Wanneer u gaat duiken, wordt op deze manier de druk op uw trommelvlies groter en groter. Wanneer u dan uw oren niet kan 'klaren', dan kan de druk zo groot worden dat uw trommelvlies gaat scheuren (trommelvlies perforatie). Dit kan leiden tot gehoorverlies, oorsuizen en duizeligheid.
Conclusie. Fabel. Het 'klaren' van de oren bij het stijgen of landen is ongevaarlijk en vaak zelfs de enige manier om de druk en pijn op de oren te verminderen.
Heb je na een vlucht oorpijn, dan kan een pijnstiller op basis van paracetamol helpen. Neem dit geneesmiddel dus standaard mee in je reisapotheek. Oordopjes worden niet aanbevolen. Na een barotrauma is vliegen of duiken de eerste 10 dagen absoluut af te raden!
Zwemmen Vanaf één week na de ingreep mag u weer zwemmen (zonder oordopjes). U mag echter niet diep duiken, dit in verband met de verhoogde druk, en niet zwemmen bij verkoudheid of een loopoor.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
En als je dieper gaat zul je ook telkens weer moeten klaren. De meeste duikers klaren hun oren zodra ze onder water zijn (dus al op 1 meter), en dan telkens opnieuw op bijvoorbeeld 3 meter, 5 meter, 7 meter, enzovoort. Dus ook als je een hoekduik in het zwembad maakt en maar twee meter onder water komt, moet je klaren.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
In het geval dat je last hebt van een oorontsteking is het raadzaam om contact op te nemen met een arts aangezien een ontsteking hardnekkig kan zijn en verdere gevolgen kan hebben. Ga zeker niet duiken!!
Duik niet met een verkoudheid of tijdens een congestie.
Ziekten die met de otoscoop te diagnosticeren zijn zijn onder andere otitis externa (ontsteking van de gehoorgang), otitis media (middenoorontsteking) en beschadigingen van het trommelvlies.
Omdat het trommelvlies belangrijk is bij het doorgeven van de geluidstrillingen en daarmee dus voor het gehoor, kan er dan ook slechthorendheid optreden. Maar meestal staan als symptomen op de voorgrond: een vol gevoel. jeuk en pijn in het aangedane oor.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Het lichaam moet de opgenomen stikstof zelf uitwassen via de longen en dat kost tijd. Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min. 18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.
Je hebt het meeste last van het symptoom knappende of krakende geluiden in oor. Soms heb je tijdelijk een krakend geluid in het oor na het zwemmen. Er zit dan wat water in het oor. Knappende of krakende geluiden in het oor kunnen ook bij verschillende aandoeningen voorkomen, waarvan hieronder een aantal genoemd staan.
De oorzaak kan vrij onschuldig zijn in geval van bloed in de gehoorgang, maar ook ernstiger bij beschadiging van trommelvlies en/of gehoorbeentjes, tot onherstelbaar bij een schedelbasisfractuur; ontsteking van het oor bij griep en na een verkoudheid. Bij griep en verkoudheid raakt het slijmvlies ontstoken en zwelt op.
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren. Water is veel zwaarder dan lucht.
Het ademen onder water kost meer energie dan op de kant en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met een verminderde reserve kan het dan misgaan.
Je gaat eerst rillen, krijgt kippenvel en krijgt een snellere hartslag. Daarna wordt je juist suffer, je hartslag daalt en je ademhaling gaat langzamer. Raak je onderkoeld, breek dan altijd je duik (of snorkelavontuur) voortijdig af! Het duiken met een droogpak vergt overigens ook bepaalde vaardigheden.
Bij verkoudheid kan door snot en slijm de buis van Eustachius verstopt raken, waardoor klaren niet mogelijk is. Dit is overigens ook de reden dat je niet mag duiken met neusspray die tijdelijk de slijmvliezen onderdrukt (zoals xylometazoline), omdat de werking van deze medicijnen mogelijk korter is dan je duik.
Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is – vooral bij kinderen – één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland. Buisjes zijn bedoeld om druk in het middenoor te verlagen. Die druk ontstaat wanneer de buis van Eustachius niet goed werkt. Vooral op jonge leeftijd komt dit vaak voor.
Barotrauma door vliegen
Cellen in het oor kunnen beschadigen en het trommelvlies kan scheuren (trommelvliesperforatie).
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Pomp dan met de palm van uw hand op het oor. Ook het maken van kauwende bewegingen of flink gapen kan het water uit het oor doen stromen. Door op het oor te gaan liggen, kan het water er ook makkelijker uit. Sommige mensen trekken wat aan de oorlel om de gehoorgang iets wijder te maken.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.