Nee, een zaal in een crematorium waar een afscheidsbijeenkomst wordt gehouden is geen openbare ruimte. Ook het crematorium zelf niet. Men kan dus ongewenste gasten de toegang verbieden.
Als u wilt weten waar en wanneer iemand is begraven of gecremeerd, moet u dus begraafplaatsen en crematoria in de woonplaats of de regio van de overledene een voor een benaderen.
Begrafenissen zijn in principe openbaar toegankelijk. Iedereen kan een begrafenis bijwonen (tenzij de familie nadrukkelijk bepaalde personen uitsluit om persoonlijke redenen).
Wettelijk gezien moet de begrafenis of crematie uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden plaatsvinden. Dit is vastgesteld in de Wet op de lijkbezorging (Wlb). De dag van overlijden, dagen in het weekend én feestdagen worden niet meegerekend. Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven worden.
'In besloten kring' of 'in stilte' betekent alleen naaste familie en hooguit een enkele intieme vriend(in) van de overledene. Als een overledene erg oud is geworden, zijn er vaak geen vrienden meer over en komt 'besloten' neer op alleen familie.
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Er is geen vaste definitie van 'in stilte' begraven/cremeren. Meestal houdt het in dat men in kleine kring, bijvoorbeeld alleen met naaste familie de plechtigheid laat plaatsvinden. Maar voor een zeer bekende Nederlander is een groep van 100 genodigden al 'in stilte'.
Hier bestaan geen regels voor. Om een overledene wel of niet thuis op te baren is een vrije keuze. Ook om hem 's nachts alleen te laten. De meeste mensen laten een overledene niet alleen in huis en zorgen voor een wake; dat is een kwestie van gevoel.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
Wanneer de overledene geschouwd is door een arts en die heeft een natuurlijk overlijden vastgesteld, mag de overledene getransporteerd worden; bijvoorbeeld naar een mortuarium of naar de plaats waar de overledene wordt opgebaard. Bij dat transport hoeven geen papieren aanwezig te zijn.
Gerelateerde onderwerpen. Bij uitvaarten mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Daarbij geldt ook de regel dat alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht worden genomen en mensen 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Het aantal van 30 personen is een maximum aantal.
Uitvaartceremonie meekijken en terugkijken
Voor dierbaren die niet aanwezig kunnen zijn bij een uitvaartdienst, kan via livestream de afscheidsdienst op eigen locatie bekeken worden. Dit kan via een computer, telefoon of tablet in eigen huis, ook als dit buiten Nederland is.
Vanaf € 2.399,- Bij een besloten crematie is het afscheid beperkt. Er is bijvoorbeeld een rouwbezoek voor een paar personen. Of u loopt met meerdere genodigden, mee naar de ovenruimte.
Bij het cremeren wordt de kist in een crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. Voorafgaand aan een crematie is er vaak een uitvaartdienst of een kerkdienst, maar het hoeft niet. Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte, waar de uiteindelijke crematie plaatsvindt.
Verbrandt het hele lichaam tijdens een crematie, dus ook de botten? Nee, de botten vallen uit elkaar, doordat elementen hiervan verdampen. Na de crematie worden de asresten vermalen tot as.
Eén van de stoffen die het makkelijkst vergaan, zeker wanneer het over 100% katoen gaat. In een (georganiseerd) composteringsproces zou het materiaal ongeveer na 1 week tot 5 maanden verdwenen moeten zijn.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Volgens de meeste mensen en religies gaat het zo: als je lichaam sterft, treedt je onstoffelijk ziel eruit, om op weg te gaan naar het hiernamaals of een volgend leven. Een aardig idee, dat het helaas zonder wetenschappelijk bewijs moet stellen – en niet omdat wetenschappers hebben nagelaten ernaar te zoeken…
Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Cremeren is beter voor het milieu. Er is geen graf dat onderhouden moet worden en dat op een later moment weer extra kosten met zich meebrengt.
De weke delen van een lichaam zoals ogen en ingewanden zijn na enkele weken of maanden weg. Het spierweefsel (zeg maar het vlees) gaat veel en veel langzamer. Dat komt omdat er in de grond vrij weinig zuurstof doordringt, waardoor er een langzame stofwisseling en langzaam ontbindingsproces is.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
Als volwassene contact hebben met een overleden dierbare is mogelijk. Alleen is de mate waarin dit lukt afhankelijk van jouw persoonlijke proces en status. Soms wil je ze zo graag spreken, alleen heb je toch nog hulp nodig van bijvoorbeeld een medium of helderziende om dit te kunnen doen.
Crematie in Stilte: € 1.499,-
-Bespreken en organiseren van de uitvaart. -Dagelijks persoonlijk contact. -Aangifte van overlijden bij de gemeente. -Verzorgen van de wettelijke formaliteiten.
Wat je meeneemt naar een begrafenis of crematie, is wederom een persoonlijke kwestie. Uiteraard hoef je niet iets mee te nemen. Mensen waarderen je komst al heel erg. In veel gevallen nemen mensen bloemen mee, wat eigenlijk altijd goed is.