Coniferen groeien overal, in bossen, tuinen, langs weides en als hagen. Vooral de naalden en de takken van de conifeer zijn gevaarlijk voor paarden. Het eten hiervan kan resulteren in benauwdheid, abortus, diarree, hartstilstand, bloedingen, niet- en blaasaandoeningen en nierbeschadiging.
De levensboom, de Californische cipres en de leylandii zijn niet giftig. Houd er wel rekening mee dat deze coniferen, vooral de leylandii, aanzienlijk vaker gesnoeid moeten worden dan de taxus. Een andere populaire wintergroene haagplant met giftige onderdelen is de laurierkers.
Coniferen zijn giftig voor de meeste dieren, maar niet voor elke diersoort. Zo kunnen vogels de besjes van de taxus wel zonder problemen eten. Dat komt omdat de maag van een vogel het omhulsel van de pit intact laat, waardoor de stof taxine niet in hun systeem terecht kan komen.
Giftige bomen zijn o.a. de walnoot, kastanje, beuk, de gewone esdoorn en de vederesdoorn en kersen- en pruimenboom. Het beste is om een paard simpelweg geen toegang te geven tot takken, bladeren en vruchten van deze bomen. Eikenbomen zijn eveneens mild giftig, vooral de bladeren en onrijpe, groene eikels.
Door de jaren heen zijn vooral paarden overleden aan het eten van thuja's. Bij contact met de giftige onderdelen van de thuja krijgen ook paarden last van huidirritaties, maar het probleem wordt nog groter als ze daadwerkelijk van de planten gaan eten.
Denk aan de esdoorn, beuk of eik. Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven. Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten. Zoek voordat je takken voert aan je paard altijd uit of het gaat om een plant of boom die giftig is voor paarden.
Taxus (conifeer): het besje zelf van deze plant is niet giftig, maar het zaadje erin des te meer. Let dus goed op als u deze planten in de buurt heeft staan. De spieren verslappen door het gif hierin, met verlamming en soms een hartstilstand tot gevolg.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar de takken van een thuja, en dus ook levensboom 'Brabant', zijn giftig.
Bladhoudend. Wintergroene bomen en struiken zijn vaak giftig. Wanneer privacy gewenst is in de winter is het verstandig om te kiezen voor een haagbeuk (Carpinus betulus) het dorre blad blijft aan de boom of haag hangen, paarden kunnen veilig van de haagbeuk eten.
De taxus baccata is giftig voor zowel mens en dier. Kleine kinderen kunnen ziek worden van taxine en ook voor dieren is het gevaarlijk. Grazende dieren zoals vee en paarden kunnen zelfs overlijden na het eten van taxus naalden of bessen.
Coniferen-bestellen.nl heeft een uitgebreid assortiment van verschillende soorten coniferen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de Thuja Brabant? Een prachtige lichtgroene, winterharde en snelgroeiende conifeer die zeer populair is als haagplant.
Planten en struiken die in de tuin staan, zoals hortensia's en rododendrons, zijn namelijk echt niet goed voor paarden. Normaal gezien zouden ze hier zelf echt niet van eten, maar het snoeiafval wordt zo opgegeten.
Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.
Een kleine note: voer niet onbeperkt bamboe aan je paard, er is een gezonde dosering maar heel grote hoeveelheden kunnen gevaarlijk zijn. Let ook op: er is een plant die 'Hemelse bamboe' heet: dit is geen echte bamboesoort en giftig. De bamboesoort Phyllostachys is ook voor mensen eetbaar!
Laurierkers en cotoneaster
Voor paarden is dagelijks 500 g laurierkersblad giftig. Symptomen zijn speekselen, ademnood, oplopen, felrode slijmvliezen en stuipen.
via de stengel of het blad met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking komt, kan zware brandwonden oplopen. Niet enkel mensen, maar ook paarden kunnen er huidirritatie, blaren of zelfs brandwonden aan overhouden.
Eikels en eikenbladeren kunnen giftig zijn voor paarden. Vooral groene eikels en jonge bladeren vormen een risico. Zij bevatten tannines die schade kunnen veroorzaken aan de darmwand en aan de nieren. Het occasioneel opeten van enkele eikels of bladeren is geen reden tot ongerustheid.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.