Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy.
De allerbelangrijkste reden is hygiëne, dus voor de frisheid. Ondergoed is er altijd wel geweest. Vroeger was vaak de bovenkleding zo ruw dat het ondergoed je beschermde tegen die schurende laag. En de kleding was moeilijk te wassen, dus door ondergoed werd de bovenlaag minder snel vies.
Een onderbroek is een broek die men als ondergoed rechtstreeks op de huid draagt. Een onderbroek bedekt minstens de bilspleet en de schaamstreek en meestal ook (delen van) de heup, de billen en de bovenbenen.
De string (ook wel 'thong' of 'tangaslip') heeft een zeer dunne strook stof op de achterkant en wordt enkel verbonden door de tailleband.
Zakje in de onderbroek
Door dit extra stukje stof heeft het daar beneden meer de ruimte om te 'ademen'. Daarnaast geeft deze stof een extra bescherming tegen dikke naden van kleding, zoals de dikke naden van een spijkerbroek.
♥ De meeste vrouwen droegen vroeger (rond 1890) ondergoed met een open kruis. Niet omdat het sexy was, maar omdat het gebruikelijk was voor vrouwen. Alleen mannen droegen gesloten ondergoed. Vrouwen droegen een wijde driekwart onderbroek met een laaghangend open kruis zodat zij makkelijk naar de wc konden gaan.
Eén op drie vrouwen draagt ze en maar liefst één op vijf mannen wereldwijd zou ze op regelmatige basis dragen volgens Wiki. De Nederlandse Stringtest wijst echter uit dat maar 5% van de Hollandse mannen wel eens een string zou willen dragen.
Daarnaast vinden de vrouwen dat het dragen van een slip of string een vorm van zelfvertrouwen uitstraalt en wordt een dit ondergoed als “gewoon normaal” gezien. De meeste vrouwen geven er echter de voorkeur aan dat hun man een boxershort draagt.
Waarom een string dragen? Strings worden vaak gedragen om te voorkomen dat mensen ondergoed door kleding heen kunnen zien. Veel ondergoed is namelijk vaak door strakke kleding, zoals broeken, jurken of rokken, te zien. Een string kan in dat geval een goede oplossing zijn.
30,5% van de vrouwen draagt de slip het meest. Ook de string (21,2%), de hipster (20,1%), en de boxer (15,7%) worden vaak gedragen door vrouwen. Minder populair ondergoed is de 'oma-onderbroek', die door 4,7% van de vrouwen het meest wordt gedragen.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
De kleur onderbroek is ook belangrijk onder je sportlegging of hardloopbroek, vooral bij hardloopbroeken of sport leggings die dunner of van een lichtere kleur zijn. Het beste is om een kleur onderbroek te dragen die dicht bij je eigen huidskleur ligt.
We starten rond het jaar 1400, waarin de eerste onderbroek van de man eruit zag als een grote slobberbroek. Naarmate de decennia verstreken werden ze korter en strakker, om het verschil met die van de vrouw te verduidelijken. De onderbroek van de vrouw was los en had een 'cut cross'.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Uit hun onderzoek blijkt dat de stof van de onderbroek een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van een man. Polyester is uit den boze. Weinig absorberende stoffen zoals zijde, lycra en nylon doen daarnaast een man harder zweten, wat kan leiden tot schimmels, eczeem en andere huidinfecties.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is. Elastiek begint te lubberen, de vorm is niet meer wat het geweest is en misschien is er wel hier en daar een klein gaatje ontstaan.
Laat de string dan even in je la liggen. Omdat je immuunsysteem verzwakt is, ben je vatbaarder voor bacteriële infecties. En dat kun je nou net niet gebruiken als je toch al ziek, zwak of misselijk op bed ligt. Ach, en een comfortabele onderbroek zit dan sowieso toch een stuk lekkerder.
Kruipt je onderbroek steeds tussen je billen (en draag je geen string)? Dan is je ondergoed misschien juist te klein, te kort of past het ondergoedmodel simpelweg niet bij jouw lichaamsbouw.
De meerderheid van de ondervraagden vindt het not done voor meisjes onder de veertien jaar. Vooral vrouwen trekken daar de streep. Voor mannen ligt de minimale leeftijd hoger, op zestien jaar.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vrouwen blauw de meest sexy kleur vinden voor een man om te dragen. Blauw staat voor vertrouwen, openheid en dat soort onzin. Vandaar dat vrouwen dit sexy vinden. In ieder geval, een goede diepblauwe blouse of simpel T-shirt schijnt dus te werken.
Welke lingerie vinden mannen mooi? Een zwart kanten setje, dat is waar mannen helemaal van smelten. Mannen vinden de kleur zwart het beste uitkomen op een vrouwelijk lichaam, maar de kleur rood valt ook goed in de smaak.
Wat strings betreft is de stelregel dat je het beste kunt zoeken naar strings die van katoen gemaakt zijn, omdat deze stof het meeste ademt. Strings van kant, zijde of satijn zijn echter goede alternatieven. Kanten strings zitten fijn omdat ze goed rekken en er goed uitzien.
Dertien jaar geleden had de gemiddelde vrouw zo'n 12 slipjes in haar kast liggen. Anno 2012 is dat aantal bijna verdrievoudigd. De doorsnee vrouw heeft vandaag een onderbroekencollectie met maar liefst 34 exemplaren.
Misschien vraag je je af waarom het dragen van katoenen ondergoed de beste keuze is. Dit komt voornamelijk omdat katoen veel lucht doorlaat. Hierdoor blijven nare luchtjes weg en blijf je overal fris ruiken. Dit is niet de enige reden waarom katoen zo goed is, het voorkomt namelijk ook irritatie van de huid.
Als je elke dag iets schoons aan trekt en minstens één keer per week je kleding wast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel paar sokken, beha's of ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.