Gedroogde vijgen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en zijn erg rijk aan vezels. Eén gedroogde vijg (20 gram) levert al 2 gram vezels. Gedroogde vijgen bevatten ook veel mineralen. Calcium is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid.Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Gedroogde vijgen bevatten meer eiwit, calcium, kalium en magnesium [12]. Een nadeel is dat ze ook meer suiker en meer calorieën bevatten. Voor de slanke lijn kun je beter een verse vijg nemen.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
De keuze voor gedroogde of verse vijgen hangt af van iemands smaak, voorkeuren en omstandigheden. Gedroogde vijgen bevatten meer calorieën, suiker, voedingsvezels, vitaminen en mineralen dan verse vijgen . Verse vijgen bevatten meer vitamine C, vitamine A en bètacaroteen.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Als het gaat om rauw fruit, kun je gemakkelijk 2-3 vijgen per dag eten. Als je gedroogde vijgen eet, houd het dan bij 3 vijgen en eet ze niet zonder ze een nacht te laten weken. Ons lichaam kan de voedingsstoffen opnemen en sommige gedroogde vruchten en noten beter verteren als ze goed geweekt zijn.
Bas Boer noten top 5 gezond gedroogd fruit:
Cranberries. Pruimen. Vijgen. Gedroogde ananas.
Eén ( 100 gram ) portie gedroogde vijgen bevat 249 calorieën. Ter vergelijking: deze portiegrootte en calorieën in vijgen zijn minder dan dadels, gedroogde abrikozen of rozijnen.
Gedroogde Spaanse vijgen zijn een gezonde optie doordat de vijgen veel koolhydraten, vezels en mineralen als kalium, natrium en mangaan bevatten. Daarnaast zijn ze heerlijk zacht en zoet van smaak waardoor ze geschikt zijn als tussendoortje, in stukjes door de kwark of bij een kaasplankje.
Gedroogde Vijgen Gebruiken
Ze passen perfect bij een kaasplank, in stoofpotjes en Mediterrane en Oosterse gerechten. Maar ze zijn ook heerlijk om zo van te snoepen als zoet tussendoortje.
Onderzoekers weten nog niet precies welke stoffen hiervoor zorgen. Vijgen bevatten ook de ultieme combinatie van magnesium, calcium en vitamine K. De combinatie van deze drie mineralen helpt het lichaam onze botten sterk te houden. Vijgen bevatten ook een hoge concentratie ijzer en omega 3- en 6- vetzuren.
Jam, saus en siropen zijn altijd een goede manier om overrijp fruit te gebruiken, hoewel de opties eindeloos zijn. Of je het fruit nu roostert, laat sudderen of pocheert, vijgen zijn geweldig om ijs mee te garneren, in trifles te verwerken, over cheesecake te serveren of in ijslolly's te roeren.
Een geopende verpakking met gedroogde vijgen kun je nog 6-9 maanden in de voorraadkast bewaren. Gaat het om een gesloten verpakking? Houd dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking aan.
Diabetici kunnen ongeveer één of twee gedroogde vijgen per dag consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Portiecontrole is belangrijk om overmatige suikerinname te voorkomen.
Gedroogde vijgen zijn er in 4 klassen. Klasse 1 is de beste kwaliteit.
Soms is het mogelijk om te zien of een gedroogde vijg in de zon is gedroogd of verwerkt door naar de vorm te kijken . In de zon gedroogde vijgen behouden doorgaans meer van hun natuurlijke rondheid, terwijl verwerkte gedroogde vijgen er vaak plat uitzien wanneer ze op een lopende band zijn gelegd.
Mensen die gevoelig zijn voor moerbei, natuurlijk rubberlatex of treurvijg kunnen allergische reacties op vijg krijgen. Chirurgie: Vijg kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Dit kan de bloedsuikerspiegel tijdens en na de operatie verstoren.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt. * Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).