In tegenstelling tot gewone mono- en diglyceriden van vetzuren (E471), waarbij er een kleine kans is dat deze vetzuren van dierlijke oorsprong zijn, zijn ze hier van plantaardige oorsprong. Dit e-nummer behoort tot de categorie geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen (E400-E495).
E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. Als er op de verpakking staat dat het een plantaardige oorsprong heeft is het uiteraard wel halal.
Synthetische vetten, verkregen uit glycerol en natuurlijke vetzuren. De vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het vrijwel altijd plantaardig vet. Het gaat hierbij meestal om een mengsel van allerlei producten, vergelijkbaar met deels afgebroken natuurlijk vet.
E-nummers die dierlijke componenten kunnen bevatten: E120; E160a; E160d; E160e; E161g; E234: E304: E322: E422; E431 t/m E436; E442; E445; E470a; E470b; E471; E472a t/m f; E473 t/m E477; E479b; E481 t/m E483; E491 t/m E495; E570; E626 t/m E635; E640; E901; E904; E920; E966; E1518.
De oorsprong van mono-en diglyceriden van vetzuren (E471) is palmolie of zonnebloemolie, dus plantaardig.
Emulgatoren zoals DATEM (E472e), monoglyceride (E471) en calcium stearoyl lactylate (CSL, ofwel E482) hebben een positief effect op verwerkingskwaliteit, de kruimtextuur en de malsheid. Ze zorgen ervoor dat de gasbelletjes worden opgesloten in het deeg tijdens kneden en rijzen en leveren zo een fijne kruimtextuur.
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek.
Verdachte E-nummers
Antiklontermiddel (E570), smaakversterker (E626) en verdikkingsmiddel (E471) kúnnen van dierlijke oorsprong zijn, namelijk van slachtvet of vleesextracten, maar het hoeft niet. De stof kan ook plantaardig of kunstmatig zijn.
E471 zijn mono- en diglyceriden van vetzuren. In het geval van Kanjers en Space zijn deze van plantaardige herkomst (palmvet) en worden ze gebruikt als een emulgator. Daar E471 dus geen dierlijk vet betreft kunnen ook vegetariërs met een gerust hart van onze lekkere koeken genieten!
Beendermeel: Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
E471 zit in de lijst van emulgatoren. Een emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Op die manier wordt een emulsie gevormd (zoals mayonaise). Wat betreft E471: daar staat "Mono- en diglyceriden van vetzuren".
Gelatine uit varken is haram. Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal. Collageen als supplement uit islamitisch geslacht rund is halal.
Ja, Echte Boter is halal gecertificeerd. Is Echte Boter ook verkrijgbaar in grootverpakkingen, geschikt voor horeca en foodservice? Echte boter is er ook in een 2 kg kuip of in een 5 kg karton. Deze grootverpakkingen zijn verkrijgbaar bij de meeste (horeca) groothandels.
E470: zout van vetzuren uit olie (of dierlijk vet…)
De mineralen die samen met de vetzuren gebruikt worden, zijn natrium, kalium, calcium en magnesium. Deze laatste is E470b, dat je heel vaak terugziet op etiketten.
Zo staat E441 voor gelatine, wat gemaakt is van beenderen. Net als E640, wat wordt gemaakt van slachtafval en beenderen.
E-nummer E481 komt uit de groep Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499. E481 wordt gebruikt in dessert- en cakemixen, banketwaren en gedroogde soepen.
Deze mono- en diglyceriden van vetzuren (E471) zijn van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. Dit e-nummer behoort tot de categorie geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen (E400-E495).
De kleurengels van FunCakes en Rainbow Dust in deze categorie zijn halal gecertificeerd. Gebruik de kleurstoffen om de mooiste halal taarten en meer te maken.
Er wordt slachtafval gebruikt bij de bereiding van gelatine, zoals de botten, huid en kraakbeen van varkens. Deze worden samen getrokken in heet water en sommige van deze bestanddelen lossen vanzelf op. Vervolgens wordt de gelatine ingedikt, gedroogd en uiteindelijk klaargemaakt voor verdere behandeling.
E407 (carrageen; een natuurlijk plantaardig verdikkingsmiddel uit rood zeewier) kan de slijmlaag van je darmen aantasten, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. E421 (mannitol; suikeralcohol, soms gemaakt van genetisch gemanipuleerde maïs) kan verzuring en uitdroging tot gevolg hebben.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.