Het flamboyante fruit past goed in een gezond dieet omdat het veel mineralen en enkele vitamines bevat. De vrucht bevat veel vitamine C, wat je nodig hebt voor de wondgenezing, het bloed en de versterking van je immuunsysteem. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en versterkt daarmee de hartfuncties.
Dragon fruit kan je op verschillende manieren eten. Je kunt ze halveren en uitlepelen (net als bij een kiwi), maar je kunt ook de schil eraf halen met een mesje en het vruchtvlees in plakjes of stukjes snijden. De pitjes zijn in de verte krokant en kun je dus gewoon prima mee eten.
De pitahaya, ook wel drakenfruit of drakenvrucht, is een rode of gele, ovaalvormige vrucht met grote, platte schubben die aan de bovenkant groen gekleurd zijn. Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die lijkt op de smaak van de peer.
Zoek naar een vrucht die mooi glimt en die je licht in kunt drukken. Donkere vlekken op de schil zijn geen goed teken. Als je een wat hardere vrucht koopt leg hem dan nog een paar dagen op de fruitschaal te rijpen, als hij al rijp is dan zorgt de koelkast voor een minder snelle verdere rijping.
De drakenvrucht wordt ook wel pitaya of dragonfruit genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. De drakenvrucht heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenvrucht.
Je kunt rijpe drakenvruchten een paar dagen in de koelkast bewaren. Leg nog wat onrijpe vruchten op de fruitschaal om verder te rijpen. Halveer de vrucht en schep het vruchtvlees eruit.
Het kruid is zo ontzettend veelzijdig, bezit een typische geur en smaak en kan zowel rauw als warm in gerechten worden gegeten.
Dragon heeft een anijsachtige smaak. Dragon kun je zo gebruiken: Het hoort thuis in het kruidenmengsel 'fines herbes' samen met peterselie, kervel en bieslook. Gecombineerd met bloemkool, spinazie of bleekselderij.
Dragon bestellen | Albert Heijn.
Qua smaak is het drakenfruit verrassend lekker. Het vruchtvlees heeft een redelijk zoetzure smaak en is misschien nog het beste te vergelijken met een peer of een meloen. Bij ons op de redactie waren er ook mensen die de smaak omschreven als relatief smaakloos.
Pitaja, ook wel drakenvrucht of dragon fruit genoemd, is een exotische vrucht die vooral in Azië veel wordt gegeten. De vrucht groeit van nature vooral in Midden- en Zuid-Amerika, maar inmiddels groeit pitaja overal.
Drakenfruit of Pitaya koop je bij de beter gesorteerde groenteboer en incidenteel in de supermarkt. Het aanbod is echter, zeker in Nederland (nog) zeer beperkt. Hier -in Duitsland, waar de aanvoer van deze vrucht veel groter lijkt dan in Nederland - zie ik ze meestal tegen het begin van de zomer, en soms rond de kerst.
Het flamboyante fruit past goed in een gezond dieet omdat het veel mineralen en enkele vitamines bevat. De vrucht bevat veel vitamine C, wat je nodig hebt voor de wondgenezing, het bloed en de versterking van je immuunsysteem. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en versterkt daarmee de hartfuncties.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Je kunt dragon ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren dragon in zakjes of bakjes. Je kunt het zo enkele maanden bewaren.
Bij het gebruik van dragon in uw recept, zoals bijvoorbeeld kipgerechten of bloemkool, gebruikt u alleen de blaadjes. Voeg de dragon ook pas aan het einde van de bereiding toe. U kunt de dragon met een scherp mes fijn snijden of eventueel fijn knippen voor in eiergerechten of bearnaisesaus.
Artemisia dracunculus, ofwel dragon wordt ook wel drakenkruid genoemd.
Kun je geen verse dragon vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het kruid door kervel, basilicum of venkelzaad.
Je kunt kleine bosjes ophangen, om te drogen, maar het gaat beter wanneer je de stengels uitspreidt op een droogrek of een vliegenraam, of op een fijne keukenhanddoek of neteldoek op een rooster. Je hoeft ze niet om te draaien of te schudden; let wel op dat de blaadjes elkaar niet raken.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Hoe drakenfruitzaden te planten? Neem een plantenpot en vul dit met groeibevorderende potgrond of grondmix. Strooi de zaden van het drakenfruit in de pot en bedek vervolgens de kleine zaadjes met een dun laagje aarde. Je hoeft de zaden niet veel te bedekken, omdat je ze niet diep hoeft te planten.
Drakenfruit wordt ook wel pitaja of drakenvrucht genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. Drakenfruit heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenfruit.
Het vruchtvlees aan de binnenkant van het drakenfruit is heel sappig. Het is een fruitsoort met een zoete smaak. Sommigen vinden de smaak een beetje flauw terwijl anderen er juist verzot op zijn. Veel mensen zeggen dat de vrucht een beetje aan de smaak van kiwi of meloen doet denken.