Droge worsten worden gefermenteerd met behulp van starterculturen. Dat zijn mixjes van melkzuurbacteriën en smaak- en kleurvormende bacteriën.
De meest voorkomende droge worsten worden gemaakt van enkel varkensvlees. Maar ook het vlees van rund, paard, wildzwijn, hert, eend, konijn, kalkoen, struisvogel ….. kan worden gebruikt. Al dan niet in combinatie met varkensvlees of varkensvet.
Ja, droge worst kan mineralen bevatten. Vlees, waaruit droge worst wordt gemaakt, bevat bijvoorbeeld ijzer, zink, selenium en magnesium. Dit zijn allemaal belangrijke mineralen die nodig zijn voor verschillende processen in het lichaam.
Dezelfde listeriabacterie kan zich ook bevinden in rauw gevogelte, rauwe en gerookte vis (bijvoorbeeld gerookte zalm) en gedroogde worsten (parmaham, droge worstjes). Het is dan ook raadzaam deze producten niet te gebruiken.
Droge worst tijdens je zwangerschap
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Droge worst heeft vaak een wit laagje. Dat wordt veroorzaakt door een schimmel die tijdens het productieproces aan de worst wordt toegevoegd.
Traditionele droge worst wordt gemaakt van varkensvlees, het vlees wordt vermalen tot gehakt en op smaak gebracht alvorens te worden gestopt. Na het stoppen spreek je pas van worst. Een droge worst is een zogenaamde metworst die gedroogd is door het zout wat erin zit.
Droge worst tijdens je zwangerschap
Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen. Is de droge worst goed verhit, dan kun je hem wel gewoon eten. Pizza salami of gebakken chorizo is dus geen probleem.
Droge worst, zoals salami of cervelaat, is rauw vlees. Dit wordt meestal niet verhit voor gebruik.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté. Daarin zit veel vitamine A en teveel daarvan is schadelijk voor je baby.
In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief.
Er zit 3,1 gram vet in 1 plak (15 gram) salam, droge worst, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Waarom zou je droge worst koken? Droge worst wordt doorgaans niet verhit, wat betekent dat droge worst niet gaar is.Vlees dat niet gaar is bevat altijd bacteriën, welke schadelijk kunnen zijn. Gezonde mensen zullen vaak geen last hebben van deze bacteriën, maar voor sommige mensen kan dit grote gevolgen hebben.
Droge worst hoort tot de categorie metworst. Deze wordt gemaakt van 'met(t)', de stukjes vlees die overblijven bij het in stukken verdelen van een varken. In plaats van met wordt tegenwoordig ook wel schouderstuk gebruikt voor het maken van droge worsten.
Droge worsten zijn worsten die na het vullen worden opgehangen om te drogen. Het is een streekproduct dat vooral in het noorden van Nederland nog veel gemaakt wordt. Iedere streek heeft weer zijn eigen smaak. Onze droge worsten naturel bevatten een snuf keltisch zeezout.
Het antwoord hierop zal je misschien verbazen, dit is namelijk schimmel! Voordat de droge worsten in de fermentatiekamer worden opgehangen om te rijpen, gaan ze door een zogeheten schimmelbad heen. Tijdens dit proces ontstaat de witte aanslag rond de worst.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Droge worst bewaard op kamertemperatuur heeft een houdbaarheid van ongeveer twee maanden tot een half jaar. Droge worst kan ook in de koelkast worden bewaard, wat de houdbaarheid verlengt tot ongeveer een jaar.
"Sommige worsten worden van natuurdarmen gemaakt. In dat geval kun je het velletje gewoon opeten. Maar als er collageen, dat is een soort plastic, wordt gebruikt, dan kun je het niet eten."
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Sommige vleeswaren zoals cervelaatworst en salami zijn nog deels rauw. Er kunnen ziekmakers zoals Toxoplasma gondii in zitten, deze zijn gevaarlijk voor je baby. Eet dit daarom niet.
Feta, witte en Mediterrane kaas
Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.
Een droge ruimte met een temperatuur van 20 graden en een licht briesje is perfect voor het drogen van je worst. Let er wel op dat de worsten gaan lekken, leg er iets onder of zorg ervoor dat er geen dure vloer onder de worsten ligt. Geduld: Heb geduld, laat je worst ongeveer 2 weken hangen.