De afvalscheidingswijzer geeft aan dat een oud matras bij grof huishoudelijk afval hoort. Je kunt een oude matras naar de milieustraat brengen om het matras te laten recyclen. Na inzameling wordt grof huishoudelijk afval gescheiden. Matrassen kunnen alleen gerecycled worden als deze schoon en droog worden aangeleverd!
Hiervoor vragen wij 15 euro voor een eenpersoons matras en 30 euro voor een tweepersoons matras. Wij zorgen er dan voor dat dit bij de juiste recyclebedrijven terecht komt.
Oude matrassen kan je gratis afgeven op het recyclagepark. Ook wanneer jouw matras bij het grofvuil moet gesorteerd worden, is dit gratis. Opgelet: om je matras te kunnen recycleren, moet hij droog en in 1 geheel zijn. Breng hem zo snel mogelijk naar het recyclagepark.
De kans dat matrassen broeien (een chemisch proces) en daardoor zelfs in brand vliegen is relatief groot. Het blijkt steeds te gaan om een matras dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit schuimrubber of polyester.
Matras weggooien: Afvalscheidingsstation of milieustraat. De snelste manier van een matras weggooien is door het zelf weg te brengen.
Grof huishoudelijk afval is afval dat uit de inboedel van de woning komt. Bijvoorbeeld: huisraad, stoelen, tafels, bankstellen, kasten, bedden, lattenbodems, tuinmeubels, tapijt of laminaat. U kunt grof huishoudelijk afval gratis inleveren bij het milieustation, of tegen betaling op laten halen.
Oude apparaten inleveren bij gemeenten
Er zijn 3 mogelijkheden: U kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats; U kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil; U kunt een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).
Matrassen worden volledig gerecycled en daar komen geen handen meer aan te pas. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de oude matras naar de stort (oftewel milieustraat) bij jou in de buurt te brengen. Gooi de matras niet bij het grofvuil, maar in de speciaal daarvoor bestemde container.
Oude matras inleveren: containerpark of recyclagepark. Een oude matras inleveren of wegdoen gebeurt het snelst door de matras zelf weg te brengen. Elke gemeente heeft één of meerdere recyclageparken of containerparken. Hier kan je je matras inleveren, en eventueel tegelijkertijd ook nog andere oude spullen.
Het soortelijk gewicht van de matras - ook wel het ruimtelijk gewicht genoemd - geeft aan hoeveel kilo massa in één kubieke meter (schuim) is gebruikt. Een typische dichtheidswaarde van een matras is daarom bijvoorbeeld 40 kg/m³.
Wat hoort er bij grofvuil? Alles wat hoort bij een normale inboedel van een gezin en wat niet in een grijze restcontainer kan: meubels. groot speelgoed.
12 bezoeken per jaar
Particulieren en tweedeverblijvers kunnen maximaal 12 keer per jaar gebruikmaken van de stedelijke containerparken om afval te deponeren.
Koop je een nieuw matras bij Beter Bed? Dan kun je je oude matras bij ons inleveren. Je krijgt van ons een matraszak waarin je je oude matras kunt verpakken. Doe het matras hierin en plak de zak dicht met tape.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Rd4 is een afvalverwerkingsbedrijf in Nederlands Zuid-Limburg. Rd4 staat voor Reinigingsdiensten 4 waarbij de 4 verwijst naar de vier gemeenten die het bedrijf in 1998 hebben opgestart: Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf.
Slechts een derde werd gerecycled tot bijvoorbeeld judomatten, isolatiemateriaal en ondertapijt. Dat is in hoog tempo veranderd. De twee matrasrecyclingbedrijven in Nederland, Retourmatras en Matras Recycling Europe (MRE), zeggen dit jaar respectievelijk 900.000 en 500.000 matrassen te recyclen.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak, bijvoorbeeld kapotte matrassen, tapijt, meubels en grote stukken piepschuim. Je kunt het in veel gemeenten laten ophalen. Spullen en materialen die hergebruikt kunnen worden, gaan naar recyclebedrijven.
De meest voorkomende keuze is om het restafval te vernietigen. Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden. Dit kan eveneens weg gedaan worden als grofvuil.
Wat is grofvuil? Grofvuil is groot, huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak past. Zoals banken, stoelen, kasten en strijkplanken.
Afval dat u zelf moet wegbrengen naar een afvalbrengstation. Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu's, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag u niet als grofvuil aanbieden.
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.
Wat is grofvuil
Dit valt onder meer onder grofvuil: meubels. speelgoed. groot wit- en bruingoed (bijvoorbeeld: televisie, computer, koelkast, wasmachine)
De meest gangbare maten zijn bij ons op voorraad. Wanneer jouw product een minder gangbare maat heeft, wordt het product speciaal voor jou besteld. Bij het plaatsen van je bestelling wordt de levertijd aangegeven. Heb je online een bestelling geplaatst?