Dakisolatie folie is heel dun en de isolerende werking komt tot stand door de reflecterende werking en het tegenhouden van vocht van buiten. Veel van de warmte op de hoogste verdieping gaat via het dak verloren. Het warmteverlies is te beperken door dakfolie toe te passen.
Wat is het nut van dakfolie onder dakpannen? Alhoewel de dakfolie onder uw dakpannen geen materiaal is dat zelf een directe isolerende waarde heeft, biedt deze dus wel bescherming tegen vocht en draagt zo bij aan een hogere isolatiewaarde en een gezonder leefklimaat.
Isoleer je de koude kant van een dak of gevel, ofwel, isoleer je de buitenzijde? Dan kun je het beste kiezen voor een damp-open folie. Wanneer je dampopen folie gaat gebruiken, kun je kiezen uit de volgende folies uit ons assortiment: Multivap Basic.
Dit dampscherm is een waterdichte en luchtdichte folie, die de vochtige lucht tegenhoudt en je isolatielaag droog houdt. Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen.
Wat is dampremmende folie? Dampremmende folie is een isolatiefolie die problemen met vocht in uw isolatie en/of uw constructie kan voorkomen. Dit vocht komt uit uw woning en wil zijn weg naar buiten vinden.
Gebruik je geen folie (terwijl dat in jouw situatie wel had gemoeten) dan is de kans groot dat er vocht in de constructie van je woning terecht komt. Dit ontstaat omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) binnenlucht. Dit noemen we het dauwpunt.
Folie aan de binnenkant = dampremmend of dampdicht
Dampremmende en dampdichte folie wordt altijd aan de warme kant (binnenzijde) van een constructie geplaatst. Daar zorgt het ervoor dat vocht vanuit de binnenruimte niet in het isolatiemateriaal kan trekken.
Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen. Maar een dampscherm beschermt ook de onderliggende constructie tegen de vochtige lucht.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Dankzij de hoge weerstand tegen zuren, basen, zouten en temperatuurverschillen, gaat DPC folie in principe levenslang mee.
Voor je begint: check wat er in je dak zit
Open een zolderraam en til voorzichtig een dakpan op. Ligt er geen folie en bestaat je dak alleen uit pannen, panlatten en een houten dakbeschot?Dan heb je een damp-open dak.
EPDM dakfolie 1,14mm vanaf €9,95 p/m2
Deze topkwaliteit EPDM dakfolie kunt u direct verwerken, dus zonder primer of voorbehandeling. Vul bij "aantal" in hoeveel strekkende meter (m1) u wenst van de naadloze breedte maat 12.20 meter.
Heb je al een geïsoleerd plat dak, maar merk je toch een groot warmteverlies en liggen je stookkosten hoog? Dan voldoet je huidige dakisolatie wellicht niet meer aan de huidige energie-eisen. In dat geval kan je je plat dak dubbel isoleren.
PIR-platen kunnen direct tegen je dakbeschot geplaatst worden door ze te lijmen of te klemmen. Je plaatst ze tussen de balken, tegen het droge dakbeschot.
Het is verstandig om je dak te isoleren, zelfs als de zolder niet gebruikt of verwarmd wordt. Warmte stijgt namelijk op. Dus ook de warmte van de kamers die je wel verwarmt in huis. Er gaat daarom veel warmte naar de zolder toe en met een ongeïsoleerd dak verdwijnt dat zo naar buiten.
Geen apart dampscherm nodig
PIR neemt haast geen vocht op.
Wat is de beste isolatie voor dak? Bij een plat dak zijn EPS platen de beste keuze voor dakisolatie. Met een lambdawaarde van 0,032-0,036 is gemiddeld een dikte van 12 centimeter nodig voor isolatie. Een schuin dak kan het beste worden geïsoleerd met PUR of PIR.
Je schuine dak isoleren doe je best als er een onderdak aanwezig is. Dat is een water- en winddichte folie (of onderdakplaten) die je dak beschermt tegen de weersinvloeden. Bovenop dat onderdak ligt het rasterwerk van tengel- en panlatten waarop je dakbedekking rust.
Hoewel het een schuim met gesloten cellen is, is geëxpandeerd polystyreen niet volledig waterdicht of dampdicht omdat er tussenruimten zijn tussen de geëxpandeerde pellets met gesloten cellen die een open netwerk van kanalen vormen tussen de gebonden pellets.
Een schuin dak isoleren met glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol is eenvoudig, want je klemt de platen (wol of houtvezel) tussen de balken van je schuine dak en daarna voorzie je het geheel van een laagje isolatiefolie. Daarna kun je de zolder isolatie bijvoorbeeld met gipsplaten afwerken.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Bescherming tegen vochtproblemen
Voorkom ongewenste energieverliezen en vochtproblemen. De isolatie moet direct tegen het dakbeschot aangebracht worden; een spouw tussen de isolatie en het dakbeschot kan namelijk juist vochtproblemen veroorzaken en heeft ook een negatieve invloed op de isolatie.
Wanneer u een schuin dak vanuit de binnenzijde gaat isoleren en het dakbeschot blijkt onvoldoende waterdicht, heeft u een dampopen folie nodig. Pas daarna brengt u het isolatiemateriaal aan. Wanneer u een voorzetwand gaat isoleren met steenwol of glaswol, heeft u ook een dampopen folie nodig.