Een ontsteking is een normale afweerreactie van het lichaam op pijn. Het ontstaat als onze witte bloedcellen vechten om ons te beschermen tegen een infectie veroorzaakt door bijvoorbeeld een bacterie of virus.
Wat is een ontsteking? Het lichaam reageert op lichaamsvreemde stoffen of op beschadiging van weefsel door middel van een ontsteking. De ontsteking wordt door het lichaam gebruikt om het lichaam te herstellen. Bij een ontsteking wordt de doorbloeding verhoogd waardoor de huid rood en warm wordt.
De functie van ontsteking is het verwijderen van de oorspronkelijke oorzaak van celbeschadiging, het opruimen van afgestorven (necrotische) cellen en weefsels die door de oorspronkelijke beschadiging én het ontstekingsproces zelf beschadigd zijn geraakt, met als laatste onderdeel het starten van weefselherstel.
Een chronische ontsteking kan ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten worden aangetast. Het resultaat? Een vergroot risico op een hoge bloeddruk, een beroerte en/of een hartaanval.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Een ontsteking is klinisch te herkennen aan 5 klassieke tekenen: rubor (roodheid), calor (warmte), tumor (zwelling), dolor (pijn) en functio laesa (functieverlies).
In dit laatste geval is een ontsteking niet de oorzaak maar kan een ontsteking wel het gevolg zijn. Een ontsteking gaat nooit vanzelf over. Vaak wordt in het begin gezocht naar huismiddeltjes maar dit helpt niet om de ontsteking weg te halen. Wel kunnen huismiddeltjes de pijn verminderen.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Kankers veroorzaakt door virale infecties
ons afweersysteem kan de infectie niet genezen, het virus zal zich chronisch in bepaalde cellen vestigen, we noemen het dan een chronische infectie. Een dergelijke chronische infectie kan in bepaalde gevallen leiden tot kanker.
'Ja!Onze onderzoeksresultaten laten zien dat het de ontstekingen zijn die de vermoeidheid veroorzaken.
Ontstekingen kunnen verschillende klachten geven zoals pijn, warmte, roodheid, zwelling en verlies van functie. Een ontsteking kan ook in het lichaam aanwezig zijn zonder dat u dit merkt. Als het bloed dan geanalyseerd wordt kan de ontsteking vaak in het bloed wel worden aangetoond.
Zwelling.Warm gevoel op de plek van de ontsteking.Pijn.Gestoorde of verminderde functie van het orgaan of weefsel dat ontstoken is.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Bij stress komen er stresshormonen vrij, zoals adrenaline en cortisol. Cortisol heeft invloed op het immuunsysteem, de bloedstolling en op de hoeveelheid ontstekingsreacties in het lichaam.
Roken en meeroken vormen het grootste risico op kanker. Tabaksproducten en de rook ervan bevatten stoffen die het DNA in lichaamscellen kunnen beschadigen. Beschadigd DNA kan ertoe leiden dat een cel ontspoort en dat kanker ontstaat.
Ontstaan van kanker
Andere risicofactoren zijn wel volledig of gedeeltelijk vermijdbaar, zoals roken, overgewicht, te weinig bewegen, blootstelling aan uv-stralen, alcoholgebruik, besmetting door het humaan papillomavirus (HPV), of het innemen van oestrogenen na de menopauze, …
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
Verschil tussen een ontsteking en infectie
Er is sprake van een infectie wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnendringt en zich vermenigvuldigt. Een ontsteking ontstaat als gevolg van een reactie op lichaamsvreemde stoffen of een weefselbeschadiging.
De uitslag geeft aan hoeveel CRP er in uw bloed aanwezig is. Normaal is deze waarde kleiner dan 10. Een verhoging wijst op een ontsteking in uw lichaam. Als er een verdenking bestaat op een longontsteking dan wordt er bij waarden van 100 of groter meestal overgegaan tot het voorschrijven van een antibioticum.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
De betekenis van infectie en ontsteking worden vaak door elkaar gebruikt, maar de betekenis is niet hetzelfde. Bij een ontsteking reageert het lichaam op beschadiging van weefsel door bijvoorbeeld een snee of bacteriën. Een ontsteking is dus een reactie van uw lichaam op een infectie.
Soms veroorzaken bacteriën juist een ontsteking. Soms merk je hier niet veel van en gaat deze vanzelf weer over. Maar het kan zijn dat een bacterie een infectie in ons lichaam veroorzaakt, die niet vanzelf weg gaat. Dan kunnen antibiotica helpen om de infectie te bestrijden.