In de reeksen Professional en Classic biedt BORA een glaskeramische kookplaat aan waarin een inductiewok is geïntegreerd.
Downdraft pannen staan daarom ook wel bekend als pannen voor een Bora kookplaat. De pannen voor een (Bora) kookplaat zijn zo ontworpen dat de damp richting het afzuigsysteem wordt gestuurd.
Je kunt naast het afzuigsysteem kiezen voor een combinatie van een twee-pits inductie of gaskookplaat, teppanyaki-plaat of wokbrander. De BORA Professional 2.0 en 3.0 kookvelden zijn de meest luxe opties. Naast alle opties van de Classic en de Pure, is het afzuigsysteem van de Professional nog krachtiger.
Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo'n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.
De prijs van BORA Pure en X Pure kookplaten ligt tussen de €2300 en €4100. Vooral de keuze voor een luchtafvoersysteem of recirculatiesysteem is hierbij bepalend. Kies je voor een BORA Classic kookplaat, dan ligt de prijs tussen de €3500 en €6400.
Alternatief: Siemens EX807LX67E
Hij scoort goed en is wat goedkoper in aanschaf dan de BORA. Hij heeft vier kookzones en een boostfunctie. In tegenstelling tot de BORA heeft hij twee flexibele zones. Dit is het best geteste model met ingebouwde afzuiging én flexzones.
Voor de topkoks is Bora Professional de perfecte keuze. Als functionele eisen en een sterke focus op design met elkaar in aanraking komen, dan is Bora Professional de allereerste keuze.
Bij keramische kookplaten heb je een aantal elektrische verwarmingselementen met daaroverheen een glasplaat. Deze kleuren rood zodra ze zijn opgewarmd. Afhankelijk van de kookplaat duurt dit ongeveer 1 tot 2 minuten. Een inductie kookplaat werkt compleet anders; hier worden de pannen verwarmd door een magnetisch veld.
1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch. 2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
BORA X Pure is de nieuwste inductiekookplaat met kookveldafzuiging en een buitengewoon design. De kookplaat beschikt over sControl-bediening is verkrijgbaar in een moderne blauwwitte uitvoering. Het kookveld is 830 mm breed en beschikt over 4 kookzones, waardoor je nu nog meer ruimte hebt om te koken hebt.
Voordelen van Bora Basic kookplaat afzuiging. De Bora Basic is een inductie of keramische kookplaat welke een afzuigsysteem in zich bergt. Deze vernuftige oplossing heeft als grootste voordeel dat u geen hinderlijke afzuigkap aan de wand of aan het plafond hoeft te hangen.
De ULBF moet na 300 bedrijfsuren worden vervangen, de ULB3X na 600 bedrijfsuren. BORA X Pure: In de recirculatievariant van de BORA X Pure is de BORA Pure actieve-koolfilter (PUAKF) het enige juiste product. Na 150 uur draaien is het filter echter wel aan vervanging toe.
De Bora Basic is de beste inductie kookplaat met afzuiging van 2021. Met een Bora kookplaat heb je het beste systeem op de markt. Een uniek design met een topklasse levensduur zorgt voor veel kookplezier. De afzuiging kan naar één of twee kanten worden gedraaid.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Pak bijvoorbeeld een koelkastmagneet en plak deze aan de onderzijde van de pan. Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Je kunt een keramische kookplaat goed herkennen aan de kookzones die rood gaan gloeien wanneer ze opwarmen. Er zijn ook nog klassieke elektrische kookplaaten, die hebben gietijzeren verwarmingselementen waar de pan op staat.
Als je met “een keramische pan” een pan van keramiek bedoelt, dus een pan van gebakken klei zoals hiernaast te zien op het plaatje, dan is het antwoord: nee, dat gaat niet werken want er zit niet of nauwelijks magnetiseerbaar metaal in de pan, dus op inductie gaat dat niet werken.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
De nadelen van koken op inductie
Niet elke pan is geschikt voor inductie, het kan dus zijn dat je wat pannen moet vervangen. Soms is de magnetische straling van een inductiekookplaat een risico voor mensen met een pacemaker. Raadpleeg daarom altijd eerst een cardioloog voor je de overstap naar inductie maakt.
Over de gehele linie biedt de Novy One wat meer kwaliteit voor een hogere prijs dan de Kuppersbusch. De Novy One heeft in haar kort bestaan zich al bewezen. Mocht u waarde hechten aan een opgebouwde naam dan biedt Bora een oplossing die, met gelijke specificaties, toch wel aanzienlijk duurder is.
Alle verwijderbare onderdelen, zoals het vetfilter, de vetfilterbak, de instroomsproeier en de afsluitklep, kunnen in een handomdraai worden verwijderd en mogen in de vaatwasser.
De Bora Pure is niet alleen een upgrade in design maar heeft ook een aantal aanpassingen in functionaliteiten. Niet iedereen is gecharmeerd van het design van de basic. De ronde instroomring kan tegenwoordig vervangen worden door de vlak geïntegreerde zwarte variant. Dat is al een hele verbetering.