In de praktijk. Uit de praktijk blijkt vaak dat het bedrag dat aan boete betaald wordt niet de volledige schade dekt. Het boetebedrag wordt namelijk vaak vastgesteld tijdens het opstellen van de overeenkomst en destijds was het schadebedrag nog onbekend. Een schadevergoeding naast een boete lijkt daarom rechtvaardig.
Een boetebeding is een bepaling in een overeenkomst / contract op grond waarvan een partij die tekortschiet in de nakoming van verplichtingen uit die overeenkomst, een boete verschuldigd zal zijn of een andere prestatie dient te leveren.
Een beding waarbij is bepaald dat de schuldenaar, indien hij in de nakoming van zijn verbintenis tekortschiet, gehouden is een geldsom of een andere prestatie te voldoen, ongeacht of zulks strekt tot vergoeding van schade of enkel tot aansporing om tot nakoming over te gaan.
Het is niet mogelijk om de overeenkomst te ontbinden en tegelijk aanspraak te maken op vervangende schadevergoeding. Wel is het altijd mogelijk, dus ook naast ontbinding, om aanvullende schadevergoeding te vorderen.
U zult met het vonnis in de hand een deurwaarder moeten inschakelen om het geld te innen als de veroordeelde in gebreke blijft. Als de schadevergoeding is toegekend als onderdeel van een strafprocedure zal in eerste instantie het Centraal Justitieel Incasso Bureau proberen de toegekende schadevergoeding te innen.
Wanneer er sprake is van gering letsel, heeft het slachtoffer doorgaans recht op een schadevergoeding tot 2.000 euro. Er is sprake van gering letsel in geval van een lichte hersenschudding, kneuzingen of kleine vleeswonden. Wanneer er sprake is van licht letsel, kan de schadevergoeding oplopen tot 3.500 euro.
Schadevergoeding wanprestatie
De schadevergoedingsplicht bij wanprestatie is ook gebaseerd op wetsartikel 6:74 BW. De schade die ontstaat door de wanprestatie moet vergoed worden. Tussen de wanprestatie en de schade moet een causaal verband bestaan. De schade moet het rechtstreekse gevolg zijn van de wanprestatie.
Heeft u een overeenkomst met een bedrijf of persoon, maar houdt deze zich niet aan de gemaakte afspraken? Dan kunt u de andere partij in gebreke stellen, de overeenkomst ontbinden, uw geld terug vragen of een schadevergoeding eisen.
Nakoming of vervangende schadevergoeding vorderen
De wederpartij kan nakoming van de overeenkomst vorderen. Dit betekent dat de gemaakte afspraken alsnog moeten worden nagekomen. Er kan daarnaast ook nog een schadevergoeding voor de schade die is ontstaan door de wanprestatie worden gevorderd.
Het boetebeding moet aan de volgende eisen voldoen:
Het bedrag dat een medewerker per week aan boeten verschuldigd is mag niet meer zijn, dan het loon over een halve werkdag per week (art 7:650-5).
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor.
De koper kan om bepaalde redenen zonder meer afzien van de koop. Maar kan de overdracht van de woning niet doorgaan omdat hij bijvoorbeeld niet heeft betaald, dan kan de verkoper hem 'in gebreke stellen' en een boete opeisen.
Een berisping, een schorsing met of zonder behoud van loon, overplaatsing, degradatie of ontslag (op staande voet) zijn vormen van maatregelen die de werkgever onder bepaalde voorwaarden ter beschikking staan. Naast deze maatregelen kan de werkgever ook een boete opleggen.
Hoe lang geldt de geheimhoudingsplicht? De geheimhoudingsplicht geldt zowel tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst maar ook na afloop van het dienstverband.
Wat is een relatiebeding? In een arbeidsovereenkomst kan ook een relatiebeding staan. Dit is een vorm van concurrentiebeding. Met een relatiebeding wil een werkgever voorkomen dat zijn werknemer na uitdiensttreding voor of met zijn klanten, leveranciers en samenwerkingspartners gaat werken.
Door contractbreuk kan flinke schade worden gelopen. Daarom is in sommige gevallen het vorderen van schadevergoeding mogelijk. Is nakoming van de verplichtingen van de wederpartij nog steeds mogelijk, of slechts tijdelijk onmogelijk, dan is voor schadevergoeding noodzakelijk dat de wederpartij in verzuim is.
Bekijk of de ander aansprakelijk is voor uw schade
U kunt alleen om schadevergoeding vragen als uw schade de schuld is van de andere partij. Dit betekent dat u schade heeft omdat de ander iets deed. Of omdat deze persoon iets juist niet deed.
Gevolgschade is schade die indirect voorkomt uit een schadeveroorzakende gebeurtenis. Gevolgschade onderscheidt zich van directe schade: de. » Meer over vermogensschade vermogensschade welke direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis.
Maakt de schuldeiser geen keus, dan kan hij slechts aanspraak maken op de schadevergoeding waarop de tekortkoming recht geeft. Als de oorspronkelijke verbintenis van de schuldenaar aldus wordt omgezet in een verbintenis tot vervangende schadevergoeding gaat die oorspronkelijke verbintenis teniet (art. 6:87 lid 1 BW).
Verzuim. Een tekortkoming die aan een schuldenaar kan worden toegerekend verplicht tot schadevergoeding. Is de nakoming van de overeengekomen prestatie blijvend onmogelijk, dan ontstaat de verplichting om de schade te vergoeden direct en automatisch.
Schade is het nadelige gevolg, zowel materieel als immaterieel, van een gebeurtenis. De omvang van de schade, het nadeel, kan uitgedrukt worden als het verschil tussen de waarde in de hypothetische situatie waarin de gebeurtenis zich niet heeft voorgedaan en de waarde in de werkelijke situatie.
Er is geen definitie van schade opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Wel volgt uit de wet het onderscheid in vermogensschade (ook wel materiële schade genoemd) en ander nadeel (ook wel immateriële schade genoemd).
Is dat ook uw werkelijke schade? Misschien hebt u extra kosten gemaakt door bijvoorbeeld inkomensverlies of emotioneel leed. Voor dit soort schade is de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Deze commissie is ingesteld door de staatssecretaris en onafhankelijk.