COMPAKTUNA® PRO is uitermate geschikt om te worden toegepast daar waar water voor problemen zorgt. Voor alle dichtingswerken zoals waterdichte mortel voor kelders, watervergaarbakken, controleputjes, zwembaden, funderingsmuren, terrassen, douches,... is COMPAKTUNA® PRO hét ideaal product.
COMPAKTUNA® versterkt en verbetert alle cement en beton.
COMPAKTUNA® verwekt, gemengd in het aanmaakwater, talrijke hoedanigheden en eigenschappen, die tot nu toe ongekende en onmogelijk geachte toepassingen bieden.
De dispersie moet een uitzonderlijke flexibiliteit geven in een mortel met de volgende samenstelling: 100 g cement, 200 g zand en 100 g COMPAKTUNA® in een cementering van 2 mm dik.
Poreuze ondergronden voorstrijken met een oplossing bestaande uit 1 deel COMPAKTUNA® HYDRO en 4 delen water. Deze oplossing wordt aangebracht met een borstel of verstuiver. Laat deze na de toepassing 2 à 3 uur drogen. Met 1 liter COMPAKTUNA® HYDRO kan gemid- deld 20 m2 ondergrond voorgestreken worden.
Deze oplossing wordt aangebracht met een borstel of vernevelaar. Laat deze na de toepassing 2 à 3 uur drogen. Meng 1 deel cement en 1 deel zand. Aanmaken tot een homogene, strijkbare brij met een aanmaakvloei- stof bestaande uit 1 deel COMPAKTUNA® (PRO) en 2 delen water (±18% aanmaakvloeistof).
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Gewone mortel kan je prima maken met rijnzand. Voor gevels op te voegen maak je dan zogenaamde “voegmortel”, dat is hetzelfde mortelrecept maar met fijner zand dan rijnzand. Misschien verkies je een witte cement in plaats van de traditionele grijze en wit zand zodat je een blekere voeg bekomt.
Om beton of steen waterdicht te maken, brengt u Hydrablock met een kwast, verfroller of lage drukspuit aan. Dit kan met een huis, tuin en keuken lage drukspuit, verfroller (voor grotere klussen), of een kwast (voor kleinere stukken). Maak altijd eerst een proefstukje.
PLASPACTUNA® is goed overschilderbaar en laat zich decoratief afwerken d.m.v. een structuurrol. PLASPACTUNA® laat zich inkleuren d.m.v. pigmenten bv. P.T.B.-PIGMENTEN of een latexverf bv. POLYCOLORIT®.
Voor het aanmaken van het waterdichte cement, mortel of specie, vervangt u de geadviseerde hoeveelheid water met Hydramix Pro. Hydramix Pro verdicht het cement waardoor er meer water nodig kan zijn dan op de verpakking van het cement vermeld staat.
Als grondlaag/fixatie gemengd met water in een verhouding van 1deel COMPAKTUNA PRO en 4 delen water. Als hechtbrug gemengd met water, cement en zand. Herstellingen aan betonelementen, betonlassen.
25 kg geeft ca. 15 l specie en is ruim voldoende voor ± 0.5 m2 halfsteens metselwerk waalformaat.
Chapezand is grof rivierzand met een korrelgrootte van 0/4mm. Je gebruikt het om zelf cementdekvloeren te maken waar rechtstreeks een vloerbedekking op komt, zoals tegels, natuursteen of parket. Enkel nog cement en water toevoegen in de juiste hoeveelheid.
Er bestaat echter ook nog een andere mogelijkheid de grijze kleur van het (portland)cement lichter te maken, tot vrijwel wit. Dat kan daar de normale grijze portlandcementklinker te mengen met hoogovenslak. Puur gemalen hoogovenslak is spierwit van kleur.
PUTZUNA® HY is een droge, gebruiksklare pleister op cementbasis met een zeer grote waterdichtheid, geschikt voor toepassingen zowel binnen als buiten. PUTZUNA® HY bestaat uit cement, uitgezochte kwartszanden en hoogwaardige toeslagstoffen.
PLASPACTUNA® FLEX wordt onverdund rijkelijk met de borstel of rol aangebracht, in minimaal 2 lagen, zodat een totale minimumdikte van 2 mm wordt bekomen. Voor bijzonder zwaar belaste ondergronden, wordt aangeraden een wapeningsnet of vlies te gebruiken.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip.