Ook de Alocasia is giftig voor katten. De meeste soorten anemonen zijn giftig, zo ook voor katten. Neem de gok niet en zet de plant op een veilige plek.
Alocasia giftig
Het sap dat in de takken en bladeren van de Alocasia zit is licht giftig: het heeft een irriterend effect op de huid en slijmvliezen. Kijk daarom uit als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt, en voorkom aanraking met het sap tijdens het verpotten.
Het is waar dat de Alocasia giftig is. Vooral na het snoeien van je Olifantsoor, want het sap kan irritatie op de huid veroorzaken. Zo is de Alocasia giftig voor katten, honden en andere huisdieren. Pas dus op met dieren en ook met kinderen.
De Yucca, oftewel de palmlelie, is giftig voor katten. Deze plant bevat namelijk bloed-saponinen. Als deze in de bloedbaan van je huistijger komen kunnen de rode bloedcellen afbreken. Naast dat katten deze plant beter niet kunnen eten is het ook een gevaar dat zij de Yucca zien als een krabpaal.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
De gatenplant is een luchtzuiverende plant, maar ook giftig. Niet voor mensen gelukkig. De stengels en bladeren van de gatenplant zijn alleen giftig voor huisdieren.
Ook de Alocasia is giftig voor katten. De meeste soorten anemonen zijn giftig, zo ook voor katten. Neem de gok niet en zet de plant op een veilige plek.
Zowel bij te veel als bij te weinig water, kan het blad van de Alocasia gaan hangen. Bij te weinig water is dat logisch; water zorgt voor de stevigheid van de plant en als er te weinig van is, gaat alles een beetje hangen. De oplossing is simpel: meer water geven en je ziet je plant binnen een paar uur weer opknappen.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Denk aan lavendel- of pepermuntgeur. Maar ook van citroen, sinaasappel en koffie zijn katten vaak geen fan. Je kunt een kant-en-klare flacon met zo'n geur kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een paar takjes lavendel, koffiedik of schillen van een citroen tussen de planten leggen.
Als uw kat iets heeft gegeten dat mogelijk giftig is, probeer dan niet om hem te laten braken. Breng uw kat naar de dierenarts en neem een monster van de plant mee en zo mogelijk een naamplaatje van de plant.
Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren, en een aantal van je planten hebben een grote aantrekkingskracht op je kleine vriend. Katten houden ervan om met de bladeren van planten te spelen en ze zelfs op te eten. Ze vinden het tevens leuk om in de aarde rondom de plant te graven.
Wij krijgen in ons tuincentrum vaak de vraag of de Calathea giftig is voor katten, vogels of konijnen. Bij de Calathea hoeft u zich geen zorgen te maken, want deze prachtige kamerplant is niet giftig en kunt u dus met alle liefde in huis halen.
Als Alocasia geel blad heeft, heeft hij te nat of te droog gestaan. Wortel- of stengelrot kan soms voorkomen. Planten dienen vrij te zijn van bruine vlekken en bladranden, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge wortelkluit.
Bij de Alocasia kun je zien dat je te veel water geeft als ie 'lekt', er ontstaan dan druppeltjes op de punten van de bladeren.
De beste plek voor de Alocasia /Olifantsoor
De Alocasia staat graag in het licht, maar niet in de volle zon. Te veel zonlicht kan zijn bladeren verbranden. Zorg er ook voor de Alocasia niet op de tocht staat en in de winter niet te dicht bij een radiator.
Bloemen van de Alocasia
Een bloeiende Alocasia is vaak een teken dat het erg goed gaat met de plant. Om energie bij de kamerplant te besparen is het beter de bloem af te snijden. De bloem lijkt op die van een Anthurium, met een wit schutblad en een gelige bloemkelk.
U kunt de natuurlijke leefomgeving van de Alocasia het beste nabootsen door de plant op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Ziet u dat de Alocasia naar het licht toe groeit, dan is dat een teken dat de plant te weinig daglicht krijgt. Bied de Alocasia dus voldoende licht.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Aloë Vera. Voor veel mensen is Aloë Vera bekend als een plant die vaak in zalfjes en drankjes gebruikt wordt om pijn te bestrijden of te verminderen. Bij katten, daarentegen, kan Aloë Vera zorgen voor overgeven, depressie, diarree en anorexia. Geen kat-vriendelijke plant dus!
Paracetamol. Paracetamol is vooral voor katten heel giftig, al worden er kleine hoeveelheden toegediend. Er kunnen al symptomen optreden bij 20 mg per kg lichaamsgewicht. Bij honden is een tablet giftig vanaf 100 tot 150 mg per kg lichaamsgewicht.
Het zorgt ervoor dat de kat extra vezels binnenkrijgt en kan helpen bij het uitbraken van haarballen. Het voordeel is ook dat het ze afleidt van andere planten in huis waar ze graag aan knagen en die mogelijk giftig kunnen zijn. Aan kattengras zit wel een klein risico.
De Aloë Vera is licht giftig, al geldt dat niet voor mensen. Sterker nog: het sap van de plant wordt veelvuldig gebruikt door mensen. Het sap wordt met name tegen brandwonden gebruikt.
De Sansevieria is wel licht giftig. Let er dus op dat kinderen of huisdieren niet van de bladeren snoepen, dat kan leiden tot buikpijn. Zoals gezegd is het onderhoud van deze plant heel makkelijk. Net als cactussen heeft de Sansevieria extreem weinig water nodig.