De Staat (Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) is een publiekrechtelijke rechtspersoon. Het houdt zich bezig met alle zaken die te maken hebben met de Nederlandse economie, zoals handel, industrie, communicatie, energievoorziening, ondernemen, innovatie en consumentenzaken, en het klimaatbeleid.
De Staat der Nederlanden is de aanduiding van de staat Nederland als publiekrechtelijke rechtspersoon. De 'Staat der Nederlanden' heeft bezittingen, verricht werkzaamheden, verleent opdrachten en kan in rechtszaken optreden.
Uw werkgever is de Staat der Nederlanden. Tot de Staat der Nederlanden behoren alle ministeries, de gerechten, de Hoge Colleges van Staat en de zelfstandige bestuursorganen (zbo's) zonder eigen rechtspersoonlijkheid.
De Koning is formeel voorzitter van de Raad van State. Dit voorzitterschap is historisch gegroeid en ceremonieel van aard. De dagelijkse leiding ligt in handen van de vicepresident. De Koning vertegenwoordigt het Koninkrijk der Nederlanden in binnen- en buitenland.
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
De Staten-Generaal, bestaande uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, vormen het parlement van Nederland en zijn het hoogste bestuursorgaan. De Staten-Generaal hebben, tezamen met de regering, de wetgevende macht in Nederland. Het is een overheidsorgaan dat zijn bevoegdheden heeft gekregen op basis van de Grondwet.
Nederland bestaat sinds 1813 als zelfstandige eenheidsstaat. Sinds 16 maart 1815 is Nederland een koninkrijk, nadat soeverein vorst Willem zichzelf tot koning uitriep . Van 1798 tot 1813 verbleef erfprins Willem, zoon van de laatste stadhouder Willem V , in Duitsland en Engeland.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland.
Het Rijk wordt gevormd door alle ministeries, de uitvoeringsorganisaties die onder de verantwoordelijkheid van een ministerie vallen, inspecties en Hoge Colleges van Staat, en houdt zich bezig met de voorbereiding en de uitvoering van plannen van de regering en het parlement.
In 1975 werd Suriname onafhankelijk en in 1986 kreeg Aruba een 'status aparte', een eigen positie binnen het Koninkrijk. In 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven en werden Curaçao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het Koninkrijk.
Wist je dat? Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië. Nederland was er de baas. De VOC stuurde steeds schepen naar Indië die vol specerijen terugkwamen.
Voorbeelden zijn Gasunie, Nederlandse Spoorwegen, Havenbedrijf Rotterdam, Schiphol, Holland Casino, Staatsloterij en TenneT. De Staat is echt aandeelhouder. En daarmee direct gesprekspartner van de Raad van Bestuur of de Raad van Commissarissen.
Neder betekent 'naar beneden' en 'laag'. Toen Nederland en België nog niet bestonden, sprak men over de Lage Landen als het over het gebied rond de rivierdelta's ging. Oorspronkelijk werd er met de Nederlanden een gebied bedoeld dat zelfs een groot deel van het huidige Duitsland omvat.
NS, Schiphol en netbeheerder TenneT. Het zijn zomaar wat staatsdeelnemingen, oftewel bedrijven waarin de Nederlandse staat aandelen heeft.
Portaal Landen & Volken
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Nederland werd de Bataafse Republiek en zo een vazalstaat van Frankrijk. Dit duurde tot 1801: door een wijziging in de grondwet werd ons land het Bataafs Gemenebest.
Macht heeft de koning niet. Voor het uitvaardigen van wetten en besluiten zijn de handtekening van zowel de koning als een minister nodig. De minister(s) zijn verantwoordelijk.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
De afkorting Benelux staat voor België, Nederland en Luxemburg.
Na de val van Napoleon bleef Nederland een koninkrijk. Het gebied Holland droeg in die tijd de grootste bijdrage aan de economie en welvaart voor het hele land.In het buitenland werd Holland daarom een gebruikelijke naam voor het hele land.