Tussen 2012 en 2021 is het aantal mensen van 15 jaar of ouder dat naar eigen zeggen slachtoffer werd van traditionele criminaliteit met 43 procent gedaald. Het totaal aantal door de politie geregistreerde misdrijven daalde met 52 procent.
Landelijk daalde het aantal mensen dat slachtoffer was van traditionele criminaliteit tussen 2012 en 2021 met 43 procent. Het aantal misdrijven dat de politie op dit gebied registreerde nam met 52 procent af.
Die trend past binnen een bredere verschuiving van traditionele naar digitale criminaliteit. De coronacrisis heeft daar een impuls aan gegeven. De politie registreerde in 2021 veertienduizend gevallen van cybercrime. Dat is een toename van bijna een derde ten opzichte van 2020 en drie keer meer dan in 2019.
Ter vergelijking: in de grote steden Amsterdam (49), Rotterdam (45), Utrecht (44) werden de meeste misdrijven geregistreerd per duizend inwoners. In Oost-Nederland noteren Zwolle (30), Zutphen (29) en Lelystad (29) de minst gunstige cijfers.
In 2015 ging het om 35 procent van de minderjarigen. Het percentage zelfgerapporteerde criminaliteit is daarmee relatief stabiel gebleven. Geweldsdelicten, vermogensdelicten en vandalisme komen het meest voor: respectievelijk 20,7 procent, 19,4 procent en 13,4 procent).
De schattingen zijn gebaseerd op een groot aantal bronnen. In totaal bedraagt de schade door criminaliteit op jaarbasis naar schatting minstens 16,9 miljard euro (zie figuur 10.1).
In 2021 werd 2,0 procent van de inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond verdacht van een misdrijf. Het aandeel verdachten onder de bevolking met een westerse migratieachtergrond was 0,8 procent, en bij een Nederlandse achtergrond 0,6 procent.
Kiev. Op de nummer 1 van meest onveilige grote Europese steden staat Kiev. Dit komt uiteraard door de oorlog met Rusland en het bijkomende geweld. Het Russische leger schiet met regelmaat raketten af op de stad waarbij verschillende gebouwen zijn ingestort.
1. Los Cabos, Mexico. Gelegen in het puntje van het schiereiland Baja California heeft de stad Los Cabos (minder dan 300.000 inwoners) alle troeven in huis om een charmante kuststad te zijn, ware het niet dat de criminaliteit hier erg hoog is. Het aantal moorden schoot vroeger de pan uit.
Uit onderzoek blijkt dat je op de Waddeneilanden verreweg het veiligst kunt wonen. Ook in Rozendaal of Montfoort is de kans vrijwel nihil dat je woont in de buurt van een mogelijk gevaarlijke plek. Plaatsen waar je wat dat betreft een veel groter risico loopt zijn Beesel, Rhenen en Vught.
Crimineel gedrag kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Vaak stapelen problemen zich op. Het gaat bijvoorbeeld thuis niet goed, er zijn geldproblemen, relatieproblemen of geweld. Tegelijkertijd gaat het op school misschien niet lekker en heb je problemen met je docenten (we noemen dit ook wel gedragsproblemen).
Zakkenrollen werd lastiger en meer thuiswerken verkleinde de kans op woninginbraak. Verder is er zeer waarschijnlijk samenhang tussen de (al dan niet gedeeltelijke) winkelsluiting en de beperkte toegang tot winkels, en de daling van het aantal gevallen van winkeldiefstal.
In vergelijking met leeftijdgenoten met een andere achtergrond komen de onderzochte jongeren twee keer zo vaak in aanraking met de politie. Van alle jongeren hebben 18,5 procent een strafblad; bij de Marokkaanse jeugd is dat 40 procent.
Nederland is steeds veiliger geworden, zo meldt het CBS deze week. We zijn weer terug op het niveau van 1980. Vervolgens buitelen opiniemakers, deskundigen en ervaringsdeskundigen over elkaar heen in een poging deze contra-intuïtieve trend te verklaren of te weerspreken. Een greep uit de verkeerde vooronderstellingen.
Weer andere onderzoekers stellen dat de oorzaak van crimineel gedrag ligt aan het feit dat sommige mensen in heel moeilijke sociaal-economische posities verkeren. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld geen werk vinden en gaan uit stelen vanwege hun frustratie of de armoede.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 2,4 procent van de Nederlanders met een migratieachtergrond wel eens verdacht is van een misdrijf. Bij inwoners met een Nederlandse achtergrond is dat maar 0,7 procent.
Deze statistiek brengt Syrië op de ranglijst van het land met het hoogste aantal moorden.
Spanje is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de steden Madrid en Barcelona zijn veilig. Zowel Madrid en Barcelona als de costa's zijn erg populair. Hier komen veel mensen samen waardoor er ook verschillende vormen van criminaliteit voorkomt.
In de grootste steden, Amsterdam voorop, vallen de meeste slachtoffers van moord en doodslag. In Amsterdam waren in de periode 2016–2020 2,0 op de 100 duizend inwoners van de stad slachtoffer van moord of doodslag. Dit is bijna drie keer hoger dan het landelijk gemiddelde van 0,7 per 100 duizend inwoners.
' Dat Tomaszow Lubelski – vijftien dorpen rond een gelijknamige stad – echt de armste gemeente van de Europese Unie is, blijkt uit de Poolse statistieken. Van alle Poolse gemeenten heeft deze de kleinste begroting: 1292 zloty (323 euro) per inwoner om precies te zijn.
Het is een stad van contrasten, met de rijkere, veelal witte gebieden ten zuiden van het stadscentrum en de armere noordelijke wijken vanuit het centrum van de stad, waar 40% van de mensen onder de armoedegrens leeft. Velen noemen Marseille de armste stad van Frankrijk.
Zo blijkt uit recente gegevens van de FBI dat de stad Memphis, Tennessee op nummer 1 staat van de meest gevaarlijke steden van Amerika. Waarom deze stad op nummer 1 staat, heeft dus onder andere te maken met de hoeveelheid misdaden die in de stad plaatsvinden.
Er zijn veel mensen betrokken bij het onderwerp 'Jeugdcriminaliteit'. De betrokkenen bij de jeugdcriminaliteit zijn ; de jeugd zelf, ouders, slachtoffers, wijkagent, politie, school, gemeente, overheid.
Eerste en tweede generatie
Op 1 augustus 2022 woonden 4 588 941 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,9 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 11,3 procent een westerse migratieachtergrond en 14,6 procent een niet-westerse migratieachtergrond.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.