Voordelen hoge WOZ-waarde De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van jouw huis en potentiële kopers baseren vaak hun openingsbod deels op de WOZ-waarde. Ligt jouw WOZ-waarde hoger, dan ligt het openingsbod van kopers dus ook vaak hoger.
De nadelen van een hoge WOZ-waarde
Een hoge WOZ-waarde is minder fijn als je lekker wil blijven zitten waar je zit en geen plannen hebt voor een tweede hypotheek. Dat heeft vooral te maken met belastingen die je moet betalen.
Wat koopkracht betreft, is een lagere WOZ waarde gunstig: je betaalt minder erf- en schenkbelasting, onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting. Ook betaal je minder aan eigenwoningforfait. Als je je huis wil verkopen, is een hoge WOZ waarde weer voordeliger.
Een hoge WOZ-waarde kan dus zorgen voor een lagere risicoklasse en daarmee een lagere renteopslag en dus uiteindelijk een lagere hypotheekrente. Een hogere WOZ-waarde kan dan ook voordelig uitpakken als u een lening wil afsluiten of al heeft.
Over belastingjaar 2021 geldt als eigenwoningforfait percentage 0,50% van de WOZ-waarde en komt het eigenwoningforfait dus iets lager uit, namelijk op € 2.140,-. Netto scheelt dat ongeveer 8 à 9 euro in de maand.
Het wel of geen bezwaar maken van de WOZ-waarde is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, omstandigheden en belangen. Die keuze moet u zelf maken. Het is dan ook raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-beschikking en voor uzelf na te gaan of het in uw geval wenselijk is bezwaar te maken.
WOZ verlagen
De WOZ-waarde van een woning is de grondslag voor allerlei soorten belastingen. Met een verlaging van de WOZ-waarde kunt u dus besparen. Hoe groot die besparing is, hangt af van het bedrag waarmee de WOZ-waarde van uw woning wordt verlaagd en uw persoonlijke situatie.
Het komt veel voor dat in een straat verschillen zitten in de WOZ-waarden. Soms zijn deze verschillen te danken aan verschillen aan de woningen zelf. Zo kan de ene woning meer grond hebben, groter zijn, meer bijgebouwen hebben of een betere staat van onderhoud hebben.
De WOZ-waarde van woningen kun je zien als de marktwaarde, waarbij twee waarderingsvoorschriften invloed hebben: Overdrachtsfictie, dit is de getaxeerde prijs die naar verwachting zal worden betaald voor de woning; Verkrijgingsfictie, wat inhoud dat de koper de woning in de staat waarin deze zich bevindt overneemt.
Omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op een schatting en bovendien een jaar achterloopt, gebeurt het tegenwoordig vaak dat de vraagprijs hoger is dan de WOZ-waarde. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het huis is verbouwd, wat niet wordt meegenomen in de berekening van de WOZ-waarde.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.
De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde 2024 gemiddeld 2 tot 4% hoger uitkomt dan de waarde in 2023. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen. Begin 2024 ontvang je de nieuwe WOZ-opgave.
Denk daarbij aan de ligging van je huis, hoeveel vraag er naar woningen in jouw buurt is en de verkoopcijfers van woningen in jouw buurt rond de peildatum 1 januari vorig jaar. Ook dit jaar kun je rekenen op een hogere WOZ-waarde. Volgens de Waarderingskamer stijgen de waarden namelijk met gemiddeld 17%.
Voor- en nadelen lage woningwaarde
Voordelen lage WOZ-waarde: een laag gewaarde woning is vooral handig bij belasting betalen: je betaald namelijk minder belasting. ook is het eigenwoningforfait lager.
Vaak ligt de marktwaarde van je huis (ruim) hoger dan de WOZ-waarde. In de praktijk kan het verschil oplopen tot wel tienduizenden euro's. Zeker in de huidige markt, waarin de vraag naar huizen over het algemeen groter is dan het aanbod, zien we woningen die voor ver boven de WOZ-waarde worden verkocht.
De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie. Een koper kan door gevoel meer geld voor een woning bieden dan de taxateur voorzien had.
Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.
De WOZ-waarde stijgt in 2024
Ook in 2024 wordt een stijging van gemiddeld 2 % tot 4% verwacht door de Waarderingskamer. De Waarderingskamer ziet erop toe dat gemeente de Wet Waardering onroerende zaken (WOZ) goed uitvoert.
Vorig jaar stegen de huizenprijzen hard. Maar omdat de WOZ-waarde één jaar vertraging heeft, zie je dat nu pas terug in de WOZ-waardes. Zo kan je WOZ-waarde dit jaar (peildatum: 1 januari 2022) stijgen, terwijl de huizenprijzen dalen.
De WOZ-waarde van je woning vind je op de gemeentelijke belastingaanslag. Deze krijg je aan het begin van het jaar van de gemeente. Ook kun je jouw WOZ-waarde kosteloos inzien bij het online WOZ-waardeloket. De WOZ-waarden van woningen zijn sinds oktober 2016 openbaar.
Gemeentelijke belastingen stijgen
De WOZ-waarde bepaalt ook de hoogte van de onroerendezaakbelasting die je moet betalen en ook hoeveel afvalstoffenheffing en watersysteemheffing je betaalt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting.
Het te behalen voordeel met een bezwaar WOZ
Ook daalt het eigenwoningforfait van 1890 naar 1680 euro. Bij een belastingdruk van 42 procent leidt dat tot een besparing van 88 euro op jaarbasis, bij een tarief van 52 procent is het voordeel 109 euro.
Argumenten voor een WOZ-bezwaar
Schade of achterstallig onderhoud: vocht- of waterschade, constructie- of bouwfouten, hoge servicekosten, verouderde staat, fundering- of gevelschade, asbestvervuiling of een oude cv-ketel. Woningverbetering of verbouwing: dakkapel, isolatie, aanbouw, kunstof kozijnen, zonne energie.
In de bezwaarschriften van de laatste jaren komen vijf belangrijke argumenten terug: belemmerende omgevingsfactoren, achterstallig onderhoud, het energielabel, scheurvorming en asbest.
Bezwaar indienen kost niets
U mág natuurlijk wel een advocaat inschakelen. Ook kunt u een getuige of deskundige een verklaring af laten leggen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.