Een galblaasontsteking wordt vrijwel altijd verholpen door het operatief verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) en de galstenen. Als de galblaas acuut ontstoken is, wordt de operatie zo snel mogelijk uitgevoerd.Als uw conditie te slecht is om geopereerd te worden, kan de operatie uitgesteld worden.
Een galblaasontsteking kan acuut of chronisch zijn. Een acute ontsteking treedt plotseling op. De volgende symptomen kunnen voorkomen: hoge koorts, braken, misselijkheid en hevige pijn. Bij een chronische ontsteking is er vooral sprake van een hevige, aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik.
In de meerderheid van de gevallen verdwijnen de kolieken spontaan na enige tijd, de inname van medicatie kan dit wat versnellen. De pijn verdwijnt meestal doordat de galblaas stopt met persen en de steen daardoor niet meer tegen de galweg drukt.
Bij het gebruik van onderstaande voedingsmiddelen of gerechten kunt u eventueel klachten krijgen: • koffie; • alcohol; • eieren; • rabarber; • spinazie; • uien; • koolsoorten; • chocolade; • cacao; • vetrijke voedingsmiddelen of gerechten; • gebak (slagroom en mokka gebak); • vet vlees; • vette jus; • hartige snacks; • ...
Als gal langere tijd 'stilstaat' in de galblaas of als er een infectie in de galblaas is, kan de galvloeistof gaan indikken. Deze ingedikte gal kan uiteindelijk verstenen en galstenen vormen. Galstenen ontstaan meestal in de galblaas, maar kunnen ook in de galwegen voorkomen.
Oorzaak. Een ontstoken galblaas ontstaat vrijwel altijd door galstenen. Zo'n galsteen kan de af- en aanvoer van gal naar de galblaas afsluiten, waardoor een ontsteking ontstaat. Bij slechts 5% van de mensen met een galblaasontsteking is er een andere oorzaak, zoals een zware verwonding of verbranding.
Geen enkele operatie is zonder risico's. Er is een kleine kans op complicaties zoals een nabloeding, wondinfectie, abces, perforatie, trombose of longontsteking. Een ernstige complicatie bij deze operatie is een beschadiging van de galwegen. Dit gebeurt gelukkig zeer weinig.
Sommige onderzoeken suggereren dat cafeïne het samentrekken van de galblaas kan veroorzaken en zo de ophoping van galstenen voorkomt 10. Er is echter meer onderzoek nodig naar het mechanisme dat hierbij een rol zou kunnen spelen.
Na een klassieke operatie blijft u meestal 2 a 3 dagen in het ziekenhuis.
De meest voorkomende klacht bij een galblaasontsteking is scherpe pijn rechtsboven in de buik. Daarnaast kunt u zich misselijk voelen, braken en koorts krijgen. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben sommige mensen aanvallen van pijn in de rechter bovenbuik die gepaard gaan met bewegingsdrang.
Ontstaat er door chronische stress een tekort aan magnesium, dan kan dit leiden tot vervelende klachten. Denk hierbij onder meer aan galstenen of een galblaasontsteking.
Uw galblaas is door middel van een kijkoperatie verwijderd. U bent onder algehele narcose geweest, daardoor kunnen uw concentratie en beoordelingsvermogen zijn verminderd. Let daarom op het volgende: rust veel, gebruik kleine licht verteerbare maaltijden, gebruik geen alcohol, rijd geen auto, motor of bromfiets.
Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn. Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan.
Verder is er geen dieet om galstenen te voorkomen en bestaan geen specifieke dieetadviezen gegeven na het verwijderen van de galblaas. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, volgens de Schijf van Vijf. Vermijd voedingsmiddelen die last geven, maar probeer ze na een tijdje opnieuw.
Omdat de gal door de lever wordt aangemaakt kan een mens goed leven zonder galblaas. Na verwijdering van de galblaas stroomt de galvloeistof rechtstreeks naar de dunne darm.
Wanneer de galblaas verwijderen
Galstenen veroorzaken niet altijd klachten. Pas wanneer u klachten heeft, is een verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) nodig. Galstenen kunnen tot ernstige aandoeningen leiden: ontstekingen van de galblaas en de galgangen, geelzucht en het scheuren van de galblaas.
De galblaas wordt tijdens de operatie van de lever losgemaakt. Op die plaats kan er soms wat vochtlekkage (galvloeistof, bloed, lymfe) optreden. Dit kan zich uiten in een onaangenaam gevoel in de rechterbovenbuik enkele dagen na de operatie. Het kan ook pijnklachten geven.
Zijn galstenen gevaarlijk? Als u geen last heeft van de galstenen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Pas bij klachten als hevige pijn, koorts en misselijkheid kan dit een teken zijn dat een galsteen de galweg blokkeert. Dit kan wel een ontsteking veroorzaken.
Probeer het wat rustig aan te doen. Na een kijkoperatie kunt u over het algemeen na één tot twee weken weer aan het werk. Na een gewone operatie is het meestal beter om pas na een week of drie weer te beginnen. Als u zwaar lichamelijk werk doet, is het verstandig om nog een paar weken langer wachten.
De chirurg verwijdert de galblaas. De operatie duurt 30 minuten tot 60 minuten.
Behandeling van galblaas klachten
Galblaas klachten worden over het algemeen behandeld door de galstenen te verwijderen. In sommige gevallen wordt de galblaas helemaal verwijderd. Het verwijderen van de galblaas heeft echter wel bijwerkingen, omdat gal een belangrijke rol speelt in de spijsvertering.
Een lever- en galblaas reiniging, zoals omschreven door Andreas Moritz duurt niet langer dan 24 uur, de ingrediënten die je nodig hebt zijn: een magnesiumsulfaat oplossing en een mix van olijfolie en grapefruitsap. In de week ervoor drink je veel appelsap tussendoor, zodat de galstenen zachter kunnen worden.
Volg het advies op dat de arts je geeft over douchen, autorijden en weer aan het werk gaan. Meestal kun je je normale activiteiten binnen 7 tot 14 dagen hervatten. Houd er rekening mee dat pijnstillers tijdelijk verandering kunnen veroorzaken in je stoelgang. Blauwe plekken in de buurt van de snedes zijn normaal.
Als een galsteen klem komt te zitten in de galblaas, kan het orgaan ontstoken raken. Dit kan eenmalig gebeuren of steeds weer opnieuw. Het verwijderen van de galblaas is bij galstenen en ontsteking van de galblaas meestal de enige optie. Dat gebeurt met een kijkoperatie of met een klassieke operatie.
In principe hoeft u de operatiekosten niet zelf te betalen. Deze worden in zijn geheel door uw basisverzekering vergoed. Voorwaarde is wel dat u naar een ziekenhuis gaat waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft.