Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Hoe komt het dan dat bloedvaten vaak blauw lijken? Je bloedvaten zien er blauw uit, hoewel er rood bloed door stroomt. Dat komt doordat de golflengten van het licht ongelijk weerkaatst en geabsorbeerd worden door je huid. Alle kleuren die je ziet zijn het gevolg van de golflengte van het licht dat op onze ogen valt.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Witachtige 'bloed' kan een indicatie zijn van bloedarmoede, zeker als je menstruatie steeds maar lichter en lichter wordt terwijl deze eigenlijk wat heviger zou moeten worden.
Je herstel is afhankelijk van hoe snel je lichaam het verloren bloed weer aanmaakt. Het vochttekort is als je genoeg drinkt binnen een halve dag weer aangevuld. Eiwitten en bloedplaatjes zijn binnen een paar dagen weer op hetzelfde niveau. De rode bloedcellen zijn echter na een paar weken pas weer volledig aangevuld.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Je nieren spelen een belangrijke rol in de regulatie van je PH-waarde. Ze helpen je lichaam reinigen door afvalstoffen te filteren en toxines uit je bloed af te voeren via je urine.
Net zoals donker rood of bruin menstruatiebloed, betekent het meestal dat je bloed een reactie heeft gehad met zuurstof en het meeste water in het bloed is verdampt. Het is daarom iets ouder bloed dat iets langer duurde om uit je baarmoeder te komen. Grijs daarentegen kan ook een teken zijn van een infectie.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Bruin bloed is oud bloed
Als je menstruatiebloed donkerbruin is, dan is dat eigenlijk oud bloed. Overgebleven restjes baarmoederslijm en bloed komen mee naar buiten, en dit gebeurt meestal bij het begin of einde van je menstruatie. Dit is helemaal niks raars en hoeft geen reden tot paniek te zijn!
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Welke kleuren hebben de aderen die je ziet? Wanneer je aderen er blauw of paars uitzien, dan heb je een koele toon. Zien de aderen er groen uit, dan heb je een warme toon. Wanneer je moeite hebt met de kleur bepalen, heb je waarschijnlijk een neutrale toon.
Stop met roken of probeer het aantal sigaretten tot een minimum te beperken. Drink de hele dag door water. Probeer regelmatig even te bewegen. Zelfs kleine bewegingen maken al een verschil.
De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Vaak is het bloed donker, een beetje een bruinachtige kleur, al kan het ook wat rozig of rood kleuren De reden voor de bruinachtige kleur is, dat het om oud bloed gaat.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Als je zwanger bent kan het zijn dat je in het begin roze of bruine afscheiding hebt. Dit wordt dan ook wel innestelingsbloeding genoemd. Het is normaal en gebeurt meestal 10-14 dagen na de bevruchting. De afscheiding wordt veroorzaakt doordat de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt.
De huid kan plaatselijk blauw worden bij een langdurig gebrek aan zuurstofrijk bloed. De medische term daarvoor is cyanose (cyaan = blauw). Blauw verkleurde huid kan voorkomen in de vingers en de nagels, maar soms ook in de lippen en het gezicht.
Donkerrood bloed - tegen het bruin aan - is namelijk oud bloed en ontstaat wanneer bloed in aanraking komt met zuurstof. Het oude bloed komt samen met de restjes baarmoederslijm aan het begin of einde van je menstruatie naar buiten. Deze verkleuring is niets raars en betekent geen enkele reden tot paniek.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
De meest voorkomende bloed overdraagbare pathogenen zijn HIV, Hepatitis B, en Hepatitis C. Wanneer bloed compleet is opgedroogd, zullen de bovengenoemde pathogenen hoogstwaarschijnlijk zijn uitgestorven. Hetzelfde geldt voor sommigen van de minder voorkomende bloed overdraagbare pathogenen.