Hoewel motten geen gezondheidsrisico inhouden, zijn ze uiteraard niet fijn om in huis te hebben. Ze kunnen namelijk ernstige schade toebrengen aan leer, kleding, stoffen, bont en tapijt. Wanneer de eerste eitjes van motten uitkomen, kan er snel langdurige schade aangebracht worden.
Motten bijten, zoemen of steken niet. Toch kunnen ze erg vervelend zijn als je ze in huis hebt. Zo maken ze je kleding kapot of zitten aan je eten.
Of het diertje echt mensen kan doden is niet bekend, omdat het zo zeldzaam is. In India vliegt er dan weer een extreem dodelijke mot rond die zich voordoet als een vlinder.
door hun ontlasting en cocon-resten bederven. Contact met door motten bedorven voedsel en textiel kan bij mens en dier allergische reacties en irritaties van het slijmvlies veroorzaken; inname van door motten bedorven voedsel zorgt voor darmziektes.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Hang kleding die al is aangetast in de zon, was ze op 60°C of leg ze 4 dagen in de diepvries. Motten en hun larven kunnen niet tegen kou en licht. Zet een dichte kartonnen doos met een pluk wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer 2 centimeter en vang zo de larven.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
Grote motten komen vaak 'gewoon' binnen door openstaande deuren of ramen. Ze gaan op zoek naar een donker plekje waar ze ongestoord eitjes kunnen leggen. Dat is dan ook de reden dat je motten vaak vindt in (kleding)kasten of op zolder. Ze worden daarom ook wel nachtvlinders genoemd.
De larven eten wol, katoen, linnen, zijde, haar, leer en veren. Van wol alleen kunnen ze niet leven. Synthetische stoffen eten ze niet. Het komt ook voor dat de larven - bij gebrek aan beter - voedselresten op kleding eten.
De kledingmot is ca. 4 tot 9 mm lang en heeft een vleugelspanwijdte van ca. 12 tot 16 mm. De kleur van de vleugels varieert afhankelijk van de voeding van lichtgeel tot donkerbruin glanzend en vertoont in vergelijking met die van de normale mot geen tekening.
Motten komen af op menselijk zweet en huidschilfers. Doe geen kleren terug in je pas gereinigde kledingkast die nog vuil zijn – vooral wollen kleding. Ook al heb je het maar heel even aangehad, zet het nooit terug de kast in! De larven van motten voeden zich met eiwitten die in natuurlijke vezels voorkomen.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
Motten spelen een grote rol in het leven van andere dieren. “Ze vormen een belangrijke voedselbron voor vleermuizen, spinnen en vogels. Bijvoorbeeld de mezen in je tuin zouden verhongeren zonder nachtvlinderrupsen”, zegt Bart van Camp, mottenkenner én liefhebber.
Onder ideale omstandigheden produceert het vrouwtje van de vruchtmot 400 tot 500 eitjes. Bij een temperatuur van 25 C komen de eitjes al na ongeveer 6 dagen uit.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
Was je kleding op hoge temperatuur
Haal je kledingkasten leeg en was al het textiel op hoge temperaturen (50 of 60 graden). Door kleding heet te wassen, doodt je eitjes en mottenlarven. Hang het daarna niet meteen terug in de kast: zorg eerst dat de volwassen motten verdwijnen, anders leggen ze weer eitjes.
Klop de kleren regelmatig uit
Zoals bij tip 1 genoemd, hebben motten een hekel aan beweging en zonlicht. Klop uw kleding regelmatig even uit of hang ze in de zon.
De manier waarop pijlstaarten het geluid produceren, is al bijna net zo bijzonder als het feit dat ze het doen. Ze gebruiken hiervoor namelijk hun geslachtsdelen. Het ultrasone geluid ontstaat als zij stevige schubben rond hun geslachtsdelen tegen hun achterwerk wrijven.
De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten, worden "motten" genoemd. Er zijn wereldwijd veel soorten motten, waarvan de larven kleding eten. In Nederland gaat het echter hoofdzakelijk om drie soorten: De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot.
De lampen werken als kunstmatige manen, waardoor motten in de war raken en hun zintuigen op hol slaan. Motten oriënteren zich gewoonlijk op lichtbronnen in de verte. Ze raken dus makkelijk gedesoriënteerd door een lichtbron die dichterbij is, zoals een buitenlamp.
Reacties. De meeste soorten eten plantaardig materiaal, en sommige zijn beruchte plaaginsecten. Er zijn soorten die eten van kleding, van voedselvoorraden en van dierlijke resten. Voor deze schadelijke soorten wordt vaak het woord mot gebruikt.
Motten in de keuken: niet schadelijk
Motten houden net zo goed van een schoon huis als van een vies huis. Als het maar ongeveer 20 graden is binnen, daar gedijen ze goed op. “Dat ze er zijn, daar kun je zelf eigenlijk niks aan doen.” Het is ook niet schadelijk voor de gezondheid, zegt de expert.
Ze bijten niet, ze steken niet, en ze laten zich ook niet wegjagen. Als je er dan maar een doodslaat vormt-ie een vettige, zwarte vlek op de muur.
Sla kleding regelmatig uit en controleer dan direct op schade. De geur van laurier, cederhout of lavendel verdrijft motten. Er zijn in drogisterijen speciale geurbuiltjes te koop die eenvoudig in de kast te hangen zijn.