Het griesmeel dat rond de Middellandse Zee wordt geproduceerd komt van durum (Triticum durum) en is wat geler van kleur. Dit griesmeel wordt zowel grof als fijner gemalen verkocht. Ook grofgemalen maïsmeel, rijstmeel en zelfs gerstemeel kan griesmeel genoemd worden.
Grof gemalen durumtarwe wordt gries of semolina genoemd en bestaat uit korrels met een diameter tussen de 0,25 en 0,75 mm. Hiervan wordt couscous en bulgur gemaakt. Ook de typisch Italiaanse noedels en pasta's worden van dit gries gemaakt.
DeMolenwinkel.nl heeft zowel durum tarwebloem als durum tarwegriesmeel in het assortiment. Wilt u koekjes, cakes of brood bakken van dit heerlijke, ietwat zoetige graan, gebruik dan durum tarwebloem. Wilt u echt profiteren van de eigenschappen van durum tarwemeel, kies dan voor het grover gemalen durum tarwegriesmeel.
Polenta is in feite griesmeel van maïs. De maïs wordt gemalen tot een meel-achtige substantie. En mocht je denken: wat is griesmeel ook alweer? Griesmeel kan grof gemalen tarwe, spelt, mais of rijst zijn.
Griesmeel kan gemaakt zijn van verschillende graansoorten. Het is grof gemalen tarwe, spelt, maïs, gerst en zelfs rijst. Het griesmeel dat rond de Middellandse Zee wordt geproduceerd van durum (Triticum durum) en is wat geler van kleur. Dit griesmeel wordt zowel grof als fijner gemalen verkocht (zie tarwegries).
Als je de korrels uit de tarwe haalt en je zeeft het fijnere meel eruit, hou je een grof soort tarwemeel over. Dat is griesmeel. En daarvan wordt couscous gemaakt.
Durumbloem is een bloem met veel gluten gemaakt van durum tarwe. Durum is een 'harde' tarwesoort en erg elastisch. Deze bloemsoort is uitermate geschikt voor het zelf maken van pasta.
Het is een supergezond meel. Je kunt het op allerlei manieren inzetten in de keuken maar er zijn ook medicinale aanwendingsmogelijkheden. Durum remt ontstekingen doordat het antioxidanten bevat. Semolina gebruiken kan helpen bij preventie van diabetes en hart- en vaatziekten.
Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Het woord dürüm betekent namelijk enkel 'opgerold' in het Turks.
Dürüm döner is een heerlijke Turkse wrap, een dunne pannenkoek van niet-gegist brooddeeg, gevuld met rauwkost en vlees.
Het enige verschil is dat de dürüm wrap is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm–döner) is een populair gerecht in Turkije maar ook in veel westerse landen, waaronder Nederland en België.
Griesmeel is rijk aan calcium en in combinatie met melk neemt de werking van calcium aanzienlijk toe. Griesmeel versterkt ons botweefsel, onze haren, onze nagels en ons gebit. Zwangere vrouwen doen er goed aan om griesmeel te eten. Het lichaam begint, tijdens zwangerschap, met de vorming van het skelet van de baby.
Meel is gedeeltelijk gezeefd: er zitten nog kiemen en zemelen van het graan in, en daardoor is meel niet donker en ook niet licht van kleur. We spreken van tarwemeel, roggemeel, maïsmeel, enzovoort. Als de maling grof is, spreken we van griesmeel.
Er zijn globaal twee soorten tarwegries: gries gemaakt van harde tarwe (durum) en gries gemaakt van zachte tarwe. De laatste is bekend onder de naam griesmeel, een product dat in Noord-Europa vooral geassocieerd wordt met desserts.
Tarwes bevatten bepaalde eiwitten, lectines genaamd, welke schade aan de darmwand veroorzaken waardoor iedereen een “lekkende darm” krijgt met als gevolg dat er bacteriën en ander ongewenste stoffen in het bloed terechtkomen, leidend tot chronische ontstekingen.
Een graansoort dat veel wordt gebruikt voor pasta is harde durum tarwe. Hiervan wordt zowel gewone pasta (tarwe griesmeel) als volkorenpasta gemaakt (100% volkoren tarwegries). Voor volkorenmeel wordt er gewerkt met de hele graankorrel, maar bij tarwe griesmeel is het buitenste vliesje verwijderd.
Ze bevatten heel veel goede bouwstoffen zoals eiwitten en ze zijn in het algemeen rijk aan vezels. De meeste graansoorten zijn ook vrij laag in suikers en bevatten complexe koolhydraten. Gepofte biologische granen zijn daarom knetter-gezond, en een erg gezonde aanvulling in je eetpatroon.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.
Durumtarwe wordt gebruikt voor stevige producten zoals couscous, bulgur, pasta en noedels. In de volksmond wordt er met tarwe ook een bepaalde tarwesoort bedoeld. Namelijk de tarwe die gebruikt wordt voor ons brood, gebak en koeken.
Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.
AH Griesmeel bestellen | ah.nl.
Griesmeel is een grof meel gemaakt van tarwe, spel, mais of rijst. Door een krachtige poetsbeurt worden de zemelen verwijderd en blijft het gries over. Griesmeel kan gebruikt worden in pudding, de welbekende griesmeelpudding, voor de bereiding van couscous, koekjes en brood en zelfs voor pasta.