Een aandeelhouder is een natuurlijkpersoon (mensen) of een rechtspersoon die ten minste één aandeel van een vennootschap bezit. Deze vennootschap is bijvoorbeeld een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap. Een aandeelhouder wordt ook wel gezien als een soort 'eigenaar' van een vennootschap.
De aandeelhouder. Als aandeelhouder bent u eigenaar van aandelen en hiermee een stukje eigenaar van een bedrijf. Met een aandeel heeft u in veel gevallen stemrecht op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.
Toch worden aandeelhouders van een vennootschap in het spraakgebruik soms aangeduid als de juridische eigenaren van de vennootschap. De onderneming is in bezit van de vennootschap. Een aandeel geeft zeggenschapsrecht en winstrecht in de vorm van dividend.
Wanneer u één of meerdere aandelen van een bepaald bedrijf bezit, bent u aandeelhouder. Daarmee bent u ook mede-eigenaar van dat bedrijf. Voor welk deel u eigenaar bent, hangt af van het aantal aandelen dat u bezit en het totaal aantal uitgegeven aandelen.
Een aandeelhouder is eigenaar van de aandelen in een vennootschap. Dat is principieel wat anders dan eigenaar zijn van de vennootschap en/of 'de met haar verbonden onderneming'.
Aandeelhouders zijn de werkelijke eigenaar van de besloten vennootschap. Zij hebben geld ingelegd en hiermee aandelen gekocht. Elk aandeel is een percentage van eigendom. Een bv kan dus meerdere eigenaren hebben, maar indien één persoon alle aandelen heeft, ook maar één eigenaar hebben.
De aandeelhouder bezit een deel van een bedrijf. Dat kan van een besloten vennootschap (BV) of een naamloze vennootschap (NV) zijn. Het gaat hier om de economische eigendom van een onderneming. Het aandeelhouderschap geeft recht op een dividend, indien er winst gemaakt wordt.
De bezitters van de aandelen van een bedrijf worden de aandeelhouders genoemd. De aandeelhouders zijn de eigenaren van het bedrijf.
Behoren de aandelen tot uw eigen vermogen, dan vallen ze bij uw overlijden volledig in uw nalatenschap. Als u afstammelingen hebt, dan erft uw huwelijkspartner het vruchtgebruik van de nalatenschap en komt de blote eigendom toe aan uw afstammelingen.
De Belastingdienst geeft namelijk een minimum DGA (Directeur Groot Aandeelhouder)-loon aan van €48.000 . De regels over het minimum DGA-salaris zijn in het leven geroepen door de Belastingdienst om ervoor te zorgen dat jij als DGA niet eerst dividend uitkeert voordat er eerst tenminste €48.000 aan loon is uitgekeerd.
Uw partner wordt mede-eigenaar. Uw bedrijf moet dan een bv of een vof zijn. Voor een bv moet u dit laten vastleggen bij een notaris. Uw partner kan dan mede-directeur-grootaandeelhouder (mede-dga) worden.
Vennoten zijn de eigenaren. Bij een BV kun je deze ook omschrijven als aandeelhouders, aangezien het eigendom van een besloten vennootschap bepaald wordt door de aandelen. Bij een Vennootschap onder Firma (VOF) zijn er geen aandelen, en worden vennoten ook wel eens omschreven als compagnons.
Bij een beginnende onderneming is de oprichter vaak zowel aandeelhouder als bestuurder. Wanneer een onderneming groeit kunnen het bezit van de onderneming (via het aandeelhouderschap) en de leiding over de onderneming (via het bestuur) bij verschillende mensen belanden.
Neen. Het feit dat aandelen beursgenoteerd zijn, biedt u niet altijd de garantie dat u deze te allen tijde kunt kopen en verkopen. Om een aandeel te verkopen, moet er immers ook een koper zijn.
Enkel de BV en de NV
Die enige aandeelhouder kan zowel een natuurlijke persoon zijn als een andere rechtspersoon. U mag trouwens meerdere eenhoofdige vennootschappen bezitten.
De aandeelhoudersvergadering beslist onder andere over het uitgeven van aandelen (al kan deze bevoegdheid aan andere organen worden overgedragen (meestal het bestuur)) en het verminderen van het aandelenkapitaal, over het wijzigen van de statuten, over benoeming en ontslag van bestuurders (tenzij er sprake is van een ...
Aandelen spelen ook een rol als je een bedrijf bezit. Als je aandelen van je bedrijf verkoopt, krijg je te maken met aandeelhouders. Zij hebben in principe winstrecht en stemrecht. Een bedrijfsovername vindt vaak plaats door de verkoop van aandelen.
Het rendement op beursgenoteerde aandelen en obligaties bestaat enerzijds uit de koerswinst (of het koersverlies) en anderzijds uit de uitkeringen op die beleggingen, dus respectievelijk dividend en rente.
Participeren via de eenmanszaak kan niet, want de eenmanszaak kan niet beleggen (aandelen in een BV houden of leningen verstrekken aan derden). Bovendien geldt er geen deelnemingsvrijstelling in de inkomstenbelasting.
Door inzage in het UBO-register is het mogelijk om de uiteindelijke belanghebbende of eigenaar van de onderneming te achterhalen. Hierin kan je gaan vinden wie bijvoorbeeld meer dan 25% van de aandelen of stemrechten heeft. Het UBO-register zal deel gaan uitmaken van het Handelsregister van de KvK.
Het oprichten van een BV kan alleen, maar ook gezamenlijk met een compagnon of meer dan twee aandeelhouders. Er zit geen limiet aan het aantal aandeelhouders dat een BV kan hebben.
Wilt u meer informatie over een bedrijf of een organisatie? Bijvoorbeeld wie de directeur is of wat het adres is? Dan kunt u dat opzoeken in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Ieder bedrijf en rechtspersoon (bijvoorbeeld een stichting) in Nederland moet zich inschrijven in het Handelsregister.