Natuurlijk voedingspatroonDe mens wordt over het algemeen als een omnivoor beschouwd. Sommige volkeren (Eskimo's of Inuit) leven voornamelijk van vlees (zeezoogdieren, kariboes, vis).
Veel primaten, waaronder moderne mensen, stammen af van voorouders van fruitetende voorlopers . De vroegst bekende euprimaat (modern aspect) fossielen dateren uit het Eoceen (~56 Ma). Op basis van gebitsbewijs waren deze dieren fruiteters (Bloch en Boyer, 2002).
Biologisch gezien zijn mensen inderdaad omnivoren: wij kunnen zowel plantaardige als dierlijke voeding eten om te overleven. We zijn echter niet gebonden aan een omnivoor eetpatroon: het is niet zo dat we de combinatie van plantaardige en dierlijke producten moeten eten. We kunnen leven van planten alleen.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Bekijk hoe je gezond vegetarisch eet.
Herbivoor (koe)
De mens beschikt immers niet over het juiste gebit om bladeren te eten. Ook is de mens niet in staat om cellulose te verteren. Herbivoren bevatten een tevens veel langer darmstelsel dan de mens en herkauwen voeding zodoende de kans te geven de planten te verteren.
Veel bladeren zijn eetbaar , maar je zult ze waarschijnlijk niet aan bomen in het bos vinden vanwege de gifstoffen die erin zitten. Bovendien zijn boombladeren taai en vezelig, met scherpe randen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Verspil je tijd niet. De trieste waarheid is dat mensen cellulose niet kunnen verteren.
Het gebit van échte carnivoren zijn bedoeld om vlees te doorboren en hun snijtanden zijn gemaakt om het vlees van botten af te scheuren. Mensen hunkeren niet naar het vlees, de pezen, de spieren en het bloed van dieren.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Evolutionaire voorgeschiedenis
Andere onderzoekers wijzen erop dat Homo habilis en Homo erectus waarschijnlijk ook vis en schaaldieren gegeten hebben. Homo erectus was de eerste soort die in grote mate vlees van grote herbivoren, die in ruime mate voorhanden waren op de savanne, consumeerde.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Minstens 2,6 miljoen jaar geleden begon dit dieet zich opmerkelijk uit te breiden. Sommige mensachtigen begonnen vlees en merg van kleine tot zeer grote dieren aan hun dieet toe te voegen .
Groot brein vraagt veel energie
Een groot brein verbruikt namelijk heel veel extra energie. Een verklaring die daar meestal voor wordt gegeven, is dat de mens die extra energie verkreeg door vlees te gaan eten. Dat bevat immers veel eiwitten en vetten.
7. De jaguar eet bijna alles. Capibara, hert, schildpad, vis, vogel, aap: de jaguar is niet kieskeurig qua eten. Wat hij tegenkomt, bepaalt zijn menu.
Chimpansees en mensen
Het DNA van een chimpansee komt 98,5% overeen met het DNA van een mens. Hierdoor worden ze beschouwd als de nauwste nog levende verwant van de mens. Chimpansees zijn zelfs nauwer familie van mensen, dan van een gorilla.
Diëten op basis van fruit kunnen erg beperkend zijn en kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken: Gewichtstoename: Fruit bevat veel natuurlijke suikers. Hoewel er mensen zijn die gewicht kunnen verliezen met het fruitdieet, kan het eten van grote porties fruit sommige mensen juist het risico op gewichtstoename opleveren .
Hoewel mensen geen graminivoren zijn , halen we een groot deel van onze voeding uit een soort gras genaamd graan, en met name uit de vrucht van dat gras die graan wordt genoemd. Graminivoren vertonen over het algemeen een voorkeur voor welke grassoort ze kiezen om te consumeren.
De totaliteit van het bewijs, inclusief wat mensen vandaag de dag eten, toont aan dat mensen omnivoren zijn . Dat wil zeggen dat we in staat zijn om soorten van meerdere trofische niveaus (niveaus in een voedselketen) te eten, zoals planten en dieren.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Knipkiezen, plooikiezen, knobbelkiezen
Ze werken als een schaar om te knippen of mes om biefstuk te snijden.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
"Door hun consumptie te elimineren of te verminderen, kunnen de cholesterolwaarden in het bloed verbeteren, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt ", voegde hij toe. Rijk aan antioxidanten, legde Singhwal uit dat plantaardige diëten het lichaam kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress en cellulaire schade.
Voedingscentrum adviseert om mager onbewerkt vlees dagelijks toe te voegen aan je eetpatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen.
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
In het geval van onze tanden zijn onze snijtanden bedoeld om te snijden, hoektanden om te scheuren, premolaren en molaren om te kauwen. Hoewel we twee paar hoektanden hebben, is hun functionaliteit sterk verminderd vergeleken met de carnivoren die ze gebruiken om het vlees van hun voedsel te scheuren en te scheuren.
De mens is geen vlees- of planteter, maar een alleseter. Toch volgen steeds meer mensen een plantaardig dieet, zoals vegetariërs en veganisten.