Schuimende reinigingsmiddelen zoals handafwasmiddel, producten om bellen te blazen en shampoo bevatten hoofdzakelijk water en een detergent. Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken.
Accidentele inname van zeep, douchegel, shampoo door kinderen is meestal niet zo ernstig. Gelukkig smaken dergelijke producten niet lekker en blijft de hoeveelheid beperkt. Bij jonge kinderen die producten op basis van alcohol inslikken, is er wel een reëel gevaar op alcoholintoxicatie, ook bij kleine hoeveelheden.
Het inslikken van de nog onverdunde allesreiniger kan dit soms leiden tot misselijkheid, buikpijn en diarree. Het is niet verstandig om veel water te drinken. De mond kan wel worden gespoeld met een beetje water (water uitspugen).
INADEMING Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. INSLIKKEN Geen schadelijke gevolgen bekend bij het naar binnen krijgen van hoeveelheden, die men per ongeluk zou kunnen inslikken. CONTACT MET DE HUID Langdurig huidcontact kan roodheid en irritatie veroorzaken.
Edelenbos: "Altijd direct contact opnemen met de huisarts. Die maakt een plan. Ga nooit zelf dokteren!" Als een kind een 'schuimend' middel (denk aan: zeep) binnen heeft, is het goed 'iets vets' te eten. Van Riel: "Een klontje boter, een beetje mayonaise, of een beetje slagroom.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten. Medische hulp inroepen indien de symptomen aanhouden.
Als een kind detergent heeft ingenomen:
De mond spoelen of bij een klein kind reinigen met een nat washandje. Iets vettigs te eten geven, om het schuim neer te slaan (bvb: boterham met boter of koek). Indien toch hoesten optreedt: een arts raadplegen.
Bij inslikken van vloeibare wascapsules irriteert het product de slokdarm. Ook misselijkheid en braken kunnen voorkomen. Als de vloeistof rechtstreeks tot achteraan in de keel geraakt, kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan een hospitalisatie nodig zijn.
Minimaliseer acuut gevaar: ledig de mond van het kind en verwijder de giftige stof. Kijk na of het kind goed bewust is en reageert, en of de ademhaling en hartslag normaal zijn. Zoek onmiddellijk medische hulp als de symptomen ernstig zijn. Spoel gif op de huid of in de ogen onmiddellijk weg met veel stromend water.
Bij normaal gebruik is afwasmiddel met CMI/MI veilig. De chemische stof kan je huid irriteren. Mensen die veel in aanraking komen met CMI/MI kunnen overgevoelig worden voor de stof en last van bijvoorbeeld eczeem krijgen. Je kunt ervoor kiezen om handschoenen te dragen tijdens het afwassen.
Detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken.
Wanneer je kind toch een bijtende stof heeft ingeslikt, spoel dan de mond en keelholte zo snel mogelijk met water. Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren.
Symptomen vergiftiging
Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree. bloedingen.
Hoe herken ik vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.
De Gifwijzer bevat een overzicht van alle giftige stoffen en planten op alfabet. Met de gifwijzer kun je een vergiftiging herkennen, voorkomen (moet de ficus wel of niet de deur uit?) en weet je hoe te handelen mocht je kind wat hebben ingenomen.
Niet braken na inslikken van terpentine
Dat kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is schadelijker voor je gezondheid om terpentine in je longen te krijgen, dan dat terpentine in je maag terechtkomt.
Benzine, lampolie, terpentine, wasbenzine etc. Niet laten braken. Niet iets vets geven. Mond spoelen met water.
Ingredients: 5-15% Anionogene oppervlakteactieve stoffen; <5% Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen; Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Phenoxyethanol, Parfums, Citral, Limonene.
Als je lampolie inslikt, adem je het vaak ook in en komt het in de luchtwegen terecht. Als lampolie met koolwaterstoffen in de longen terechtkomt, kan dit leiden tot een chemische longontsteking. Je hebt dan last van hoesten, koorts en je kunt je benauwd voelen.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
Praktische informatie over Dasty
Dasty ontvetter was in Nederland en België alleen te koop bij de Wibra, want die heeft het alleenrecht! Een fles Dasty superontvetter kost maar 2,79 bij Wibra. Je kunt het nu ook kopen via bol.com maar daar is het duurder. Dasty heeft een sterke citroenachtige chemische geur.
Productbeschrijving. Dasty Ruiten en Oppervlakken reiniger is een uitstekend schoonmaakmiddel voor roestvrij staal, ramen, speigels, glazen en kristallenvorowerpen, autoruiten en voor alle afwasbare oppervlakken.
Het slachtoffer heeft een giftige stof binnengekregen of een overdosis ingenomen. Onschuldige klachten zoals jeuk, een droge mond, wazig zien en pijn. Bij een ernstige situatie kunnen verschijnselen optreden als verwardheid, onrust, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid.