Hout is het beste isolatie materiaal dat de natuur te bieden heeft. Dit betekent niet dat u het meest energiezuinige huis heeft wanneer u de muren dikker maakt. Net als bij elk ander huis moet u rekening houden met de isolatie normen voor vloeren, plafonds, daken en het gebruik van de juiste ramen en deuren.
Het houten huis koelt snel af, omdat het hout de warmte niet vasthoudt. Wanneer je de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) vergelijkt, blijkt dat hout ruim zeven keer beter isoleert dan steen.
Hout is isolerend
Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium.
En wat zijn de voordelen vergeleken met een normale woning? Vaak weet men direct een aantal nadelen op te noemen. Houten huizen zijn minder goed geïsoleerd, zijn gehoriger en hebben veel onderhoud nodig.
De minimale levensduur van een houten huis is 50 jaar. Dat van een stenen woning is 120 jaar. Meer dan de helft korter dus.
3. Is een houten woning duurder dan een woning gebouwd in steen of beton? Nee, een houten woning is doorgaans (veel) goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning.
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
De voordelen van hout
Niet voor niets zijn Noorse huizen zo vaak van hout: het is een natuurlijk materiaal dat prettig ruikt en mooi kleurt. Een massief houten buitengevel biedt veel mogelijkheden voor een speelse bouw en afwerking, heeft een nostalgische uitstraling en geeft binnen een gezellig gevoel.
Tijdens de groei absorberen bomen koolstofdioxide, dat gevangen blijft in het hout, terwijl bij productie van bijvoorbeeld beton juist CO2 vrijkomt. En waar beton een levensduur heeft van maximaal honderd jaar, gaat kruisgelamineerd hout wel duizend jaar mee.
Kunststof kozijnen hebben een betere isolatiewaarde dan houten of aluminium kozijnen. Dit kunt u zien aan de zogenaamde U-waarde: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Zo kunt u van een kunststof kozijn een U-waarde (W/m2K) lager dan 1,5 verwachten.
Normaal hout heeft een bruine kleur dankzij lignine, een goede warmtegeleider. Door deze warmtegeleidende stof te verwijderen, krijgt het hout isolerend vermogen.
In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om een chalet te isoleren door middel van glaswol. Voor het dichten van eventuele kieren kan er worden gewerkt met PUR isolatiemateriaal. Let wel op dat je de ventilatiegaten niet dicht gaat spuiten. Net zoals in een woning is ook in een chalet ventilatie vereist.
Gipsplaat met isolatie (ook wel gyproc genoemd) is een zeer geschikt isolatiemateriaal om het warmteverlies van een ruimte te verminderen. Ze kunnen gebruikt worden om scheidingswanden en plafonds te isoleren. Bovendien gaan ze vochtproblemen tegen en verminderen ze geluidsoverlast.
De rode kleur, ook wel Falunrood (Zweeds: faluröd) genoemd, vindt zijn oorsprong al in 1255 in de kopermijnen bij de stad Falun. De inwoners van Dalarna in Midden-Zweden wonnen dit pigment uit afvalerts (slam in het Zweeds). Later gebruikten ze deze grondstof in de verf waar ze hun huizen mee schilderden.
In de Zweedse plaats Falun staat een kopermijn die vooral bekend is doordat restproducten van de koperwinning gebruikt worden als kleurstof in verf.
Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die op grote schaal houtbouw in woningen toepast. In het Mandelapark in Zuidoost komen in 2025 700 houten woningen, die onderdak bieden aan 2.100 mensen. De Mandelabuurt in Amsterdam is de eerste buurt in Nederland waar zo veel houten woningen worden gebouwd.
Alle wetenschappelijke studies wijzen in dezelfde richting: houten huizen zijn gezonder en zorgen voor een aangenaam en stabiel woonklimaat. Dit zorgt voor minder stress en een betere gezondheid. Een houten huis wordt grotendeels gemaakt van grote elementen in een gecontroleerde binnenomgeving, een loods of fabriek.
Geluidsoverlast? Veel geïnteresseerden vragen zich af of houtskeletbouw niet erg gehorig is. Zeker bij meerlaagse woningen is het aan te raden om een zwevende dekvloer als verdiepingsvloer te laten leggen. Het vermindert contactgeluid tot een aanvaardbaar niveau.
Een goede richtprijs voor een afgewerkte woning in houtskeletbouw bedraagt gemiddeld 1.450 à 1.700 euro per m2 (excl. btw en architect). Deze m2-prijs varieert vanzelfsprekend volgens de grootte, de complexiteit en de afwerkingsgraad van de woning.
Er is een verband tussen het type fundering en de bodemsamenstelling. Zo lopen woningen met een houten paalfundering in veen- en kleigebieden een groter risico op funderingsproblemen dat woningen op houten palen in zandgebieden.
Oude huizen hebben vaak ook meer karakter en sfeer. Daarentegen ben je vaak meer geld kwijt aan onderhoud, verbouwen en het kopen zelf. Daarnaast zijn er soms verborgen gebreken die frustreren en je veel tijd en geld kunnen kosten.