Waardoor bromt/zoemt een dimmer? Hetgeen wat een brommend/zoemend geluid maakt in een dimmer is de gloeidraad van een lamp. Doordat de dimmer de spanning onverwachts meerdere malen onderbreekt, treedt er spanningsverandering.
Wanneer je 2 tot 8 spots wilt kunnen dimmen zou een 7-110 Watt LED dimmer geschikt zijn. Wil je 8 tot 16 spots kunnen dimmen dan is een sterkere dimmer aan te raden. Namelijk een 20-250 Watt LED dimmer. Het is af te raden om nog meer spots tegelijk te dimmen.
Een dimmer werkt bij conventionele lampen door middel van faseaansnijding. Tijdens dit proces wordt de spanning verlaagt die door de lamp gaat en daardoor wordt de stroom die door een lamp loopt verkleind. De lagere stroom zorgt ervoor dat de lampdraad-temperatuur daalt en er minder licht uit de lamp komt.
Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is. Hoe goed de led lamp dimbaar is, is afhankelijk van de dimbare driver van de led lamp en de kwaliteit van de led dimmer.
Wanneer je LED verlichting wil gaan dimmen, is het van belang om erop te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is; bijvoorbeeld 4 watt. Indien de LED lamp een lager wattage heeft dan deze minimale belasting van de dimmer, bijvoorbeeld 3W, dan zal het dimmen niet goed werken.
Over het algemeen geldt dat de 230 volt afsnijdingsdimmer de meest moderne dimmer is. Deze is geluidsarm en werkt beter met elektronische trafo's. De afsnijdingsdimmer is dan ook zeer geschikt voor het dimmen van 12 tot 24 volt LED lampen. De 230 volt fase aansnijding dimmer maakt gebruik van een ontstoringspoel.
Het eerste grote voordeel van een LED dimmer is dat de lampen daardoor beter dimbaar zullen zijn. De lampen zullen bij een goede LED dimmer niet meer flikkeren, zoemen, brommen of andere raren zaken vertonen tijdens het dimmen. Ook kan een LED dimmer vaak verder de lampen terug dimmen en beter de LED lampen dimmen.
Gloeilampen en halogeenlampen zijn altijd dimbaar. Bij de aankoop van spaarlampen en ledlampen ga je best na of deze dimbaar zijn. Lampen die niet-dimbaar zijn gaan bij het dimmen minder lang mee of ze lichten gewoonweg niet op.
Een kapotte zekering in een dimmer is één van de meest voorkomende redenen dat een dimmer stuk is. De zekering in een dimmer is waarschijnlijk door een te hoge stroom doorgebrand waardoor de verlichting niet meer gedimd kan worden.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: De lamp die op de dimmer is aangesloten is niet dimbaar. Je hebt een verkeerde dimmer gebruikt voor de lamp. Het vermogen van de lamp is te hoog of laag voor de dimmer.
Wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt verbruik je 25% minder stroom. Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen. Uiteraard zijn er betere methodes, zoals het overstappen van gloeilampen naar LED.
De bridge bijvoorbeeld gebruikt ongeveer 2 tot 2,5 watt en lampen die uit maar in standby staan zo rond de 0,3 tot 0,4 watt. Heb je tien hue-lampen in huis die niet aanstaan dan gebruiken deze ongeveer 75 Wh (0,075kWh) in een etmaal en daar komt nog zo'n 50 à 60 Wh (0,05kWh) bij voor de bridge.
Bij een dimmer met draai-potentiometer varieert de verhouding tussen de uitgangsspanning en de ingangsspanning wanneer aan de knop wordt gedraaid. De dimmer reguleert de spanning van 230 Volt uit het lichtnet die naar een lamp wordt gevoerd. Hoe meer spanning de lamp ontvangt, des te meer licht de lamp geeft.
Een dimmer die zo goed als alle LED verlichting dimt voor slechts € 21,99.
Het grootste verschil tussen een LED dimmer en een ouderwetse dimmer is het minimale wattage dat de dimmers aankunnen. Veel gloeilampdimmers beginnen bijvoorbeeld bij 50 watt, terwijl een ledlamp vaak maar 6 watt verbruikt. Hierdoor kan jouw lamp gaan knipperen of stukgaan.
Dimbare LED lampen zorgen voor een gezellige sfeer. Het dimmen van LED werkt echter net wat anders dan het dimmen van conventionele verlichting. Zo kan LED verlichting bij het gebruik van een verkeerde dimmer gaan flikkeren of een zoemend geluid maken.
Kijk naar het symbool op de dimmer
Als er R op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen. Als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.
Philips SceneSwitch lampen dimmen het licht via een normale lichtschakelaar, via het zogeheten 'Plug & Play dimmen'. Hierdoor hoef je dus geen LED dimmer aan te schaffen en te installeren. Een SceneSwitch lamp krijgt een warmere kleur wanneer je deze dimt.
Hoe kan ik zien of een LED lamp dimbaar is? In de meeste gevallen is een LED lamp ook verkrijgbaar in een dimbare variant. LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat.
Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen. Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 6 led lampen van ieder 5 watt aan te sluiten.
Let op: spaarlampen en TL-buizen zijn niet dimbaar, omdat zij werken op gasontlading.
Normaliter heb je 2 draden om de led dimmer aan te sluiten: een stroomdraad en schakeldraad. Plaats het stroomdraad (bruin) in de “L”. Dit is het meest rechter vakje. Plaats het schakeldraad (zwart) in het vakje links ernaast (golfje + pijltje).