Avocado's lijken veel koolhydraten te bevatten, maar omdat dat voor het overgrote deel vezels zijn, is avocado nog steeds een koolhydraatarm voedingsmiddel. Die grote hoeveelheid vezels kan belangrijke voordelen hebben voor je gezondheid.
Op basis van zijn samenstelling kunnen we wel stellen dat de avocado past in een gezond voedingspatroon. Een avocado kan helpen bij afslanken omdat hij goed verzadigd en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Als richtlijn kun je hanteren om maximaal een halve avocado per dag te nemen vanwege het hoge vetgehalte.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
De avocado is een van oorsprong Mexicaanse vrucht die vezelrijk is, maar ook veel goede vetten bevat. Door dit hoge vetgehalte bevat één medium avocado ongeveer 250 calorieën. Veel mensen weten niet dat je een avocado gewoon mag eten tijdens het afvallen.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam. Bovendien geven ze je een verzadigd gevoel, zijn ze goed voor je suikerspiegel en cholesterol en gaan ze verschillende kwaaltjes tegen. Alleen maar voordelen dus, maar elke dag een avocado eten, is een minder goed idee.
Een totaal dus van 3,1 gram “netto koolhydraten” per 100 gram. Overigens nooit twijfelen om een avocado te eten, zelfs niet als je daarmee een klein beetje boven de 20 gram van die dag uitkomt: Avocado zit boordevol gezond vet én bevat veel potassium en magnesium. Gewoon eten dus!
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker! Avocado's worden vooral gegeten omwille van de vetten (15 gram/ 100 gram). Een avocado bevat hierdoor dus nog steeds veel calorieën (160 kcal/ 100 gram).
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Het Voedingscentrum adviseert om 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Bij een energie-inname van 2000 calorieën komt dat neer op zo'n 200 – 350 gram koolhydraten per dag. De gemiddelde Nederlander houdt zich daar met 45% energie uit koolhydraten en 237 gram koolhydraten per dag, keurig aan.
Je kunt dan ook allerlei gerechten met avocado bedenken: avocado in een avocadosalade, op een brood, in combinatie met een lekker visje en natuurlijk als hoofdingrediënt van de populaire dipsaus guacamole. Avocado's bevatten enorm veel eiwitten en ze zijn rijk aan gezonde vetten, vezels en mineralen.
Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie. Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht. Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
Gewoon uit het vuistje. En dan kun je avocado's natuurlijk ook prima gewoon zo eten! Een snufje zout en peper erover, en je bent klaar. Of rol plakjes avocado bijvoorbeeld in rolletjes ham of rosbief voor wat extra eiwitten.
Met name frambozen, Blauwe bessen, bramen en aardbeien kun je zonder problemen eten bij het volgen van het koolhydraatarm dieet.
Een goede vuistregel is om fruitsoorten met meer dan 15 gram koolhydraten per 100 gram te vermijden. Voorbeelden hiervan zijn bananen, passievrucht, dadels, rozijnen etc. Koop je fruit ook altijd vers of ingevroren, maar nooit in blik of gedroogd. Ook vruchtensappen worden afgeraden tijdens het keto dieet.
Tijdens het ketogeen dieet mag je geen koolhydraatrijke of suikerrijke producten eten. Tussendoortjes zoals melkchocolade, snoep of koekjes kun je dus niet eten. Daarnaast mag je tijdens het keto dieet geen brood, aardappels, wraps of pasta eten. Ook vallen sommige fruitsoorten af.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Kan kanker helpen voorkomen
Er is bewijs dat avocado kan helpen bij de behandeling en preventie van kanker. Zo zijn er reageerbuisstudies die hebben aangetoond dat voedingsstoffen in avocado's de groei van kankercellen kunnen verminderen (16).
Een goede avocado kopen
Een rijpe vrucht voelt zacht maar toch stevig. Deze heeft een mooie gelijkmatige schil zonder scheuren en deuken. Ook kun je prima controleren of een avocado goed rijp is door het kroontje er vanaf te halen.