Het Vaarbewijs en Stuurbrevet worden wederzijds erkend. Het maakt dus niet uit of je het Vaarbewijs (Nederland) of Stuurbrevet (Belgie) haalt. Je mag met Vaarbewijs of Stuurbrevet in Nederland en Belgie varen.
U kunt een buitenlands vaarbewijs niet omruilen voor een Nederlands vaarbewijs. Wel worden er verschillende buitenlandse vaarbewijzen in Nederland erkent.
Ook dit is geen enkel probleem. Je kunt gewoon een Nederlands vaarbewijs halen en daarmee krijg je automatisch je internationaal vaarbewijs (ICC).
Sinds 1 januari 2010 is elk vaarbewijs voor de recreatievaart voorzien van een ICC (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen). Hiermee mag u in de meeste Europese landen varen.
Varen in Europa, let erop dat je in het bezit van het juiste vaarbewijs bent. Net als in Nederland is ook in het buitenland Vaarbewijs 1 geldig op de binnenwateren en Vaarbewijs 2 in de binnenwateren en op zee.
2 dagen opleiding of 4 avonden voor 160 euro. Extra voordelen ter waarde van 62 euro: 14 dagen toegang tot de examen- en leerstofsimulator (waarde 22 euro)
Vaarbewijs België
In België heb je aan vaarbewijs 1 voldoende, behalve als je op de Beneden-Zeeschelde wil gaan varen. Dan moet je in het bezit zijn van vaarbewijs 2. In België gelden dezelfde regels als in Nederland.
Als u langs de kust wilt varen heeft u het ICC for inland and coastal waters nodig (Vaarbewijs 2). Welk vaarbewijs heb je nodig op het Gardameer? Als u in Italië op de meren, zoals het Gardameer, wilt varen heeft u Vaarbewijs 1 nodig. Voor het varen langs de kust is Vaarbewijs 2 verplicht.
Klein Vaarbewijs II (VB2):
Voor het varen op de Noordzee is geen vaarbewijs nodig, wel voor de zeehavens. Het vaarbewijs is ook nuttig als je een schip vaart, waarvoor geen vaarbewijsplicht geldt. Dan heb je voldoende basiskennis van de reglementen, wetten en veiligheidsmaatregelen.
In Italië is op de meren vanaf 5 pk Klein Vaarbewijs I (ICC for inland waters) en het verzekeringsbewijs verplicht. Langs de kust is Klein Vaarbewijs II (ICC for inland and coastal waters) verplicht. Huurt u daarentegen in Italië een schip, dan heeft u pas vanaf 40,8 pk een vaarbewijs nodig.
voor pleziervaartuigen met een lengte van minder dan 15 meter: een Klein Vaarbewijs; voor pleziervaartuigen van 15 meter of langer, maar korter dan 25 meter: een Klein Vaarbewijs, een Sportpatent en speciale bewijzen van kennis van riviergedeelten (Streckenpatenten);
In België is geen vaarbewijs nodig voor boten kleiner dan 15 meter en die niet sneller varen dan 20 km per uur.
Met het Klein Vaarbewijs I mag de schipper op de meeste binnenwateren in Nederland varen, met uitzondering van de Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee en de Eems en Dollard.
Besluit je om als Nederlander een RYA – of ander buitenlands vaarbewijs te halen om daar in Nederland mee te mogen varen? Niet doen, je komt van een koude kermis thuis. De internationale afgegeven RYA vaarbewijzen worden sinds 1 september 2018 niet meer geaccepteerd.
Vaak vallen de schippers zonder vaarbewijs uiteindelijk toch wel door de mand. Zij vallen op door hun vaargedrag. Een vaarbewijs kunt u niet kopen, voor een vaarbewijs moet u leren en examen doen. Dit geldt voor zowel klein vaarbewijs 1 als klein vaarbewijs 2.
Je merkt gelijk dat wij de prijswinnaar e-learning 2021 zijn voor de meest innovatieve software. Wij hebben ruim 2.500 officiële examenvragen in onze database, dat zijn ze nagenoeg allemaal. Als je ons leersysteem doorloopt slaag je 100% zeker. Snel Je Vaarbewijs werkt natuurlijk met de allernieuwste vaarregels 2021.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig.
Jetski: voor een jetski heb je een vaarbewijs nodig. Deze gaat namelijk al snel harder dan 20 km/u. Sloep: voor een sloep heb je doorgaans geen vaarbewijs nodig. De meeste sloepen zijn niet langer dan 15 meter en gaan meestal niet sneller dan 20 km/u.
Je heb genoeg aan een rijbewijs dus geen vaarbewijs nodig. Voor welke locatie zoeken jullie een boot, vaak is de hele dag maar een paar tientjes duurder. De prijs ligt eraan welk soort boot je wil.
Voor schepen die onder Italiaanse vlag varen, zoals charterschepen en huurboten, hebt u pas een vaarbewijs nodig als de motor sterker is dan 40,8 pk. Langs de kust is Vaarbewijs II ('ICC for inland and coastal waters') verplicht.
Bij het gebruik van uw eigen boot is de Italiaanse wet zo mogelijk nog strikter. Dan moet u al een vaarbewijs in uw bezit hebben als uw boot een vermogen heeft van meer dan 5 pk.
Er zijn verschillende mogelijkheden, waarvan het rondje Antwerpen, Brussel, Charleroi, Namen, Luik en Maastricht het meest populair is. Een korter rondje loopt via de kanalen in de Kempen, bijvoorbeeld het Albertkanaal, Kanaal Bocholt-Herentals en de Zuid-Willemsvaart.
Vereisten stuurbrevet
Om met een plezierboot in België te mogen varen moet je slagen voor het examen stuurbrevet of een vaarbewijs bezitten dat kan worden gelijkgesteld. Om deel te nemen aan het examen moet je minstens zeventien jaar oud zijn. Toch krijg je pas op je achtiende het stuurbrevet in handen.
Voor alle boten die langer zijn dan 15 meter heeft u een vaarbewijs nodig. Bovendien moet de bestuurder van de boot minimaal 18 jaar zijn. Als een boot 14,95 meter is (en niet harder kan dan 20 km/u) mag u er, als volwassene, dus gewoon mee varen zonder vaarbewijs.