Duizendblad is winterhard maar niet wintergroen. Duizendblad sterft in de winter dus bovengronds af om in de lente weer boven te komen.
De beste tijd om duizendblad te planten is ergens tussen april en juni. En van juni tot september kun je genieten van de prachtige bloei van deze bloemen.
U kunt ook verdelen om de levensduur van de plant te verlengen. Achillea is in Europa volledig winterhard.
En ja inderdaad, je kunt duizendblad eten, de jonge bladeren worden als spinazie klaargemaakt of in soep meegekookt. Ook kunnen ze aan een salade worden toegevoegd. De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak. Van de stengeltop, voor de bloei, kan ook in soepen laten trekken.
Duizendblad komt voor op voedselrijke, verstoorde grond in bermen, op dijkhellingen, in grasland en op braakliggende terreinen. De plant kan goed tegen droogte en de volle zon. Het zijn taaie planten die ook redelijk goed betreding kunnen doorstaan.
Duizendblad thee werkt bloedzuiverend, ontstekingsremmend en is goed voor je maag, darm, lever en bloedvaten.
Als je een tuin hebt, kun je duizendblad planten of zaaien. De plant is eetbaar voor konijnen en knaagdieren (zoals cavia's, muizen, hamsters, gerbils, chinchilla's, degoe's, ratten en meer). Duizendblad bevat diverse geneeskrachtige eigenschappen en mag daarom niet in grote hoeveelheden worden aangeboden.
Gifsumak (Rhus radicans) groeit als struik of als een enige meters lange klimplant, die als een soort liaan op bomen en muren kan klimmen. De plant is te herkennen aan de lang gesteelde driedelige bladen, die in de herfst rood kleuren.
Duizendblad heeft liggende, zich vertakkende stengels die wortelen bij de knopen. Het is een zeer gewoon onkruid dat vooral veel voorkomt in een arme, droge en slecht gevoede grasmatten.
De meeste salie soorten zijn winterhard.
Deze vaste plant verdraagt temperaturen tot -25 graden Celsius. Duizendblad kan trouwens ook goed tegen droogte.
Enkele vaste planten die bijna de hele zomer bloeien zijn de vaste geranium, lavendel en de verbena vaste plant.
De bladeren zijn grijs en ongeveer 25 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca.60 cm.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Duizendblad wordt door paarden over het algemeen graag gegeten. De plant bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend en helpt tegen maag- en darmklachten. Duizendblad is rijk aan etherische oliën, die de plant de karakteristieke kruidige geur geeft.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Welwitschia mirabilis - Tweeblaarkanniedoodplant - 2 zaden - Onszaden. Zeer zeldzame en bizarre plant uit de woestijn van Namibië met twee bladeren die meer dan duizend jaar kunnen doorgroeien. Eén van de zeldzaamste planten ter wereld en zeker ook de meest bizarre.
Duizendblad lijkt met al z'n vertakkingen wel een beetje op het bloedvatenstelsel. Het wordt gebruikt om de circulatie te ondersteunen. Met deze eigenschappen kan het de spijsvertering ondersteunen en heeft het een kalmerend effect op de darmen. Ook aan dieren met wat kouwelijke ledematen kun je goed duizendblad geven.
Verdraagt temperaturen tot -30 graden Celsius. Duizendblad kan goed tegen droogte. Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Deze soort verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters.
Ook aan dieren met wat kouwelijke ledematen kun je goed duizendblad geven. Duizendblad mag alleen niet tijdens de dracht gebruikt worden. Duizendblad geef je niet langer dan een maand achter elkaar. De dosering ligt ook lager: geef je hond 5 gram per dag.