Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité.
In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, bestaat er geen algemene wetgeving over de eindejaarspremie. Het recht op een eindejaarspremie wordt noch door een wet, noch door een collectieve arbeidsovereenkomst van de Nationale Arbeidsraad geregeld, zodat het dus niet voor iedereen geldt.
De theorie is dat je enkel een eindejaarspremie krijgt als je werkt. Maar tijdelijke werkloosheid, moederschapsrust en een ziekteperiode die korter is dan drie maanden worden meestal gelijkgeschakeld. Ben je langer ziek of neem je tijdskrediet, dan hoop je in de meeste gevallen best niet op een eindejaarspremie.
Een eindejaarsuitkering of 13e maand is niet verplicht. Het staat niet in de wet. Het kan zijn dat het wel in de cao van je werkgever of in je arbeidscontract staat. Er staat dan altijd hoe hoog de beloning precies is.
Om recht te hebben op een eindejaarspremie moet u als uitzendkracht tijdens de referteperiode, in het stelsel van de vijfdaagse werkweek, minstens 65 dagen ofwel 494 uren hebben gewerkt.
1 Houd zorgvuldig bij hoeveel dagen je gewerkt hebt met de speciale eindejaarspremie-app van het ABVV. Die is beschikbaar via iTunes, Google Play of op eindejaarsapp.rechtenuitzendkracht.be. 2 Als je recht hebt op een premie stuurt het Sociaal Fonds je in december een document.
Het is een extra uitkering die je bovenop je gewone salaris ontvangt. Deze eindejaarsuitkering bedraagt een percentage van je brutojaarsalaris, meestal 4 tot 8 procent. Sommige werkgevers stellen een vast bedrag in dat je minimaal ontvangt als eindejaarsuitkering.
Uitbetalen 13e maand of eindejaarsuitkering
De meeste werknemers ontvangen hun extra beloning in december. Bij het ontslag van een werknemer kunt u op een ander moment uitbetalen. U neemt de 13e maand of eindejaarsuitkering dan mee in de eindafrekening.
De eindejaarsuitkering is een extra uitkering die je bovenop je normale loon krijgt. Het is een extraatje die dat je baas meestal aan het eind van het jaar uitbetaalt. Deze uitkering is een bepaald percentage van je bruto jaarloon. Soms betaalt je baas een vast bedrag.
Gewoonlijk bepaalt de sector-cao het bedrag en de toekenningsmodaliteiten van de eindejaarspremie die zij invoert. Meestal moet een werkgever de eindejaarspremie direct betalen aan zijn werknemers.
Een dertiende maand heeft betrekking op een extra maand salaris die werknemers aan het einde van het jaar ontvangen. Deze extra maand aan salaris kan gezien worden als een bonus die wordt uitgekeerd als blijk van dank voor geleverde werkprestaties gedurende het afgelopen jaar.
Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben. Het valt dus niet te verwarren met een bonusregeling.
Een dertiende maand of eindejaarsuitkering is meestal een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan een werknemer.
Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) is een eindejaarspremie, maar omgekeerd gaat dit niet altijd op. De premie heet alleen maar zo, als hij exact overeenstemt met het brutoloon van een volledige maand.
Vakantiegeld is verplicht en mag niet in het gewone loon verstopt zitten. Daarnaast hoor je ook nog vakantierecht (betaald verlof) op te bouwen over je gewerkte uren. Het is wettelijk bepaald dat het vakantiegeld op je loonstrook wordt vermeld.
Ja, over een eindejaarsuitkering of 13e maand betaal je belasting. Meestal houd je netto minder over aan een eindejaarsuitkering of 13e maand. Deze extra uitkeringen zijn een vorm van een bijzondere beloning. Daarover moet je extra loonbelasting betalen, waardoor je netto minder overhoudt.
De 13e maand valt in dit voorbeeld volledig in het eerste belastingtarief, want deze loopt tot 69.397 euro in 2022 In deze eerste schijf geldt een tarief van 37,07 procent. Je betaalt dus 37,07 procent belasting over de volledige dertiende maand van 3.500 euro, waardoor je netto 2.203 euro overhoudt.
Op de betaalde eindejaarspremie door de werkgever moeten zowel RSZ-bijdragen (13,07% over het bruto bedrag) als bedrijfsvoorheffing worden afgedragen. De tarieven in de bedrijfsvoorheffing zijn nogal hoog en hangen af van het belastbaar jaarinkomen.
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 37,07 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.112 euro. Je houdt dan dus 1.888 euro netto over van je dertiende maand.
Na het ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald. Zoals uw laatste salaris, vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast hebt u misschien recht op een 13e maand, bonussen en het uitbetalen van overuren.
Vakantietoeslag is 8 procent van het salaris en de eindejaarsuitkering is 8,3 procent van het salaris inclusief de vakantietoeslag.
De bruto-eindejaarspremie bedraagt 8,33% van het brutoloon dat je als uitzendkracht verdiend hebt in de referteperiode. Van dat bedrag wordt 13,07% afgehouden voor de sociale zekerheid en 23,22% voor de bedrijfsvoorheffing. De netto-eindejaarspremie bedraagt dus nog ongeveer 63% van de brutopremie.
Deze toelage is voor statutairen, stagiairs, contractuelen en mandaathouders. Je krijgt een eindejaarstoelage als je een bezoldiging kreeg tijdens de referentieperiode van 1 januari tot 30 september van het zelfde jaar.
De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie of een vakantiekas betaalt het vakantiegeld van de arbeiders. Dit gebeurt meestal op het ogenblik dat ze hun langste vakantieperiode nemen, maar niet vroeger dan begin mei.