Een school is vrij om de NIO-toets af te nemen het hele jaar door. Dat geldt voor de groepen 1 t/m 3 en 8. Wordt die alleen in groep 8 afgenomen, dan is de NIO-toets eveneens een eindtoets. Dat wil zeggen: hij is nodig om te bepalen wat een geschikt niveau is in het voortgezet onderwijs (schooladvies).
De NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) wordt gebruikt voor het bepalen van het juiste niveau van Voortgezet Onderwijs. De NIO test is een betrouwbaar en valide alternatief voor de Cito-eindtoets en wordt daarom veel ingezet ter vervanging van de Citotoets of als second opinion.
De NIO toets is een betrouwbaar en valide alternatief voor de Cito-eindtoets en wordt daarom veel ingezet als second opinion. Aan de hand van de uitslag van de NIO-toets geven wij u voor uw zoon of dochter een onafhankelijk maar concreet schooladvies.
Wanneer kun je de NIO test doen? Neem voor een individuele afname contact met ons op voor het inplannen van een afspraak. Kosten voor individuele afname: € 350,-. Dit is inclusief afname, beknopt verslag per mail en een telefonische toelichting.
De afname van de NIO duurt ongeveer 2 uur. uit welke onderdelen bestaat de NIO? De NIO bevat 6 onderdelen, die vragen naar inzicht op het gebied van taal (3 onderdelen), rekenen (2 onder-delen) en ruimtelijk inzicht (1 onderdeel).
Natuurlijk zijn daarbij uitzonderingen, maar over het algemeen heeft een kind op het VWO bijvoorbeeld een gemiddeld IQ van minimaal 116. Voor een leerling op het Havo is het gemiddeld IQ minimaal 107.
Nee, de Citotoets is een leervorderingentoets. Intelligentie speelt wel een rol, maar het zijn de leervorderingen die worden gemeten.
De tijd die de leerling heeft kan liggen tussen de 5 tot 15 minuten. De meeste gedeeltes bestaan uit 20 tot 30 meerkeuzevragen. Scholen mogen er voor kiezen om de toets af te laten nemen door ervaren testassistenten.
Alleen wanneer de test echt om gezondheidsredenen gedaan moet worden, kan besloten worden dat deze wel wordt vergoed door de zorgverzekering. In de andere gevallen moet je de kosten zelf betalen en dit kan gemakkelijk honderden euro's zijn.
Het gemiddelde IQ ligt op 100. Een IQ tussen de 90-110 is 'normaal'. Ongeveer 84 procent van de mensen valt in deze groep. Zo'n 2,5 procent van de basisschoolleerlingen is hoogbegaafd (boven 130).
Een gemiddeld intelligentieniveau ligt tussen de 90 en 110. Bij een IQ tot 120 spreekt men van een bovengemiddeld intelligentieniveau en bij een IQ tot 130, spreekt men van een begaafd intelligentieniveau. Een hoogbegaafd kind heeft een IQ dat hoger is dan 130.
lager dan 80 LWOO of praktijkonderwijs 80 t/m 90 vmbo bbl of vmbo bbl/kbl 90 t/m 100 vmbo kbl of vmbo kbl/tl 100 t/m 105 vmbo-tl of vmbo-tl/havo 105 t/m 110 vmbo tl/havo 110 t/m 115 havo vanaf 115 havo/vwo vanaf 130 vwo (gymnasium, TTO etc.)
Doorgaans wordt een IQ dat tussen de 85 en de 115 ligt gezien als een normaal of gemiddeld IQ. Een IQ dat hoger is dan 115 wordt gezien als een bovengemiddeld IQ. Bij een IQ van 130 of hoger is er sprake van hoogbegaafdheid. Wanneer het IQ lager is dan 85, dan is er sprake van zwakbegaafdheid.
De Cito-toets meet namelijk geen intelligentie, maar schoolse ontwikkeling (rekenen, taal, informatieverwerking).
Uitgelicht: de verschillende scores
Dan scoor je beneden gemiddeld. Een score tussen de 90 en 109 is gemiddeld. De meeste Nederlanders hebben een IQ dat in deze categorie valt. Bovengemiddeld ben jij wanneer uit een IQ test blijkt dat jij een score tussen de 110 en 119 hebt.
De NIO is een intelligentietest: deze meet wat een leerling 'in huis heeft', wat zijn of haar capaciteiten zijn. De NIO geeft dus een advies op basis van de mógelijke schoolprestaties van de leerling.
Een intelligentietest bestaat uit vragen en opdrachten. Deze meten zowel aangeleerde kennis als begrip, inzicht en probleemoplossende vaardigheden. Bij intelligentieonderzoek wordt naar veel verschillende delen van het functioneren gekeken.
Er was één leerling die alle taal en rekenopgaven van de Centrale Eindtoets 2019 goed had. In 2019 behaalden 3.621 leerlingen in het reguliere basisonderwijs de hoogst mogelijke standaardscore (550). Dat is bijna 4,2% van de leerlingen die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt.
In 2017 behaalden 6154 leerlingen de maximale score van 550. De maximale score van 550 kan ook worden behaald als er fouten worden gemaakt. Voor de maximale score van 550 moest een leerling 20 fouten of minder maken (van in totaal 220 taal- en rekenopgaven). Bij deze score adviseren scholen het vwo-niveau.
Met welke score voor je CITO-toets mag je naar het VWO? Voor het VWO adviseert CITO, de organisatie die de eindtoets maakt, een score van minstens 545. Bij een iets lagere score wordt de havo aanbevolen (zolang de score wel minstens 537 is). Bij een score van 536 of lager past dan weer één van de vmbo-leerwegen.
Marilyn Vos Savant is een Amerikaanse columnist en auteur. Ze is vooral bekend als het hoogst geregistreerde IQ, 230 (of 228). Ze staat al meer dan twee decennia in het Guinness Book of World Records onder 'Hoogste IQ'.
In theorie is een IQ score van 1 de laagst mogelijke score, echter is dit niet meetbaar met een IQ test. Het gemiddelde IQ van de mens ligt tussen de 85 en 115.
Je bent zwakbegaafd als je een IQ score tussen de 70 en 85 hebt. Volgens een schatting van het sociaal en cultureel planbureau heeft ongeveer 13% van de Nederlandse bevolking het niveau van een zwakbegaafd persoon of minder. Als je een IQ score van lager dan 85 hebt, betekent dit dat je een relatief laag IQ hebt.