit of grijs. Zwakke echosignalen worden zwart gemaakt, sterke signalen wit en in het tussenliggende gebied zijn er verschillende grijswaarden.
De radioloog of laborant zet een echokop (soort microfoon) op uw lichaam en beweegt hem heen en weer. De echokop zendt geluidsgolven uit. Een computer zet de geluidsgolven om in beelden. Een echo doet meestal geen pijn en is niet schadelijk.
Huisartsen zijn generalisten, maar kunnen zich ook bekwamen op specifieke terreinen zoals echoscopie. Een voordeel van echoscopie in de huisartsenpraktijk is dat de huisarts gerichter kan verwijzen naar een specialist.
Echo onderbuik of echo nieren/blaas
Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren moet de blaas helemaal vol zijn. Daarom moet u vóór het onderzoek extra drinken.
De verschillende organen, weefsels en botten laten niet dezelfde hoeveelheid straling door. Daardoor is het mogelijk om de verschillende structuren in het lichaam op een röntgenfoto te onderscheiden. Met een gewone röntgenfoto zijn de bloedvaten niet goed zichtbaar.
Met een echo, CT-scan en een MRI is het mogelijk om de spieren zelf in kaart te brengen. De arts kan hiermee zien of de spieren van structuur veranderd zijn en zo ja, welke spieren meer en welke minder zijn aangedaan. Dat patroon kan kenmerkend zijn voor een bepaalde spierziekte.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
In het kort. Bij veel pijn in uw schouder, kunt of durft u uw arm soms niet meer te bewegen. Uw schouder kan dan vast gaan zitten. We noemen dat een stijve of bevroren schouder (frozen shoulder).
Vaak is bij een frozen shoulder ook sprake van een irritatie van de slijmbeurs (bursitis). Deze is doorgaans het gevolg van het compensatoir gebruik van andere spieren dan de rotator cuff, omdat deze door de stijfheid van het kapsel de kop niet meer goed kan besturen.