Een pectus excavatum kan ervoor zorgen dat er minder ruimte is voor de longen en het hart.Hierdoor kan er bij enorme inspanning sprake zijn van ademhalingsproblemen.
Pectus carinatum wordt ook wel een kippenborst genoemd. Het is een afwijking aan de borstkas, waarbij het borstbeen naar voren steekt. Pectus carinatum kan in ernstige en minder ernstige vorm voorkomen.
Pectus (carinatum én excavatum) komt bij 1 à 8 op 1.000 mensen voor. Pectus excavatum (90%) komt veel vaker voor dan pectus carinatum (10%).
Een trechterborst (pectus excavatum) is een groeistoornis van de borstkas. Eén op de duizend kinderen wordt met deze erfelijke afwijking geboren. De oorzaak van de misvormde borstkas is niet bekend, wellicht speelt erfelijkheid een rol.
Chirurgische correctie trechterborst (pectus excavatum)
De operatie duurt ongeveer 3 uur en de opnameduur 10-12 dagen. Correctie met een Nuss–bar. Hierbij wordt met een kijkoperatie een roestvrij stalen beugel achter het borstbeen ingebracht en zo de vorm van de borstkas gecorrigeerd.
Pectus excavatum, ofwel trechterborst (ook wel schoenmakersborst genoemd), ontstaat door een te harde groei van het ribkraakbeen naast het borstbeen. Door deze te harde groei wordt het borstbeen naar achteren geduwd.
Kippenborst komt voor bij 1 op de 1500 tot 1700 mensen. Het is een groeistoornis waarbij het kraakbeen dat de ribben met het borstbeen verbindt, te hard groeit en het borstbeen naar buiten duwt. De afwijking is er waarschijnlijk al vanaf de geboorte, maar is dan vaak nog niet te zien.
Klachten bij het syndroom van Tietze
U heeft pijn op 1 of meer plekken op de borst. Ook is er vaak drukpijn links of rechts naast het borstbeen. Vaak ontstaat de pijn opeens. De pijn kan erger worden bij bewegen, diep zuchten, niezen of hoesten.
Ondanks dat het hart naar links verplaatst kan zijn, treden er over het algemeen geen hartklachten op. Wel ervaren sommige patiënten een onregelmatige hartslag. Andere klachten bij een trechterborst zijn cosmetisch en psychisch van aard. Vaak speelt schaamte een grote rol.
Pectus is een aangeboren afwijking van de borstwand, waarbij het borstbeen en de ribben zijn betrokken. Er zijn twee verschillende vormen van pectus: Pectus excavatum, ook wel trechterborst of schoenmakersborst genoemd. Daarbij is het borstbeen ingevallen.
De operatie duurt 1 tot 2 uur. De stang blijft 3 jaar zitten en wordt dan ook weer met een operatie verwijderd. De meeste jongeren hebben na de operatie veel pijn. Bij elke operatie is er een kans op complicatie, ook bij de Nuss bar operatie.
Het is ongevaarlijk. U mag gewoon bewegen, ook al doet het soms pijn. Meestal verdwijnen de klachten na een paar maanden. U kunt een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol.
Het syndroom van Tietze maakt helaas geen onderscheid in leeftijd, en treft soms ook een jongere. Daarom een eigen pagina voor jongeren tot 25 jaar met Tietze of costochondritis.
Tietze is een pijnlijke aandoening aan het ribkraakbeen. Bij het syndroom van Tietze zwelt het kraakbeen onder aan het borstbeen samen met tweede, derde en vierde rib op. Het is een goedaardige zwelling zonder infectie die ook wel een vorm van ontstekingsreuma wordt genoemd.
Het Poland syndroom is een aangeboren aandoening waarbij de spieren van de borst en/of de schouder onderontwikkeld zijn aan een kant van het lichaam al dan niet in combinatie met een afwijkende aanleg van de arm en/of hand aan die kant van het lichaam.
Bij een pectus excavatum, ook wel trechterborst of schoenmakersborst, is het borstbeen ingevallen. Dit kan behandeld worden met een Nuss bar-operatie. Bij de Nuss bar-operatie is aan beide zijden van de borstkast een kleine snee nodig van 2 tot 4 centimeter voor het inbrengen van de Nuss-bar.
De oorzaak van het syndroom van Tietze of costochondritis is nog onbekend. We vermoeden dat de aandoening ontstaat door het voortdurend te wijd uitzetten van de ribben en borstkas. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij: langdurige inspanning.
Er is geen specifieke test om het syndroom van Tietze vast te stellen. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Vaak wordt er een bloedonderzoek gedaan om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten.
Mogelijke klachten zijn pijn op de borst bij diep inademen, hoesten, buigen of draaien of bij buikligging. Meestal heb je last ter hoogte van de kraakbeenverbinding van enkele ribben naar het borstbeen.
De borstkas, ook wel thorax en ribbenkast genoemd, beschermt de organen die zich in de borstholte bevinden. De borstkas bestaat uit het borstbeen (sternum), de ribben (costae) en de borstwervels. Ook speelt de borstkas een belangrijke rol bij het ademhalen.
Een kippenborst (pectus carinatum) is een groeistoornis van de borstkas waarbij het borstbeen naar buiten groeit. Eén tot 8 op de duizend kinderen wordt met een pectusafwijking geboren of ontwikkelt er één tijdens de groei. De oorzaak van de misvormde borstkas is niet bekend, wellicht erfelijkheid.
Signalen en symptomen van plotselinge hartstilstand. Het eerste en vaak enige symptoom van plotselinge hartstilstand is bewustzijnsverlies (flauwvallen) als gevolg van een tekort van bloed naar de hersenen. Op dat moment is er ook geen hart- of polsslag te voelen.
In de media verschijnen regelmatig berichten dat jonge mensen plotseling overlijden, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het lijkt vaak voor te komen, maar in werkelijkheid is het erg zeldzaam dat mensen onder de 45 een acute hartstilstand krijgen.
Je kunt hierbij ook zweten, braken of erg misselijk zijn. Daarnaast komen er ook minder duidelijke klachten voor bij een hartinfarct, zoals extreme moeheid, kortademigheid of duizeligheid. Deze komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.