Iedere zondag van 8:00 tot 14:00 uur wordt er langs de Maas de bekende markt van Luik gehouden. Op de markt kunt u groente, vlees en fruit kopen maar ook levende kippen, poesjes, honden, kleding, speelgoed en wat u meer zou kunnen bedenken.
Maar wat is een Luikse markt eigenlijk? Organisator Bas Roest: "Een combinatie tussen een braderie en rommelmarkt. Je vindt er gebruikte en nieuwe spullen, maar ook volop eten en attracties voor kinderen. Lekker chaotisch, gezellig en alles door elkaar.
De data voor de Brinkmarkten 2022 waren: 24 april, 15 mei, 19 juni, 10 juli, 31 juli, 14 augustus en 4 september. Voor actuele informatie hierover vragen wij onze website in de gaten te houden.
Je vindt er fijne restaurants, interessante musea en volop mooie plekjes die bewijzen dat Luik een prima bestemming is voor een stedentrip. Luik leent zich dus uitstekend voor een weekend weg, want er valt een hoop te beleven in deze bijzondere Belgische stad.
Luik is een redelijk veilige stad, het blijft echter een grote stad, dus je moet altijd op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven. Als je door de stad heen loopt merk je dat het heel druk is met gemotoriseerd verkeer in de stad. Dit zorgt er voor dat de stad minder veilig is.
Leidingwater in België is veilig om te drinken.
Luik, de stad voor iedereen die houdt van shoppen in een ontspannen en eigenzinnige sfeer! Met tal van winkels, lokale handwerkers en winkelcentra is Luik zonder twijfel de stad bij uitstek om te winkelen in België. Ook elke hoek van de meest typische straten in het oude stadscentrum van Luik ademt geschiedenis.
Het leukste deel van het centrum is de wijk Le Carré. De betekenis van 'le carré' is vierkant en op de plattegrond van Luik is de wijk ook een echt vierkant. De wijk is het kloppende hart waar winkels, cafés en eettentjes zich aaneenrijgen. Heel gezellig en afwisselend, van hot en trendy tot traditioneel.
Luik heeft van oudsher de bijnaam “Vurige Stede”, een bijnaam waar de stad nog steeds trots op is. Luik staat van oudsher bekend als een vieze industriestad en hoewel men verwoede pogingen doet om de stad aantrekkelijker te maken voor het publiek blijft Luik deze naam houden.
Luik staat van oudsher bekend als vieze zwarte industriestad. Dit heeft de stad te danken aan zijn verleden in de mijnbouw en aan de staalindustrie rond de stad. Ondanks verwoede pogingen van de stad lijkt het zich maar niet van deze naam te kunnen ontworstelen.
Kort na de onafhankelijkheid van België werd het Frans in 1831 de officiële taal van de administratie. Uiteindelijk werd in 1898 het Nederlands als officiële landstaal erkend.
Luik is perfect om te shoppen. In de (autovrije) winkelstraten en straatjes zijn tal van winkels en bijzondere boetiekjes. Ook winkelcentra en grote warenhuizen als Inno ontbreken niet. Het zuidelijke temperament van Luik – er streken ooit veel Italianen neer – zie je terug in het grote aanbod van restaurants.
In België zijn koopzondagen minder gebruikelijk dan in Nederland. Sommige winkels zijn op zondag geopend, maar kennen in ruil daarvoor een sluitingsdag door de weeks. Dit komt bijvoorbeeld voor bij bakkers. In de meeste steden is het aantal echte koopzondagen zeer beperkt.
Volgens de Winkeltijdenwet mogen de winkels van maandag tot en met zaterdag open zijn tussen 06.00 en 22.00 uur. Op zondag in de gemeente Maastricht tussen 12.00 en 18.00 uur. Iedere donderdag is koopavond tot 21.00 uur. Een winkelier is niet verplicht om zijn winkel open te stellen op koopavonden of op zondag.
Luik kent, in tegenstelling tot Nederlandse steden, geen koopavonden. In Luik vinden geen koopzondagen plaats.
Geschiedenisoverzicht. Lange tijd werd aangenomen dat Luik pas in de 7e of 8e eeuw gesticht werd door de bisschoppen van Maastricht, maar de opgraving van een omvangrijke Romeinse villa op de place Saint-Lambert in het centrum van de stad, heeft aangetoond dat Luik al eerder een plaats van betekenis was.
Ieder jaar ben je vanaf eind december/begin december welkom in het gezellige kerstdorp waar meer dan 200 houten chalets staan. Meer dan 1,5 miljoen mensen bezoeken jaarlijks de kerstmarkt in Luik.