Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
Hogere concentratie
Shampoo's van de kapper bevatten veel goede werkstoffen, daardoor heb je van een kappershampoo veel minder nodig voor een goede werking. Kappersshampoo's zijn ook vaak meer verzorgend dan die van de drogisterij. Ook gebruikt men vaak veel meer product dan nodig is.
Een goede shampoo versterkt je eigen haar. Shampoo bevat wasstoffen die – je raadt het al – het vuil en vet van de hoofdhuid en in de haren verwijderen. In shampoos die je iedere dag kunt gebruiken, zitten heftigere stoffen dan in shampoos voor bijvoorbeeld gekleurd haar, deze is veel milder.
Vuil verwijderen
Duurdere shampoos hebben een hogere concentratie aan ingrediënten, waardoor je betere resultaten boekt. Dit betekent ook dat ze langer meegaan, omdat je minder hoeft te gebruiken. Het probleem met goedkopere producten is dat ze je haar vaak in een slechtere conditie achterlaten.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Hormonen, medicijnen, zon, zee, ouder worden en stress zijn veelal de oorzaak van slap en futloos haar, maar ook de producten die je gebruikt hebben invloed. De stoffen die in veel shampoos en conditioners zijn verwerkt doen je haar geen goed en verzwaren het.
Vermijd in ieder geval shampoos die zeepingrediënten bevatten: zeep reinigt op zeer agressieve wijze, verstoort de pH-waarde van je haar en hoofdhuid én laat een witte aanslag achter. Een goede shampoo is pH-huidneutraal (heeft een pH-waarde van tussen de 5 en 6).
Droogshampoo kan geen kwaad, op voorwaarde dat je er geen dagelijkse gewoonte van maakt. Plan de dag nadien gewoon een wasbeurt in, om deze redenen: Droogshampoo absorbeert niet alleen de olie op je lokken, maar ook die op je hoofdhuid. Bij overmatig gebruik kan dat irritatie, jeuk en roos veroorzaken.
Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt. Dan wordt het haar droog, dof en breekbaar, omdat er vuil en andere dingen in de haren kunnen komen.
Een 2-in-1 shampoo helpt om uw hoofdhuid goed verzorgd te houden. De lengten van uw haar zullen worden versterkt, zonder gespleten punten of beschadigde punten.
Plantur 39 en Alpecin bevatten cafeïne en dat zou haarwortels beschermen tegen vroegtijdig inslapen. Volgens haar- en hoofdhuidspecialist Coen Gho van het Hair Science Institute is het praktisch onmogelijk dat deze middelen tegen haaruitval werken.
Producten waar wij mee werken
In een professioneel product zitten veel minder schadelijke stoffen in. Hier zitten geen siliconen en sulfaten in. Bovendien zitten er veel meer concentraties in. Dit betekent dan ook dat de shampoo bij de kapper duurder is maar veel zuiniger dan die van een supermarkt.
"Dunner wordend haar moet je dagelijks wassen met een shampoo die de haargroei stimuleert zodat je haar dikker en sterker wordt. Gebruik daarna ook een conditioner die de haarfollikel voedt en de haargroei stimuleert", vertelt Cucinello.
Dunnere haren. Het is nu eenmaal een feit dat ons haar net als bij mannen dunner wordt naarmate we ouder worden. Dat komt doordat onze haarzakjes krimpen waardoor er zwakkere haren uit groeien. De zwakkere haren die uit de kleine haarzakjes groeien zijn niet in staat heel lang te worden.
Veel haaruitval kan komen door bijvoorbeeld stress, koorts, een bevalling, een operatie of medicijnen. De behandeling hangt af van de oorzaak van uw haaruitval. Een dieet, vitaminepillen, lotions, crèmes en shampoos helpen niet. Bescherm uw hoofdhuid goed tegen de zon.