De A1 was als eerste gepland maar niet als eerste aangelegd. Dit stukje snelweg, de A12 tussen Voorburg en Zoetermeer was in 1936 al geopend.
Op 15 april 1937 openden we het eerste stuk Nederlandse snelweg: de rijksweg 12 (de huidige snelweg A12) tussen Voorburg en Zoetermeer. Het tweede Rijkswegenplan, uit 1932.
Een snelweg kan beginnen als je op een weg rijdt die bijvoorbeeld uit een stad komt. Met borden is dan aangegeven dat de snelweg begint. De autosnelweg met nummer 16 (de A16 ) begint op een punt waar meerdere snelwegen bij elkaar komen, namelijk knooppunt Terbregseplein.
De A1 loopt van Amsterdam via 't Gooi, Amersfoort, Apeldoorn en Deventer naar Oldenzaal, bij de Nederlands-Duitse grens.
Duitsland was het eerste land dat autosnelwegen (Autobahnen) aanlegde. 1921 - De allereerste autosnelweg werd in Berlijn gebouwd. Deze was slechts 9 km lang. Men noemde de snelweg de AVUS (Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße).
De aandachtspunten liggen bij woningbouw en herstel van de vernietigde infrastructuur. In deze periode koppelde men Rijksweg 13 aan Rijksweg 4, zo ontstond er een directe verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam. Dit kwam de plannen voor Rijksweg 3 niet ten goede, hierdoor was de noodzaak voor deze snelweg verdwenen.
1. A7 (Zaandam – Nieuweschans) Met 241 kilometer is de A7 de langste snelweg van Nederland. Deze weg begint bij knooppunt Zaandam in Noord-Holland, en loopt vervolgens via Hoorn en de Afsluitdijk naar Friesland.
De Nederlandse snelwegen hebben allemaal een A-nummering. De A staat voor autosnelweg. Simpel. Je hebt ook wegen met geel en zwarte lettertjes, die beginnen met een N.
De A1, ook wel rijksweg 1, is een autosnelweg in Nederland. De autosnelweg vormt een oost-westroute vanaf het knooppunt Watergraafsmeer bij Amsterdam via Amersfoort, Apeldoorn en Hengelo naar de grens met Duitsland bij De Lutte.
De snelweg A38 loopt van knooppunt Ridderkerk (A16/ A15) naar Ridderkerk. Met een lengte van 1,5 km is het de kortste snelweg van Nederland.
Maximumsnelheid 120 km/uur (gehele etmaal) wordt 100 km/uur (overdag) en blijft 120 km/ (avond- nacht). Op wegvakken waar nu een maximumsnelheid van 120 km/uur gedurende het gehele etmaal geldt, worden borden A1 met de aanduiding “100” en onderborden met de tekst “6-19h” geplaatst.
De oudste straatweg in Nederland buiten de steden is die tussen Utrecht en De Bilt.
E-wegen (Europese autosnelwegen) zijn rijkswegen met een Europese aansluiting op buitenlandse doorgaande wegen.
1. De langste weg ter wereld. De Pan-Amerikaanse weg strekt zich uit over meer dan 30.000 kilometer van Alaska in het noorden tot het uiterste zuiden van Argentinië. Als automobilist doorkruis je maar liefst 17 landen en reis je door twee continenten met zes tijdzones en vier klimaatzones!
1972 is zonder twijfel het jaar van de A1. Tussen Eembrugge en Markelo werd in één jaar een gigantisch stuk snelweg opengesteld. Het was het topjaar voor de Nederlandse snelwegenbouw.
De langste snelweg van Europa, de E40, loopt van Frankrijk naar Kazachstan.
Op dit moment zijn er geen filemeldingen voor de A1.
Lichte motor: 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A1 nodig. Middelzware motor: maximaal vermogen van 35 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A2 nodig.
Ambulances worden ingezet als A1, A2 of B rit. Bij een A1 rit rijd de ambulance met spoed naar de melding om er zo snel mogelijk te zijn (over het algemeen binnen 15 minuten). Bij een A2 rit is er geen spoed maar moet de ambulance wel direct gaan rijden om er binnen 30 minuten te zijn.
Maar ook met 4700 auto's per uur blijft de A13 de drukste weg van het land, meldt het CBS. In de top vijf van de drukste snelwegen staan verder de A10 (ring Amsterdam), A12 (Den Haag - Utrecht- Arhem) , A16 (Rotterdam - Dordrecht - Breda) en A2 (Amsterdam - Utrecht- Den Bosch).
Nederland heeft na Singapore en Zwitserland de beste wegen ter wereld.
AUTO-EXPERTBestuurders die in- en uitvoegen op de snelweg moeten het overige verkeer voor laten gaan. Die voorrangsregel is duidelijk.
De A7 vormt samen met de autoweg N7 de langste snelweg van Nederland met 235,1 km. De A7 kruist het Prinses Margrietkanaal bij de Prinses Margriettunnel, een aquaduct tussen Sneek en Joure.
De A11 had er ook moeten komen, maar nu heet hij N11 (tussen Leiden en Bodegraven). De weg is nooit uitgebouwd tot een officiële snelweg, vandaar dat hij nooit een snelwegnummer heeft gekregen.
Het Nederlands Kustpad deel 1 (Zeeland) vormt - samen met deel 2 (Zuid- en Noord-Holland) en 3 (Groningen en Friesland) - het langste aaneengesloten wandelpad in Nederland. De totale lengte is maar liefst 725 km.